23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Trofeul Festivalului „Sus la munte, la Muscel” a ajuns în Timiş

Ca şi la ediţia de anul trecut, oltencele au luat jumătate din premiile Festivalului Naţional Concurs de Muzică Populară „Sus la munte, la Muscel”, care s-a desfăşurat pe durata a două zile în Piaţa Primăriei, miercuri, 24 august şi joi, 25 august. Organizat de Primăria şi Consiliul Local Câmpulung şi Casa de Cultură „Tudor Muşatescu”, proiectul cultural a avut, în calitate de co-producător Televiziunea Română.

Juriul a fost condus de prof.dr. Grigore Leşe, care i-a avut alături pe prof.dr. Elize Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română; Ileana Vieru, realizator de emisiuni folclorice la Radio România Antena Satelor; Valentin Marin, etno-muzicolog, director Radio România Antena Satelor; Petre Murărescu, preşedintele Asociaţiei Culturale „Marioara Murărescu”; Niculina Stoican, artistă bine cunoscută şi iubită; Ion Liviu Iana, directorul festivalului şi managerul Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, cel care, alături de o echipă foarte puţin numeroasă a avut pe mână organizarea acestui proiect.

 

Premiul pentru cel mai frumos costum popular a ajuns la o olteancă

Medalii cu însemnele festivalului şi diplome de participare au primit toţi cei 21 de concurenţi, veniţi din toate colţurile ţării şi Republica Moldova: Alexandra Ilinca Din (Argeş), Sabrina Maria Aiacoboaie (Botoşani), Florentina Nedelcu (Dâmboviţa), Camelia Alexandra Tămaş (Cluj), Raluca Ciupală (Prahova), Mihaela Bălan (Gorj), Anamaria Lăcătuş (Vrancea), Iuliana Bianca Mirică (Brăila), Roxana Anamaria Goia (Timiş), Nicoleta Crisante (Olt), Ilona Amieroaie (Argeş), Delia Gandore (Vaslui), Cosmin Vasile Cotârlă (Mureş), Claudia Elena Colniceanu (Buzău), Ana Maria Deaconu (Olt), Alexandrina Mămăligă (Republica Moldova), Nicole Dumitraşcu (Ialomiţa), Roxana Diana Dîrjan (Sălaj), Ingrid Boengiu (Gorj), Ştefan Alexandru Negru (Bacău), Maria Adina Ghiorghiţoiu (Argeş).

Prima premiere a fost oficiată de Niculina Stoican, pentru „Frumuseţea şi autenticitatea costumului popular”, un premiu oferit de firma Pentarom, manageriată de Toma Lazăr, sponsor al evenimentului. „Calitatea mea de jurat îmi dă foarte multe emoţii, mă simt mai confortabil în costumul popular. Vreau să felicit organizatorii pentru criteriile de jurizare şi pentru faptul că din acestea face parte şi acest premiu. Descrierea costumului popular, autenticitatea lui, pentru că este foarte important ca tinerii să cunoască clar elementele din costului populat al zonei din care provin.”, a afirmat Niculina Stoican înainte să ofere distincţia Anei Maria Deaconu, de 22 de ani, din Olt.

Menţiunile concurentelor Nicoleta Cristande, din Olt, Claudia Elena Coniceanu, din Buzău şi Alexandra Mămăligă, din Republica Moldova au fost înmânate de Elize Stan, Ileana Vieru şi Valentin Marin.

 

Ştefan Negru, din Bacău, l-a cucerit pe Grigore Leşe cu melodia pe care a interpretat-o

Categoria grea a premiilor a fost deschisă de Liviu Iana, care a răsplătit performanţa muzicală pentru premiul III: Elena Mihaela Bălan, de 17 ani, din Gorj.

Premiul al doilea a fost înmânat de Ramona Săseanu, producător general al televiziunii Române unei argeşence de 17 ani, Alexandra Ilinca Din, care a fost una dintre preferatele publicului. „De multe ori am trecut spre Braşov prin frumosul dumneavoastră oraş, dar nu m-am oprit. În aceste zile am avut prilejul să vizitez aceste minunate locuri şi o să revin ori de câte ori voi avea ocazia, cu siguranţă şi la următoarea ediţie, care va fi mai frumoasă decât acesta, aşa cum a promis doamna primar şi domnul Iana. Evenimentul este unul de top pe nişa pe care o reprezintă.”, a transmis Ramona Săseanu.

Premiul întâi a fost anunţat de preşedintele juriului, Grigore Leşe, care a ţinut concurenţii şi publicul în suspans, alegând să interpreteze un fragment de melodie înainte să-l anunţe pe câştigător. „Am venit cu mare bucurie la Câmpulung. A trebuit să fiu responsabil, am participat la preselecţie, am stat trei zile aici şi am selectat aceşti cântăreţi pe care i-aţi văzut. Au fost 65 şi a trebuit să alegem 20. Tinerii aceştia au fost senzaţionali. Eu sunt muzician, nu am văzut un concurs să fie cu atâţia cântăreţi de valoare. Trebuie să avem grijă de ei, să avem grijă de oamenii care luptă pentru prezent să aveţi dumneavoastră viitorul mai bun, eu asta fac de-o viaţa. Pe mine nu mă interesează că dorm la Hotel „Muscelul”, pentru că trebuie să fiu trăitor. Am vrut să văd cum dorm concurenţii, cum se scoală, cum mănâncă, cum vorbesc, cum se comportă, ce caractere au. Am stat cu ei, toate zilele am stat cu ei să văd despre ce e vorba şi nu m-am gândit că mă obosesc, că nu dorm nopţi. Copilul acesta, orfan şi cu mamă vitregă nu trebuie neglijat şi, am zis, aici e momentul… melodia e o capodoperă.”, l-a anunţat Grigore Leşe pe câştigătorul premiului întâi, Ştefan Alexandru Negru, de 21 de ani, din Bacău.

 

Premiile „Marioara Murărescu” şi „Gavriil Prunoiu” au ajuns în Gorj şi Timiş

Al doilea premiu ca valoare este dedicat memoriei Marioarei Murărescu. „O personalitate extraordinară, care a trăit şi s-a jertfit, cu referire la viaţa ei întrutotul, pentru folclorul românesc. A intrat în casele românilor şi la bucurie şi la necaz, a ştiut să ne aline sufletele tuturor. Eram copil atunci când ne bucuram de emisiunea „Tezaur Folcloric”, o emisiune de autor, o emisiune care a însemnat numele, personalitatea şi viaţa domniei sale, generaţii întregi de artişti pe care i-a ocrotit, i-a crescut, oameni care au debutat şi au devenit mari nume ale muzicii tradiţionale româneşti. Dar, dincolo de toată cariera sa, îi plăcea să spună: „sunt un pui de ţăran din Muscel.” În toate interviurile sale vorbea cu mare drag despre muscelenii ei, vorbea despre întoarcerea la rădăcină, visa să trăiască aici cu Petre, Petrişor, aşa cum îi spunea.”, a fost o parte a descrierii Iulianei Tudor.

Fiul Marioarei Murărescu, Petre Murărescu, a oferit premiul care-i poartă numele masei sale Mariei Ingrid Boengiu, de 17 ani, din Gorj. „Vreau să mulţumesc organizatorilor, în primul rând domnului Liviu Iana, care alături de regretatul profesor Gavriil Prunoiu şi împreună cu mama mea au făcut atâta cinste acestui judeţ şi au promovat acest minunat oraş, Câmpulung Muscel, ori de câte ori au avut ocazia. Pentru mine, această onoare, că în zona natală a familiei mele aduc acest premiu, „Marioara Murărescu” este o plăcere care niciodată nu o să poată fi înlocuită de oricare altă zonă.”, a transmis Petre Murărescu.

Trofeul Festivalului, care poartă numele unui profesor, unui artist foarte iubit şi a cărui memorie este păstrată vie la Câmpulung, la Televiziunea Română şi peste tot în ţară, în inimile tuturor celor care l-au aplaudat la scenă deschisă, în inimile tuturor celor care i-au iubit cântecele, ale prietenilor săi de scenă şi din afara scenei, profesorul Gvriil Prunoiu.

Înainte ca primarul Elena Lasconi să ofere Trofeul Festivalului Roxanei Anamaria Goia, de 16 ani din Timiş, a fost pregătit un moment special, din arhiva Televiziunii Române, o filmare realizată în cadrul emisiunii „Tezaur Folcloric” în anul 2004.

 

Pe scena festivalului au susţinut recitaluri de excepţie interpreţi îndrăgiţi ai cântecului popular românesc, acompaniaţi de Orchestra „Doina Argeşului” din Piteşti, dirijor Cătălin Iancu: Grigore Leşe şi Grupul Vocal Bărbătesc „Doruri Muscelene”, condus de Ion Liviu Iana, ţimbalistul Cătălin Iancu Junior, Bogdan Oncioiu, Oana Tomoioagă şi Geanina David, deţinătoarea Trofeului „Gavriil Prunoiu”, Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de Taraful „Crai Nou” din Alba Iulia, Niculina Stoican, Zina Ghiţulescu, naista Mădălina Lupu, Maria Chivu, Cristina Drăgan, Ioana Şandru.

Isabela Filip

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!