37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Conducta supraterană, făcută provizoriu, riscă să se spargă. Edilul execută o canalizare nouă pe strada Emil Gârleanu

Un şantier este în desfăşurare pe strada Emil Gârleanu, unde o echipă a operatorului local de apă şi canalizare execută o lucrare la reţeaua de canalizare. La una dintre şedinţele extraordinare din această toamnă, s-a impus o rectificare a bugetului Câmpulungului, fiind nevoie să se găsească o sumă pentru a susţine o lucrare de extremă urgenţă. „S-a prăbuşit cu totul canalizarea şi am pus acolo bani pentru a rezolva această situaţie.”, a justificat city-managerul Ioana Marcu alocarea ivită pe ultima sută de metri la şedinţa Consiliului Local din 23 septembrie 2022. Reţeaua de canalizare din zona Rotunda, de la blocul Renel spre ieşirea de pe Emil Gârleanu, care dă în strada Doctor Nicolae Fălcoianu, era subdimensionată, impunându-se o intervenţie rapidă a Primăriei şi Edilului pentru remedierea deficienţei. Lucrarea este în derulare în aceste zile.

  • Pământul s-a surpat şi a blocat trecerea apei menajere prin conductă

Pe 7 octombrie 2022, Consiliul Local aproba devizul general al lucrării „Reţea de canalizare ape menajere pe strada Emil Gârleanu” şi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei estimate la o valoare totală de 187.044,59 lei, din care construcţii + montaj, 165.172,59 lei. Documentaţia prevedea o durată de execuţie de şase luni a lucrării care presupune 115 metri liniari de conductă şi două cămine de vizitare.

„Pe strada Emil Gârleanu există reţele de alimentare cu apă în sistem centralizat şi, parţial, o reţea de canalizare a apelor uzate menajere. În prezent, conducta care asigură deversarea apelor menajere de la zece blocuri şi proprietăţi particulare de pe strada Emil Gârleanu (de la nr.1A, până la intersecţia cu strada Doctor Nicolae Fălcoianu) este deteriorată total, pământul surpându-se şi blocând trecerea apei menajere prin aceasta. Astfel, canalizarea nu mai este funcţională. Provizoriu, s-a executat o conductă supraterană şi există riscul ca aceasta să se spargă, iar apele menajere să inunde domeniul public.”, explică documentaţia Primăriei.

  • Se execută un tronson nou, paralel cu cel existent. La finalul lucrării, va fi abandonat cel deteriorat aproape în întregime   

Pasul următor după intervenţia provizorie l-a constituit întocmirea studiilor necesare – proiect tehnic, caiet de sarcini, detalii de execuţie – pentru stabilirea valorii estimative şi a condiţiilor de realizare a lucrării.

„Deoarece debitul apelor uzate menajere este destul de consistent, înlocuirea nefiind posibilă în condiţiile debitelor existente, s-a ales varianta executării unui tronson nou, paralel cu cel existent, în lungime de 115 metri liniari, urmând ca, după executarea şi punerea în funcţiune, să se abandoneze cel existent, deteriorat aproape în întregime. Se impune astfel realizarea unei reţele noi de canalizare menajeră, prin intermediul căreia apele uzate menajere să fie dirijate spre reţeaua existentă, în strada Doctor Nicolae Fălcoianu şi apoi spre Staţia de Epurare orăşenească existentă. În prezent, strada pe care se vor executa lucrări de canalizare prezintă un covor asfaltic deteriorat parţial, impunându-se reabilitarea acestuia.”, explică cei de la Edilul necesitatea întreprinderii lucrării.

Mai mult, actualul tronson al reţelei străbate un teren particular, revendicat de proprietari după 1990. După achiziţia serviciilor Edilului, la preţul de 135.184 lei, şantierul s-a şi instalat în zonă, investiţia fiind în plină desfăşurare. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!