22/04/2025

Iulian Milea, artistul pasionat de confecţionatul instrumentelor muzicale, invitat la evenimentul culinar de la Vila Golescu

Iulian Milea, artistul câmpulungean pasionat de execuţia instrumentelor muzicale, a strâns în jurul lui publicul aflat în curtea Vilei Golescu, la evenimentul culinar organizat de Fundaţia Pro Patrimonio. Înaintea degustării preparatelor inspirate de o parte dintre reţetele aşternute de Maria Cantili Golescu într-un caiet care a învins timpul, participanţii au fost delectaţi cu o muzică specială, menită să recreeze atmosfera anului 1900. Anul în care soţia lui Vasile Golescu, proprietarul vilei şi al parcului, încredinţa hârtiei zeci de reţete, cele mai multe fiind feluri de mâncare sofisticate. Iulian Milea nu se limitează la confecţionarea instrumentelor muzicale, ci şi cântă la o parte dintre acestea, aşadar, pasiunea de a le meşteri este dublată de cea de a le afla sunetul.

„Aş vrea ca prin intermediul experimentelor lui sonore, să intrăm mai bine în spiritul acestor timpuri.”, astfel a sunat justificarea organizatorilor de a-l avea pe Iulian Milea printre invitaţi. Scopul a fost atins, păcat că a durat atât de puţin demonstraţia lui Iulian, care a cucerit numaidecât spectatorii interpretând două piese la tilincă şi caval. Iulian a oferit câteva amănunte legate de istoria tilincii. „Tilinca nu este un instrument românesc, deşi ciobanii români cântau la el. Acest instrument are mai bine de o sută de denumiri, este primordial, are o singură gaură, se cântă cu o singură mână şi era folosit la semnale. Când se întorcea de la muncă, ţăranul putea să ţină coasa cu o mână şi fluierul cu cealaltă mână şi să-şi cânte lui şi celor din jur.”, a precizat Iulian, după care le-a cântat oamenilor un fragment al unei melodii vechi, pentru a-i pune la curent cu un sunet despre care el spunea că a cam dispărut.

Al doilea instrument prezentat de Iulian Milea este cavalul. Turcesc, moldovenesc, bulgăresc, cavalul este prezent în gama de instrumente ale popoarelor din vecini. Cel prezentat de Iulian este românesc, fiindu-i specific faptul că are cinci găuri. Celelalte au şase, respectiv şapte găuri. Cu cavalul, românii de odinioară doineau. „N-am să cânt niciodată cu el melodii vesele, pentru că are un sunet care nu merită să-l strici.”, spunea Iulian Milea înaintea celei de-a doua demonstraţii a zilei.

Iulian Milea este cunoscut localnicilor care preferă un anumit local din Câmpulung, organizatorul unor seri muzicale în cadrul cărora artistul a prezentat zeci de instrumente (dacă nu greşim, în jur de 55), provenind, ca inspiraţie pentru creatorul lor, de pe toate continentele. Pentru a-i convinge pe ascultători de calitatea sunetului, Iulian le-a şi cântat la o parte dintre ele. Sâmbătă, 1 octombrie, am avut ocazia să-l vedem şi să-l ascultăm la Vila Golescu, momentul asigurat de acesta potrivindu-se perfect cu aerul de epocă pe care organizatorii şi-au propus să-l reconstituie pentru câteva ore. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!