23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Trei magistrați de la Judecătoria Câmpulung au cerut să iasă la pensie

Secţia pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât, în ședința din data de 3 noiembrie, înaintarea către Președintele României a propunerilor privind eliberarea din funcție, prin pensionare, a unui număr de 60 de magistrați de la diferite instanțe din țară. Este o situație fără precedent în justiția din România, care a fost generată de redeschiderea discuțiilor privind eliminarea pensiilor speciale și creșterea treptată a vârstei de pensionare.

Nu mai puțin de 68 de cereri de pensionare s-au aflat pe ordinea de zi a ședinței de joi a Secției pentru judecători a CSM, însă doar 60 au fost aprobate. Trei solicitări au fost amânate, iar alți cinci judecători s-au răzgândit între timp. Printre cei care au cerut pensionare și li s-a aprobat se numără și trei magistrați de la Judecătoria Câmpulung: Alina Elena Austrianu (președintele instanței), Sanda Diaconescu (vicepreședintele instanței, cu delegație) și Adriana Caplan (membru în Colegiul de Conducere).

Cu siguranță, plecarea celor trei judecători va da peste cap activitatea instanței muscelene, în condițiile în care vor rămâne doar doi judecători definitivi și alți doi stagiari, după cum se menționează în Structura organizatorică și organigramă publicată pe portalul Judecătoriei Câmpulung.

Potrivit hotnews.ro, Banca Mondială a finalizat propunerile pentru reformarea pensiilor speciale din România, jalon din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care trebuie adoptat până la finalul acestui an. În documentul obținut de Economedia, instituția recomandă ca pensiile speciale actuale să fie calculate pe baza principiului contributivității, să nu mai apară nicio categorie nouă de pensii speciale, iar cele actuale să fie „raționalizate”, ca veniturile pe baza cărora se calculează pensiile de serviciu să fie calculate ca medie a veniturilor obținute pe o perioadă mai lungă de timp și ca nicio pensie specială să nu depășească veniturile din perioada de activitate.

Pentru judecători și procurori, Banca Mondială recomandă revizuirea dreptului de a se pensiona la orice vârstă cu 25 sau mai mulți ani de activitate profesională. Cerința de 25 de ani ar trebui să fie crescută treptat până la 30 de ani și ar trebui introdusă o cerință privind vârsta minimă de pensionare. Această vârstă ar trebui să fie crescută treptat până la 60 sau 65 de ani. Alex Barbu

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!