9 C
Campulung Muscel
24/01/2025

Dorinţa lui Bogdan Petry pentru gemenele sale: „Sper, ca tătic, să-mi urmeze paşii şi să fie chiar mai norocoase decât mine”

Lucrările artiştilor plastici Mihai Şerbănescu, Liviu Cioacă, Maya şi Zoe Petry au format un „Altar al culorilor” la Galeria „Arta”, gazda unui eveniment cu totul deosebit. Vernisajul expoziţiei de pictură a fost asociat, în mod inspirat, cu prezentarea albumului „Pictura în Muscel”, avându-l ca autor pe Pavel Beloiu, nepot al renumitului pictor Alexandru Donici, ctitorul cenaclului de pictură muscelean. „Oamenii zilei” au avut alături de ei invitaţi speciali, care au povestit lucruri neştiute despre aceştia, despre creaţia lor, despre experienţe comune, despre trecut şi viitor. Între aceştia s-au aflat Carmen Bârloiu, prezentă în calitatea sa de redactor şef al Revistei „Suflet Muşcelean”, profesorul Adrian Săvoiu, Anca Ruxandra Beatrice Mirea, proprietara Vilei Mirea şi nepoata pictorului G.D. Mirea şi a sculptorului Dimitrie D. Mirea. Au venit să se bucure de evenimentul de astăzi iubitori de artă din Câmpulung, Bucureşti, Târgovişte şi Statele Unite ale Americii, însăşi gazda, Gheorghe Pristavu, proprietarul Galeriei „Arta”, fiind copleşit nu numai de frumuseţea picturilor, ci şi de numărul mare de oaspeţi.

  • Fiicele lui Bogdan Petry au atras întreaga atenţie a publicului

Lângă lucrările celor doi artişti profesionişti, membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, Mihai Şerbănescu şi Liviu Cioacă, şi-au găsit loc şi cele ale gemenelor Maya şi Zoe Petry, fiicele lui Bogdan Petry. O bucurie, dar şi o mândrie pentru fericitul părinte să se afle în postura de co-prezentator, alături de Liviu Cioacă, al evenimentului cultural, în care au avut locul lor şi, mai ales, atenţia publicului, fetiţele sale! Geniul artistic al tatălui lor a fost transmis mai departe, aşa cum Bogdan Petry îl continuă pe cel al părintelui său, reputatul profesor Marian Petry, dar şi al bunicilor.

„Fiecare are spectrul lui de a vedea lucrurile, dar, indiferent de diferenţa de viziune, există un numitor comun. În primul rând, cromatic, apoi din punct de vedere al tehnicii, pentru că este vorba de ulei. Fiecare lucrare are o poveste a ei. Ieri am avut plăcerea să asist la aranjarea acestei expoziţii şi cred că ar fi interesant să se filmeze acele momente, pentru că artiştii, când îşi expun pe simeze lucrările, vorbesc despre ele, îţi spun detalii despre ele, unde le-au făcut şi ce anume i-a determinat să facă asemenea lucrări.”, spunea Bogdan Petry despre cei doi artişti ale căror creaţii au fost reunite într-un formidabil „Altar al culorilor”.

Fiicele acestuia ar fi trebuit să aibă o expoziţie a lor, planificată către sfârşitul anului, nedusă la capăt din „motive tehnice”. Planul nu este abandonat, însă, până când se va concretiza, Zoe şi Maya au bucurat astăzi, 12 noiembrie 2022, spectatorii prezenţi la Galeria „Arta” nu numai cu câteva lucrări inedite, ci şi cu veselia şi prospeţimea vârstei lor. Lucrările alese, după cum spunea tatăl acestora, sunt reprezentative pentru creaţia celor două fetiţe şi demonstrează preocuparea lor intensă pentru artă. „Sper, ca tătic, să-mi urmeze paşii şi să fie cumva chiar mai norocoase decât mine. Să nimerească într-o zonă mai bună, mai prolifică.”, este dorinţa artistului de nivel internaţional Bogdan Petry.

  • Mihai Şerbănescu: „Să ţineţi minte acest amănunt: Dumnezeu a pus culoare în tot ceea ce vedem”     

„Limbajul plastic nu are nevoie de prea multă „măcăneală”. Se vede, nu vine Rembrandt să ne spună ce-a vrut să facă acolo. N-o să vină nici Leonardo, nici Raffael să ne spună ce şi cum. Vedem lucrările care pot vorbi generaţiilor. Ei s-au dus, dar au rămas prin ceea ce au făcut. Dacă avem norocul, probabil că prin gesturile pe care le facem din punct de vedere plastic o să rămânem şi noi pe undeva.”, şi-a cucerit auditoriul Mihai Şerbănescu, un artist impecabil şi savuros şi în povestire, pe care Muscelul îl iubeşte. Iar el iubeşte Muscelul, dovadă fiind desele colaborări cu cenaclul câmpulungean, aşa cum a fost cea de astăzi. O acţiune reuşită nu numai prin ce s-a văzut, dar şi prin ce s-a auzit, pentru că relatările invitaţilor au abundat în amănunte interesante.

„Să ţineţi minte acest amănunt: Dumnezeu a pus culoare în tot ceea ce vedem. Este cel mai mare pictor şi este bine să ne bucurăm de creaţia lui. Noi nu facem decât să ne uimim, folosind acest limbaj plastic, de ceea ce vedem şi să punem în lumina noastră. Fiecare cu amprenta lui. Drept dovadă, suntem patru care expunem şi fiecare vede în felul lui. Aşa că bucuraţi-vă de toată această creaţie pe care o vedeţi, indiferent dacă afară plouă sau ninge, este cer înnourat sau soare. Eu vă mulţumesc că aţi privit cu mare dezinteres… treburile de zi cu zi şi aţi venit într-un număr atât de mare.”, a continuat Mihai Şerbănescu.

În urmă cu zece ani, acesta expunea în aceeaşi sală, la fel de plină de oameni iubitori de frumos. Ba chiar au stat şi pe afară cei care n-au mai avut loc în incinta galeriei.

  • Carmen Bârloiu: „Viitorul sună bine, se vede bine şi avem nevoie de voi să veniţi din spate cu forţe proaspete”

Carmen Bârloiu, gazda unor acţiuni minunate la Tabăra Oratia, s-a adresat publicului în calitate de prietenă a lui Mihai Şerbănescu. „Am aflat că Mihai va veni la Câmpulung şi mi-a fost tare drag să ne reîntâlnim după ce, acum aproape zece ani, am avut o tabără de creaţie internaţională la Oratia, în localitatea cea mai nordică din Argeş. Am avut ocazia să-i cunosc pe o parte din distinşii artişti care, astăzi, sunt aici. Când am aflat că vor expune şi Maya şi Zoe, m-am bucurat foarte tare. Înseamnă că viitorul sună bine, se vede bine şi avem nevoie de voi să veniţi din spate cu forţe proaspete, mai ales într-un domeniu care este la mare căutare. Sper să aduceţi în partea de desen animat o altă prospeţime şi o altă frumuseţe, pentru că au început să fie lucrurile un pic cam urâte în acea zonă. Şi văd că voi aţi început cu lucrurile frumoase şi sunt onorată că v-am cunoscut. Cred că este un succes acest eveniment de astăzi.”, le-a mărturisit artiştilor prezenţi în expoziţie şi publicului Carmen Bârloiu, dedicată proiectelor şi muncii cu şi pentru copii şi tineret. Revista „Suflet Muşcelean”, aflată la al şaptea număr, „va oglindi şi frumosul din aceşti oameni frumoşi”.

Amănuntele depănate de Carmen Bârloiu despre colaborarea din trecut cu Mihai Şerbănescu i-a produs acestuia amintiri plăcute legate de bunăvoinţa şi bucatele cu care au fost primiţi artiştii la Tabăra Oratia şi de peisajul extraordinar de frumos de la Dâmbovicioara.

Cea de-a doua parte a evenimentului, dedicată lansării albumului „Pictura în Muscel”, o vom dezvolta într-un articol separat.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!