20.7 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Vizită în Polonia a Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor

Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului din Camera Deputaților a efectuat o vizită oficială în Polonia la invitația Comisiei pentru guvernare locală și politică regională din Seimul Parlamentului Polon. A fost o experiență foarte utilă, Polonia fiind un model din punct de vedere al atragerii de fonduri europene. Gradul de absorbție a fondurilor europene este unul dintre cele mai ridicate în rândul țărilor membre UE, datorită acestora Polonia dezvoltându-se într-un ritm accelerat.

Reorganizarea administrativ-teritorială și descentralizarea sunt exemple de reformă a administrației care au adus structuri administrative mai suple și mai puternice, debirocratizare, gestionare eficientă a resurselor, dezvoltare a comunităților și beneficii pentru cetățeni.

România şi Polonia sunt într-o puternică legătură de prietenie și au interese regionale și economice comune. Armand Călinescu, unul dintre cei opt prim-miniștri pe care i-a dat Argeșul, a permis ca președintele și Guvernul Poloniei să se refugieze în România, a permis primirea a 100.000 de refugiați polonezi și transferul Tezaurului Național al Poloniei prin Constanța către Anglia la începutul celui de-al Doilea Război Mondial.

“Prima întâlnire am avut-o cu prezidiul Comisiei pentru guvernare locală și politică regională din Seim, la care au participat din partea polonă Tomasz Lawniczak, președinte al Comisiei (PiS), Marek Kvite, vicepreședinte al Comisiei (PiS), Grzegorz Adam Woźniak, vicepreședinte al Comisiei (PiS), Jacek Protas, vicepreședinte al Comisiei (KO) și Slawomir Jakubczak, coordonator al secretariatului Comisiei. Am discutat despre procesul de gestionare a fondurilor europene, organizarea comisiilor parlamentare și procesul legislativ, organizarea administrativ-teritorială, aspecte privind finanțele publice locale și cooperarea teritorială.

Am avut o întrevedere extrem de utilă la sediul Ministerului Familiei și Politicii Sociale cu doamna ministru Marlena Malag cu care am discutat despre politicile demografice, finanțarea serviciilor sociale, sistemul de salarizare și de pensii și despre reprezentarea la nivel european a intereselor comune ale României și Poloniei. Cu E.S. Ryszard Terlecki, vicepreședinte al Seimului, cunoscător și prieten al României, am vorbit despre întărirea cooperării parlamentare dintre Seimul Polonez și Camera Deputaților, despre crearea triunghiului de cooperare între Comisia pentru administrație din Camera Deputaților, Comisia pentru administrație din Parlamentul Republicii Moldova și din Seimul Polonez, precum și facilitarea de înfrățiri între comunități locale din România și din Polonia.

Programul vizitei de lucru a presupus și o deplasare în teren, în comuna (gmina) Maciejowice din powiatul Garwolin, voievodatul Mazowieckie, unde a avut loc o întâlnire de lucru cu Tomasz Kwiatkowski, primarul comunei, doamna Beata Rulak-Fryc, viceprimarul comunei și domnul Sebastian Kieliszek, secretarul comunei. Au fost abordate probleme privind dezvoltarea locală, investițiile publice, utilizarea fondurilor europene, aspecte comparate de organizare și funcționare și am mers în teren la obiective de interes local pentru sublinierea unor exemple de bună practică.

Delegația parlamentară română a avut la Ambasada României din Varșovia o întrevedere și cu domnul ambasador al României în Polonia, E.S. Theodor-Cosmin Onisii. Am punctat principalele obiective ale vizitei în Polonia, concluzii cu privire la acestea, specificități în domeniul relațiilor bilaterale româno-polone, incluzînd și aspecte de dezvoltare economică, precum și o declarație de intenție cu privire la intensificarea cooperării în domeniul administrației publice.

Mulțumesc colegilor parlamentari care au făcut parte din delegație – deputații Bogdan-Andrei Toader, Seres Dénes, Alin-Gabriel Apostol, Sergiu-Ovidiu Bîlcea, Gheorghe Nacov – și șefului de serviciu al Comisiei, Cristian Bitea, pentru că am făcut echipă bună pentru România!
Mulțumesc Ambasadei României în Republica Polonă – domnilor Theodor-Cosmin Onisii, ambasador, Alin-Doru Nițu, ministru-consilier și Alexandru Pătruț, secretar I – care ne-au asigurat suport pe toată durata vizitei!

România și Polonia au roluri cheie în regiune, iar în contextul conflictului din Ucraina și al crizei energetice cu care se confruntă Europa devine și mai important să întărim parteneriatul între cele două țări, inclusiv la nivelul diplomației parlamentare.”, a transmis deputatul Simona Bucura Oprescu.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!