- Medicul câmpulungean este cel mai mare colecţionar de ARO din România
Atracţia evenimentului dedicat vehiculelor istorice, fie ARO, fie Dacia, căci la familia Hagi a fost întotdeauna loc pentru toate în cadrul expoziţiei tradiţionale de Zilele Câmpulungului, au constituit-o maşinile din colecţia profesorului doctor Cătălin Copăescu. Aflat pentru prima dată la acţiunea retro „Câmpulung în amintiri”, doctorul Copăescu, cel mai mare colecţionar de maşini ARO din România, după cum l-a prezentat Emil Hagi oaspeţilor săi, a adus la eveniment autoturisme care au făcut senzaţie. În special, ARO-ul prezidenţial, în jurul căruia s-au învârtit cei prezenţi la simpozionul precedat de un moment de socializare în curtea Muzeului Automobilului Românesc, pentru a admira expoziţia auto. Dr.Cătălin Copăescu a venit la Câmpulung cu cinci maşini, cu echipa aferentă, fiind de şofat mai multe ARO-uri, în a cărei componenţă se află şi fiul său, Mihnea Filip Copăescu.
- Cinci ARO-uri din colecţia lui Cătălin Copăescu, expuse la Muzeul Automobilului Românesc
Chiar dacă a avut o temă stabilită, „Cu papucii în deşert – douăzeci de ani după”, evenimentul n-a fost unul dedicat exclusiv acestui moment notabil din istoria maşinilor româneşti, ci a inclus şi prezenţa automobilelor pasionaţilor grupaţi în Retromobil Club România. „Evenimentul este organizat şi în parteneriat cu Retromobil Club România ai cărui promotori locali ne socotim şi suntem mândri de acest lucru. Mulţi dintre cei care expun maşini sunt membri Retromobil, îi socotim colegii noştri de suflet, avem aceeaşi pasiune şi ne bucurăm de fiecare dată când îi avem oaspeţi la Câmpulung. Invitaţia rămâne cu caracter permanent încă de când am decretat că, de Zilele Oraşului, „Zimbrul” se întoarce acasă.”, este introducerea realizată de gazdă momentului în care şi-a manifestat recunoştinţa faţă de participarea colegilor din Retromobil. Pentru a-i nominaliza şi prezenta publicului, Emil Hagi le-a înmânat câte o diplomă de participare.
Între aceştia, şi musafirul care a călcat pragul Muzeului Automobilului Românesc pentru prima dată, în calitate oficială, ca expozant cu o superbă serie de cinci ARO-uri, care au cucerit vizitatorii colecţiei generoase la această ediţie a „Câmpulungului în amintiri”. Toţi cei cinci membri ai echipajului care au şofat autoturismele familiei Copăescu au fost recompensaţi cu o amintire din partea organizatorului, conform obiceiului pe care Emil Hagi îl păstrează eveniment după eveniment. Şi anume premierea tuturor colaboratorilor săi: deţinătorii de maşini istorice, persoane invitate să susţină prezentări pe subiectul manifestării, oficialităţi, jurnalişti.
- Cătălin Copăescu: „Dacă pot să contribui cu ceva la păstrarea acestor valori, o fac cu mult drag”
Prof.dr. Cătălin Andu Copăescu a condus un ARO 304, din 1980, iar fiul său, Mihnea Filip Copăescu, un ARO 244 din 1997. „Domnul doctor… maşina prezidenţială! Mulţumim foarte mult, în primul rând, pentru prietenie, pentru ataşamentul faţă de Muzeul Automobilului şi pentru ceea ce faceţi. Trebuie să subliniez că domnul doctor este cel mai mare colecţionar de ARO din România şi-i mulţumim foarte mult pentru tot ceea ce face.”, astfel l-a prezentat organizatorul evenimentului „Câmpulung în amintiri” pe distinsul său oaspete.
O prezenţă cu adevărat deosebită, prof.dr. Cătălin Copăescu le-a adresat invitaţilor lui Emil Hagi un mesaj de prietenie şi de apreciere a evenimentului care îi reuneşte pe cei care îi împărtăşesc pasiunea. „Mărturisesc că m-am molipsit de la ceea ce Emil a creat, am râvnit la ceea ce a reuşit să conserve şi mi-am propus să conserv o parte dintre maşinile care au fost produse aici. Aici îmi este şi originea şi nu este nimic întâmplător. Părinţii mei au lucrat în domeniu, e prima maşină pe care am condus-o. Şi acum am plăcerea să fiu alături de voi, cu ocazia acestor evenimente. Pentru mine a fost o onoare să particip, deşi am urmărit pasiv tot ceea ce s-a întâmplat în aceste expediţii. Sunt încântat şi, dacă pot să contribui cu ceva la păstrarea acestor valori, o fac cu mult drag. Această maşină are o semnificaţie specială. Îi avem aici pe o parte dintre cei care sunt responsabili tehnic de soluţia oferită pentru casele prezidenţiale. Aceasta a aşezat pe scaunele din spate familia prezidenţială a Republicii Socialiste România şi înalţii oaspeţi care, prin trapa – soluţia excepţională pentru a putea saluta mulţimea care ovaţiona, felicitări încă o dată, domnule Bădiţă! – se expuneau celor care îi aplaudau. Şi înalţii oaspeţi o făceau la fel. Sunt încă două replici, în Republica Democrată Germană, pentru Erich Honecker, şi în Republica Populară Bulgară, pentru Todor Jivkov. Aşa că sunt bucuros că poate fi văzută această maşină care se apropie de ceea ce a fost original. Încercăm s-o păstrăm cât se poate de bine. Mulţumesc pentru eveniment, pentru această diplomă şi pentru ideea de a continua şi păstra valori autentice româneşti. Felicitări!”, a afirmat prof.dr.Cătălin Copăescu.
„Diploma este simbolică, dar provocarea este reală.”, i-a mulţumit Emil Hagi invitatului său care, prin prezenţă, mesaj şi automobilele expuse, a contribuit la reuşita unei acţiuni care ridică nivelul Zilelor Municipiului Câmpulung.
Magda BĂNCESCU