O neconcordanţă între informaţiile deţinute de instituţii l-a adus pe consilierul local Dan Şain în situaţia de a se întreba – retoric, fireşte – dacă mai locuieşte sau nu în Câmpulung. Acesta stă pe o bretea pornită din strada Doctor Nicolae Fălcoianu, artera care porneşte de la Rotunda şi ţine până la Bilceşti. La recensământul din 2022, Şain a constatat că n-ar mai fi locuitor al Câmpulungului şi nu este prima dată când are probleme din cauza străzii. El a povestit, la şedinţa de Consiliu Local din 29 iulie 2022, că, în momentul în care a vrut să preschimbe permisul de conducere, surpriza neplăcută a fost să constate că strada din cartea de identitate a fost „desfiinţată”. Atunci, să fie scos şi de la plata impozitelor percepute de Primăria Câmpulung, a glumit consilierul care, spre nenorocul lui, are proprietatea pe o cale de acces beneficiară de o denumire proaspătă, datând de acum şase ani.
- „Este frustrant, eu n-am putut să-mi fac permisul de conducere, fiindcă nu mai exista strada pe care locuiam”
„Cine se ocupă de nomenclatorul stradal?”, a cerut să ştie Dan Şain, lămurit de primăriţa Elena Lasconi: „Departamentul de Urbanism.” Odată clarificată chestiunea „responsabilului” de titulatura arterelor de pe teritoriul municipiului, alesul de la POL a povestit de ce îl interesa informaţia respectivă. „De vreo patru ani, am o problemă. Ba stau, ba nu stau în Câmpulung. Există sau nu strada pe care locuiesc? Acum, la recensământ nu mai locuiesc (n.r. în Câmpulung).”, spunea uşor amuzat de situaţia încâlcită în care se găseşte, care i-a cauzat complicaţii mari.
„Nu staţi pe Fălcoianu?”, l-a întrebat secretarul Ramona Simion. „Tocmai asta-i problema!”, a replicat Şain. Din acest moment, sarcina explicaţiilor a fost preluată de arhitectul şef Mădălina Zăgărin care a relatat despre dezordinea din evidenţele trecutului. „Nomenclatorul stradal s-a făcut de pe copii bătute la maşină, care nu sunt identice. Toate au fost aprobate cu aceeaşi hotărâre de Consiliu Judeţean, aceeaşi hotărâre de Consiliu Local, au apărut în acelaşi Monitor Oficial. Însă sunt copii bătute la maşină, care au suportat modificări. O copie a ajuns la Evidenţa Populaţiei, o copie, la noi, la Urbanism, şi o copie, la notari. Ele au diferenţe. În această săptămână, am făcut o adresă către Consiliul Judeţean să ne comunice o copie pe care noi, Urbanismul, s-o transmitem ulterior către toţi, astfel încât să avem coerenţă în actele pe care le emitem. Am sesizat şi noi acest lucru.”, a afirmat Mădălina Zăgărin.
„Este frustrant, eu n-am putut să-mi fac permisul de conducere, fiindcă nu mai exista strada pe care locuiam, pe care aveam buletin. Dacă tot le desfiinţăm, să vorbim şi la Impozite şi Taxe ca să nu mai încaseze.”, a replicat Dan Şain.
Cel mai probabil, acesta a trecut prin neplăceri legate de eliberarea permisului de conducere din cauză că hotărârea de Consiliu, prin care strada de domiciliu primea o denumire, n-a fost comunicată Direcţiei Judeţene de Permise. În schimb, de vreme ce actul de identitate i s-a remis fără probleme înseamnă că norma privitoare la titulatura străzii a fost transmisă Evidenţei Persoanelor.
„La dumneavoastră este o situaţie specială. Strada dumneavoastră a fost denumită prin anul 2016, printr-o hotărâre a Consiliului Local, iar recensământul a avut nomenclatorul existent în bata de date în 2011. Nu au fost actualizate. Deşi recensământul bate cu realitatea în proporţie de 90%. Dar la dumneavoastră urmează să fie actualizată. În Evidenţa Populaţiei figuraţi, pentru că hotărârea noastră a stat la baza emiterii actului dumneavoastră de identitate. Acum nu ştiu ce s-a întâmplat, de ce nu aţi putut să vă faceţi permisul. Poate şi de la noi ar trebui să pornească hotărârea de Consiliu Local şi către Direcţia de Permise.”, a încheiat secretarul Ramona Simion din al cărei mesaj înţelegem că Primăria are partea ei consistentă de vină, pentru că nu comunică ce aprobă Consiliul Local instituţiilor emitente de acte. Magda BĂNCESCU