7.9 C
Campulung Muscel
18/04/2024

Raportul a doi ani de mandat al Președintelui Consiliului Județean Argeș și a celor doi Vicepreședinți

Președintele Consiliului Județean și al PSD Argeș, Ion Mînzînă, alături de cei doi vicepreședinți, Marius Nicolaescu și Adrian Dumitru Bughiu, au prezentat azi, 03 noiembrie 2022, raportul de activitate la doi ani de mandat.

Consiliul Județean Argeș a atras, în ultimii ani, cele mai consistente fonduri din istoria acestui județ pe programele guvernamentale și europene. Se află, din acest punct de vedere, pe primul loc în Regiunea de Dezvoltare Sud – Muntenia:

  • 32 de proiecte pe fonduri europene (C.J Argeș + plus instituții subordonate) – 542,6 milioane lei.
  • Dintre acestea, 14 proiecte sunt ale Consiliului Județean Argeș – 356 milioane lei.
  • INFRASTRUCTURĂ RUTIERĂ: 188.984.812,69 lei (68,436 km)
  • SĂNĂTATE: 58.559.507,79 lei
  • PATRIMONIU CULTURAL: 66.265.933,99 lei
  • EFICIENTA ENERGETICA CLĂDIRI PUBLICE: 39.802.241,38 lei
  • DEZVOLTAREA CAPACITĂȚII ADMINISTRATIVE: 2.943.139,02 lei
  • 9 proiecte pe PNDL II – 149,2 milioane lei (majoritate pe infrastructură rutieră și sănătate).
  • 11 proiecte prin Programul național de investiții “Anghel Saligny” – 140 milioane lei.

Primul contract s-a semnat în această săptămână, marți 1 noiembrie, pentru “Modernizare DJ 703 B, Pădureți – Costești”, în lungime de peste 10 kilometri, în valoare de peste 24 de milioane. Total proiecte pe infrastructură rutieră 230 de kilometri. Surse de finanțare: Fonduri europene, PNDL II, Programul național “Anghel Saligny” . O parte sunt realizate, altele în curs de realizare sau în diferite stadii de implementare (fonduri europene, PNDL II, “Anghel Saligny”, fără a fi incluse proiectele finanțate din fonduri proprii).

În luna octombrie 2022 s-a finalizat DJ 504, Limita Jud. Teleorman – Popești – Izvoru – Recea – Cornăţel – Vulpești (DN65A), L = 25, 995 km, care traversează comunele Popești, Izvoru, Recea, Buzoești, Jud. Argeș . 68,436 km de drumuri județene doar pe fonduri europene. S-au asfaltat 133 de kilometri de drumuri județene. Surse de finanțare: Fonduri europene, PNDL II, Fonduri proprii ale C.J. Argeș.

Toate acestea, în condițiile în care se știe că s-a traversat o criză pandemică în care prioritatea cea mai mare a fost sănătatea, iar Consiliul Județean Argeș are în administrare 9 spitale. Pentru aceste spitale, în perioada 2020 – 2022, s-a alocat – peste 105 milioane lei. În același timp, cinci din proiectele pe fonduri europene accesate de C.J. Argeș vizează infrastructura sanitară: Spitalul Județean de Urgență Pitești – 2, Spitalul de Pediatrie – 2, Spitalul Brădet – 1. Prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, C.J. Argeș a depus proiectul ”Consolidarea infrastructurii medicale pentru a face față provocărilor ridicate de combatere a epidemiei de COVID-19 la Spitalul de Pneumoftiziologie „ Sf. Andrei”, Valea Iașului”.

Prin PNDL II – „Consolidarea și reabilitare Spital Județean de Urgență Pitești”, iar din fonduri proprii ale CJ Argeș se construiește noul corp de clădire al Spitalului Județean. Au mai fost și alte investiții legate de aparatură medicală sau susținerea cheltuielilor de funcționare. În același timp, unitățile medicale au avut și propriile proiecte prin care au obținut aparatură medicală. Spitalul Leodeni a fost dotat cu un aparat nou de radiologie digital, de ultimă generaţie, obţinut prin fonduri europene.

În anul 2022, mai mult de jumătate din Consiliul Județean Argeș este alocat pentru investiții. Analizând bugetul din acești an de mandat, se constată o creștere a propunerilor la veniturile și cheltuielile aferente secțiunii de dezvoltare, astfel:

  • Veniturile, pe secțiunea de dezvoltare, au crescut de la 23% în anul 2020, la 34% în anul 2021 și au ajuns la 51% în anul 2022;
  • Cheltuielile, secțiunea dedezvoltare, au crescut de la 32% în anul 2020, la 39% în anul 2021 și au ajuns la 51% în acest an.
  • Cum se împarte bugetul Consiliului Județean Argeș, pe capitolul investiții:
  • Transporturi. Lucrări de investiții și întreținere pe drumuri județene, documentații tehnico economice și alte cheltuieli de natura investițiilor, proiecte cu finanțare nerambursabilă – 26,28%
  • Cofinanțare Proiecte – 26,01%
  • Asistență socială (Direcția Generală de Asistență Socială) – 25,81%
  • Cultură, recreere și religie – 9,98%
  • Sănătate – 6,10%
  • Invățământ – 3,20%

În acești ani, Consiliul Județean Argeș a repartizat sume în valoare de 66,6 milioane lei unităților administrativ-teritoriale de la nivelul județului în vederea susținerii programelor de dezvoltare locală, susținerea programelor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Credit info și foto: Consiliul Județean Argeș

E.M

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!