În condiţiile în care Primăria Câmpulung nu mai are decât 13 locuinţe de repartizat, nemulţumirile concetăţenilor care au un punctaj care, în acest moment, nu le permite accederea la un spaţiu locativ al statului, erau de anticipat. Una dintre aceste persoane, care a ajuns cu petiţiile şi pe la Avocatul Poporului, s-a adresat şi autorităţilor locale, care o vor lămuri că, deocamdată, este întrecută de cazuri prioritare. Elena Lasconi a precizat, la şedinţa de Consiliu de ieri după amiază, ce înseamnă cazuri prioritare: familii care au copii cu handicap, copiii sau părinţii sunt persoane cu boli grave, din registrul celor incurabile precum cancerul. Aceşti cetăţeni loviţi de soartă, care reprezintă cazuri tragice, vor avea întotdeauna întâietate la repartiţia de apartamente ale Primăriei, chiar dacă altora, aflaţi în situaţia de aşteptare cu anii, nu le convine.
- Elena Lasconi: „Eu vă spun că am avut nişte locuinţe îngrozitoare, în care ieşea canalizarea în chiuveta de la bucătărie”
Pornind de la o astfel de doleanţă a unei cetăţene care dă din coate ca să ajungă mai în faţă pe lista cu punctajele întrunite pentru calificarea la o repartiţie de locuinţă, consilierul local Sergiu Cicu a ridicat problema unei evidenţe clare a fondului locativ disponibil al Primăriei. Şi, mai mult de atât, a stării în care se găsesc apartamentele şi garsonierele statului. Alesul social-democrat susţine că a solicitat acest inventar şi în mandatul trecut, pe când era preşedintele Comisiei Sociale a Consiliului Local. „Am solicitat, încă de acum patru ani, un lucru care bănuiesc că nici astăzi nu s-a realizat. De la cei care se ocupă de locuinţele sociale, să avem o situaţie foarte clară. Câte sunt? 10. 100. Câte sunt reabilitate?”, a solicitat Sergiu Cicu.
Însă acesta greşeşte când bănuieşte că inventarul nu s-a realizat. Primăria nici nu avea cine ştie ce listă cu locuinţele disponibile să întocmească, ele nemaifiind decât 13! 13 locuinţe la peste 400 de solicitări sau, cel puţin, acesta este numărul dosarelor analizate de Comisia de repartiţie a spaţiilor locative.
„De ce ridic această problemă?, a susţinut Sergiu Cicu. Unii le-au primit aşa cum sunt, cu condiţia să le facă dumnealor, ştiind că Primăria nu are posibilităţi ş.a.m.d. Merge foarte greu această chestie la ceea ce înseamnă partea de aparat administrativ.”
„Domnul consilier, nu este chiar aşa. Şi cei care fac parte din Comisia de locuinţe sociale ştiu foarte bine. Şi domnul Ionel State, şi domnul Cristi Ciobănică, şi doamna Andreea Ionescu ştiu foarte clar cum stau lucrurile. Nimeni nu le pune la dispoziţie o locuinţă care nu este făcută. Eu vă spun că am avut nişte locuinţe absolut îngrozitoare, în care ieşea canalizarea în chiuveta de la bucătărie. Vă pot prezenta fotografii înainte şi după. Am spus că nu este posibil aşa ceva. Nu s-au reabilitat înainte, dar acum se reabilitează. Dar în situaţia în care există persoane care nu doresc să mai aştepte toată procedura pe care o facem noi, de achiziţie (n.r. a lucrărilor de reparaţii), pentru că durează câteva luni, au acceptat, ei au cerut, că le fac ei. Nimeni nu le oferă o locuinţă care să nu fie conformă. Avem poze de la toate. Vi le prezentăm.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi.
Chit că vor curge nemulţumirile referitoare la punctajele acordate de membrii comisiei care au analizat pe baza anchetelor sociale şi a documentelor depuse de solicitanţi, şi Executivul, şi Legislativul au mâinile legate în privinţa acordării de locuinţe celor care nu-şi permit să cumpere sau să închirieze de pe piaţa liberă. 13 locuinţe este toată „averea” imobiliară a instituţiei, dintre care jumătate sunt „jale”, adică sunt într-o stare de nelocuit.
„Şi la mine la audienţe vin persoane cu copii în braţe, cu copii după ele. Înţeleg, dar există familii care sunt pe primele locuri, cu copii cu handicap, cu boli grave, cu cancer, cu părinţi care nu pot să lucreze. Punctajele acestea nu sunt făcute după ureche. Sunt făcute şi după gravitatea cazului.”, a conchis primăriţa Elena Lasconi.
Magda BĂNCESCU