27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Pare mai mult sabotaj decât neglijenţă pericolul ratării investiţiei de la Piaţa Mare. Elena Lasconi: „Managerul Pieţei nu poate mai mult”

După doi ani de chin consumaţi cu convingerea Ministerului Dezvoltării să finanţeze investiţia într-o piaţă nouă şi cu refacerea documentaţiei de atâtea ori încât s-a pierdut şirul modificărilor, puţin a lipsit ca proiectul să fie trecut din nou pe lista de aşteptare. De ce? Pentru că responsabilii liberali de domeniul Pieţelor au neglijat – vorbim despre neglijenţă, neavând dovada unui act intenţionat – să se conformeze unei ultime cerinţe a C.N.I. înainte de a da startul licitaţiei pentru desemnarea constructorului. Mai precis, cei de la Compania Naţională de Investiţii au cerut ca în proiect să fie introdusă şi o lucrare de eficientizare energetică. Cei de la Câmpulung aveau de făcut un lucru foarte simplu: să apeleze la autorul proiectului ca să refacă documentaţia în sensul dorit de finanţator. Cu o zi înainte de expirarea termenului dat de C.N.I., pentru predarea proiectului completat, la Câmpulung s-a primit o notificare, potrivit căreia autorităţile noastre erau în pericol să rateze răgazul acordat.

  • O formalitate banală, de care trebuiau să se ocupe Zaharia şi Boeru, a fost ignorată    

Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, societate a Consiliului Local, a reprezentat unul dintre cele patru mari domenii coordonate de fostul viceprimar Nicolae Zaharia. Şi unul dintre motivele pentru care primarul Elena Lasconi a cumpănit dacă mai este cazul ca liberalul să se ocupe de pieţe, după un incident destul de grav, care era să coste municipalitatea ratarea proiectului.

Istoricul pe scurt arată astfel. Pe 3 martie 2022, Elena Lasconi, însoţită de Eduard Boeru, directorul SC Pieţe Servicii Comunitare Muscel SRL, a mers la Ministerul Dezvoltării, pentru a răspunde întrebărilor adresate în cadrul şedinţei Consiliului Tehnico-Economic. Care, pentru a doua oară, la distanţă de un an, a avizat favorabil proiectul Câmpulungului, finanţat şi realizat de Compania Naţională de Investiţii. Practic, în această primăvară, s-a repetat la Bucureşti ce s-a întâmplat primăvara trecută. Şi asta pentru că lucrarea, bazată pe un proiect făcut în urmă cu patru ani, a trebuit aşezată pe noile preţuri ale materialelor de construcţii. Acestei suplimentări i se adaugă costurile proiectării asumate de Compania Naţională de Investiţii în locul municipalităţii. Altfel spus, ordinul dat de ministrul Cseke Attila, pe 26 aprilie 2021, la trei săptămâni după ce a inspectat piaţa de la Câmpulung, nu mai era valabil, fiind nevoie de unul nou, aferent valorii majorate de la 15 milioane, la 20 de milioane de lei.

După acest moment, era treaba celor de la C.N.I. să pregătească licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie. C.N.I. a  scăpat Câmpulungul şi de sarcina realizării proiectului tehnic. Compania a mai avut, însă, nevoie de o modificare a documentaţiei înaintate de Câmpulung, în sensul de a introduce în proiect partea de eficientizare energetică. De contactarea proiectantului şi de banala formalitate a achiziţiei trebuia să se ocupe managerul Pieţei, Eduard Boeru. Iar coordonatorul Pieţelor, viceprimarul Nicolae Zaharia, trebuia să se asigure că acesta duce sarcina la bun sfârşit.

De „bine” ce s-au ocupat amândoi de modificarea proiectului, Primăria a primit o hârtie de la C.N.I., potrivit căreia a doua zi expira termenul pentru predarea documentaţiei refăcute.

  • Cu o zi înainte să expire termenul limită, C.N.I. a informat-o pe Elena Lasconi că nu s-a predat documentaţia refăcută

La conferinţa de presă de ieri, Elena Lasconi a povestit tărăşenia uluitoare. „După ce am reuşit să deblocăm această investiţie, am lăsat în sarcina C.N.I. şi proiectul tehnic. Dar mai trebuia făcut un update, prin care să fie introduse la această construcţie nişte elemente în trend, de eficientizare energetică, aşa cum sunt panourile fotovoltaice. La începutul lunii martie, am avut o discuţie cu şeful de la Piaţă, Edi Boeru, şi cu viceprimarul de atunci, Nicolae Zaharia, şi era vorba să se facă un contract cu proiectantul pentru acest update. În mod logic, nu putea să se lucreze cu alt proiectant, pentru că el a făcut de două ori proiectul. El mai schimbase o dată proiectul. În urmă cu o lună, am primit o clarificare de la Compania Naţională de Investiţii, care ne spunea că „mâine”, adică în ziua următoare, era termenul limită până la care puteam să trimitem aceste planşe cu ştampilă şi semnătură. Şi contractul nu a fost făcut! Planşele nu erau făcute. Am fost uimită… nu pot să stau eu după fiecare… Eu i-am dat un lucru simplu de făcut. Era de făcut o achiziţie, pur şi simplu. Înţeleg că, din punct de vedere legal, doar acest proiectant putea să facă, întrucât pe proiectul lui erau de introdus nişte elemente de energie verde. Domnul Zaharia, care spunea în toate postările că se ocupă şi că este tot timpul la telefon cu C.N.I., nu a urmărit acest lucru. Dacă nu chemam iar de urgenţă, a doua zi de dimineaţă, puteam să ne luăm „la revedere” de la achiziţia pentru piaţă. Şi să ne pună undeva în aşteptare. Să mai pierdem nişte timp. Adică nişte ani.”, a relatat primarul Elena Lasconi.

De ce? Pentru că „managerul Pieţei nu poate mai mult. Asta vă garantez eu.”, susţine Elena Lasconi. Dacă n-a putut unul, de ce n-a putut celălalt? Asta pentru că tot avea în atribuţii Pieţele şi relaţia cu C.N.I., de care ar fi trebuit să se ocupe dumnezeieşte, fiind în joc o investiţie de 20 de milioane de lei.

Cum, între timp, s-a întâmplat acţiunea în instanţă a prefectului PNL Radu Perianu, cu ştiinţa liberalilor din Câmpulung, care n-au suflat o vorbă înainte, nu ne putem gândi decât că şi „lucrarea” de la Piaţa Mare face parte din aceeaşi poveste.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!