20.2 C
Campulung Muscel
03/10/2022

Investiţia de reabilitare a clădirii Primăriei se duce către 5 milioane de euro

5 milioane de euro reprezintă o valoare colosală pentru bugetul Câmpulungului, care nu poate suporta asemenea costuri. De-abia le suportă pe cele ale documentaţiilor, care şi acelea sunt de ordinul sutelor de mii de lei per bucată. Adunate, sunt cu adevărat o povară pentru vistieria locală, sleită de plata „hârţogăriei” înainte de a se ajunge la lucrarea propriu-zisă. Când a ajuns primar, intenţia Elenei Lasconi era de a întreprinde reparaţii interioare de esenţă în principalele săli ale Primăriei, însă a fost descurajată de cheltuiala prea mare. Şi, oricum, nu era înţelept să facă o reabilitare pe bucăţi, când toată clădirea este în „suferinţă”. Planurile de la început au picat şi autorităţile şi-au pus nădejdea într-o finanţare atrasă, încurajate de succesul înregistrat la efectuarea celei dintâi documentaţii. Documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii a fost suportată financiar dintr-un program al Ministerului Culturii, care a alocat fonduri pentru acest DALI, din care a reieşit o valoare năucitoare a investiţiei: în jur de 5 milioane de euro!

  • Până la găsirea unei finanţări pentru lucrarea propriu-zisă, se vor face câteva reparaţii măcar în sala de festivităţi

Pe 28 iunie 2022, autorităţile locale au anunţat finalizarea proiectului „Reabilitare, restaurare şi punere în valoare a clădirii Primăriei Câmpulung”, proiect finanţat din fonduri guvernamentale, pentru realizarea documentaţiei. Este vorba despre DALI cu titlul menţionat mai înainte, întrucât instituţia care a finanţat documentaţia nu plăteşte şi execuţia lucrărilor atât de necesare. Şi urgente, ţinând cont de gradul de infiltraţie a apei, pe care îl veţi observa în fotografiile ataşate acestei relatări.

Prin proiectul despre care relatăm „s-a realizat documentaţia tehnică la faza DALI, împreună cu studiile şi expertizele necesare pentru restaurarea şi punerea în valoare a clădirii Primăriei, monument istoric reprezentativ pentru comunitate, prin aplicarea celor mai adecvate metode de intervenţie, în primul rând, pentru revenirea, pe cât este posibil, la stadiul iniţial şi prin minima intruziune a elementului de modernitate, acolo unde este posibil.”, precizează cei de la Primărie.

Valoarea totală a proiectului a fost de 154.200 lei, din care 89.560 lei a reprezentat finanţarea nerambursabilă acordată de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP), prin Timbrul Monumentelor Istorice, în cadrul sesiunii de finanţare TMI – I/2021 pentru proiecte care au ca scop protejarea şi promovarea monumentelor istorice.

„Finanţarea oferită de Institutul Naţional al Patrimoniului ne-a oferit şansa de a realiza o documentaţie tehnică atât de necesară pentru reabilitarea clădirii Primăriei Municipiului Câmpulung, una dintre creaţiile emblematice ale arhitectului I.D. Berechet din oraşul nostru. Dacă până acum au fost făcute doar lucrări de reparaţii pentru întreţinerea clădirii şi asigurarea desfăşurării activităţii în interiorul ei în condiţii cât de cât normale, odată cu realizarea documentaţiilor tehnice prin proiect vor fi identificate atât nevoile, cât şi soluţiile de reabilitare, astfel încât lucrările ce vor fi executate să respecte condiţiile impuse de caracterul istoric al clădirii.”, menţionează Executivul Primăriei.

Contractul de finanţare nerambursabilă pentru realizarea documentaţiei a fost încheiat pe 10 mai 2021, proiectul fiind depus în cadrul subprogramului „Documentaţii tehnico-economice pentru intervenţii asupra monumentelor istorice”. Perioada de implementare a proiectului a fost cuprinsă între 10 mai 2021 şi 15 iulie 2022.

Documentaţia constând în peste 200 de pagini de text şi mai bine de o sută de planşe a fost trimisă la Bucureşti, la organismele implicate în avizare. Institutul Naţional al Patrimoniului şi-a dat acordul pentru ceea ce au lucrat proiectanţii.

Rămâne, însă, dilema principală: de unde bani pentru lucrarea propriu-zisă, odată depăşit acest hop? Pentru că investiţia ajunge, după cum am punctat în deschiderea articolului, la aproape 5 milioane de euro. Greu de crezut că I.N.P. se înhamă la o asemenea sarcină, după cum ne vine greu a crede că se va ocupa de reluarea lucrărilor la Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”.

Primăriţa Elena Lasconi ne-a declarat că nu va aştepta să se deschidă o axă pe fonduri europene pentru a întreprinde o minimă întreţinere constând în eliminarea infiltraţiei care a afectat pereţii interiori. Aşadar, măcar sala de festivităţi va fi zugrăvită ca să dea impresia de curăţenie.

Fotografiile realizate în momentul preluării mandatului de către primarul în funcţie arată stadiul de afectare a imobilului prin neîntreprinderea lucrărilor de reparaţii la timp. Din acest motiv s-a ajuns la valoarea exorbitantă dată de DALI. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!