Numele lui Sebastian Crăciun apare pe actul de validare a recordului înregistrat la Câmpulung, pe 31 iulie 2021, record constând în realizarea celui mai mare (logo) mozaic din caiete. Extraordinara performanţă musceleană, ale cărei ecouri răzbat în cadrul unor evenimente internaţionale şi astăzi, a fost rezumată astfel de Guinness World Records: Who – Teodor Ioan Manu, Sebastian Mihai Crăciun, Carmen Victoria Bârloiu; What – 1.031,5727 mp; Where – România (Câmpulung); When – 31 iulie 2021. Motivul pentru care amintim cu bucurie de evenimentul consumat vara trecută, într-o zi năucitor de călduroasă, îl constituie recompensarea unuia dintre tinerii implicaţi în conceperea şi organizarea lui în cadrul manifestării organizate la cel mai înalt nivel al cluburilor Lions din întreaga lume. Între 24 – 28 iunie, la Montreal, a avut loc Convenţia Internaţională Lions Clubs, evenimentul de vârf la finalul unui an lionistic, în cadrul căruia sunt bifate formalităţi de ordin administrativ, dar se întâmplă şi acţiuni de sărbătoare: o paradă internaţională şi exprimarea gratitudinii faţă de cei remarcaţi în decursul anului, prin înmânarea unor titluri onorante. Unul dintre acestea a fost acordat câmpulungeanului Sebastian Crăciun.
- Guvernatorul Pompilia Szellner, despre evenimentul de la Montreal: „O celebrare a serviciului adus umanităţii în anul care a trecut”
Pompilia Szellner, guvernatorul Districtului 124 Lions România – denumirea organizaţiei la nivel naţional -, al cărei mandat se încheie astăzi, 30 iunie 2022, ne-a oferit amănunte interesante despre evenimentul de la Montreal, în care s-a vorbit despre Câmpulung şi despre unul dintre tinerii excepţionali formaţi aici.
Convenţia Internaţională Lions Clubs, de la Montreal (24 – 28 iunie 2022), reprezintă o Adunare Generală anuală, desfăşurată cu participarea reprezentanţilor a cât mai multor cluburi din cele peste 46.000 constituite la nivel internaţional. În cadrul acestei convenţii, cele 12 comisii existente, fiecare cu specificul ei (Leadership, Resurse Umane, IT, Marketing etc.), realizează rapoartele finale ale anului şi propun strategiile pentru anul care urmează.
De asemenea, cu aceeaşi ocazie sunt prezentate rapoartele finale ale fundaţiei internaţionale şi se alege noua conducere a Lions Clubs International: vicepreşedintele III se alege ca vicepreşedinte II, II ca I, iar vicepreşedintele I devine preşedintele internaţional al clubului. Sunt aleşi, în cadrul adunării, şi directorii internaţionali. Pe fiecare arie constituţională sunt şase directori internaţionali aleşi pe un mandat de doi ani. Regula este că nu se schimbă toţi cei şase în acelaşi an, ci trei sunt aleşi la o convenţie internaţională, trei la următoarea.
Ce s-a întâmplat, zilele trecute, la Montreal, a fost, după cum spunea Pompilia Szellner, „pe de o parte, din punct de vedere administrativ, Adunarea Generală a asociaţiei Lions Clubs International, iar pe de altă parte, a reprezentat o celebrare a serviciului adus umanităţii în anul care a trecut şi stabilirea strategiei pentru anul care urmează.”
- Sebastian Crăciun: „Am reuşit să port mândria Districtului 124 România pentru cel mai bun reprezentant al Service-ului”
O acţiune atractivă desfăşurată în cadrul convenţiei constă în acordarea unor distincţii nominalizaţilor pe anumite segmente de activitate. La iniţiativa New Voices – Voci Noi în lionism, o iniţiativă proaspătă, existentă de câţiva ani, sunt lansate nominalizări pentru fiecare dintre cele patru domenii: Leadership, Marketing, Service şi Membership. „Noi ne alegem la nivel naţional aceşti voluntari deosebiţi, pe arii de activitate, şi anunţăm diferite acţiuni, activităţi, seminarii, pe o platformă internaţională, unde sunt centralizate toate acţiunile din întreaga lume.”, a precizat guvernatorul Pompilia Szellner.
Câmpulungeanul Sebastian Mihai Crăciun a fost recompensat în cadrul Convenţiei de la Montreal cu distincţia de Reprezentant al Service-ului, titlu acordat la nivel internaţional, pentru care a candidat pe parcursul acestui an lionistic (1 iulie 2021 – 30 iunie 2022). „Service-ul reprezintă colectivul de activităţi, proiecte şi aşa mai departe, pe care le organizăm în folosul comunităţii, voluntariatul. Fiecare district/ţară nominalizează patru membri pentru fiecare categorie: Leadership, Service, Marketing, Membership. Eu am reuşit astfel să port mândria Districtului 124 România pentru cel mai bun reprezentant al Service-ului. Mereu m-au pasionat voluntariatul, dovadă fiind activitatea clubului LEO Leolution Câmpulung, şi tot ce implică acesta: lucrul în echipă, ajutorul oferit oamenilor, a face o schimbare. Mulţumesc tuturor colegilor mei, cât şi tuturor celor care au ajutat la înregistrarea recordului mondial stabilit anul trecut, pentru că, mână cu mână, am ajuns în Cartea Recordurilor.”, a afirmat Sebi Crăciun.
- Recordul de la Câmpulung „a fost un lucru extraordinar din punct de vedere al implicării, dar şi ca exerciţiu de imagine pentru întreaga Românie”
Sebastian Crăciun şi-a început activitatea de voluntariat în cadrul clubului LEO Leolution Câmpulung. A fost unul dintre membrii echipei organizatoare a acţiunii de doborâre a recordului mondial, premiată şi la evenimentul din Canada. „A fost un lucru extraordinar din punct de vedere al implicării, dar şi ca exerciţiu de imagine, nu doar pentru Câmpulung, ci pentru întreaga Românie.”, ne spunea Pompilia Szellner.
În momentul în care a plecat la Universitatea Bucureşti, Sebi Crăciun s-a transferat la LEO Lions, format, în mare majoritate, din foşti membri LEO, care activează aici până la vârsta de 35 de ani. Activitatea lui continuă la LEO Club Bucharest Amaluna Campus, constituit, în urmă cu trei ani, la iniţiativa colegilor LEO de la Drobeta Turnu Severin şi Câmpulung.
Clubul în care activează momentan Sebi Crăciun a avut câteva acţiuni împreună cu Câmpulungul. În calitate de membru al Comisiei New Voices România, câmpulungeanul a fost implicat, împreună cu Ruxandra Drăghici, preşedintele comisiei, în organizarea de workshop-uri. Ruxandra Drăghici, membru LEO la Severin, este preşedintele fondator al clubului bucureştean. „În anul care se încheie, a fost preşedintele Comisiei New Voices la nivel de District 124 Lions România. Au organizat tot felul de workshopuri, în cadrul cărora, pe aria de Service, Sebi a promovat şi a dat ca exemplu de activitate Service pentru tinerii LEO şi LEO Lions această mare acţiune care s-a întâmplat la Câmpulung cu doborârea recordului mondial. Lions International ne-a solicitat să trimitem o descriere şi o nominalizare pentru cineva în ideea de a promova persoana respectivă şi proiectul acesteia. Noi am trimis proiectul de la Câmpulung.”, ne-a povestit guvernatorul Pompilia Szellner.
Câteva semne că se pregăteşte ceva frumos pentru Sebi au existat. În luna mai, Sebastian a fost invitat să participe, în calitate de prezentator, la un seminar internaţional. „Alături de alţi colegi destul de cunoscuţi la nivel internaţional, Sebi a fost invitat să prezinte ceea ce înseamnă LEO Lions, ceea ce înseamnă implicarea tinerilor şi transferul de la LEO la Lions şi să dea exemplu de proiect Service acţiunea de la Câmpulung. Nu ne-am gândit atunci, dar am fost foarte onoraţi şi foarte bucuroşi, pentru că au fost cinci facilitatori.”, spunea Pompilia Szellner. Iar Sebi a fost unul dintre ei.
- „Dacă ar exista o distincţie „LEO Adviser-ul Anului”, Carmen ar câştiga-o la nivel internaţional”
Întrebată cum s-a comportat Câmpulungul în cadrul mişcării Lions din România, Pompilia Szellner ne-a răspuns: „Minunat, ca de obicei! Lions şi LEO Câmpulung sunt o familie minunată. Sunt foarte implicaţi în comunitate şi comunitatea din Câmpulung ştie deja şi simte acest lucru. Reprezintă unul dintre cele mai active şi implicate cluburi nu doar la nivel local, ci naţional şi internaţional. Dau ca exemplu perioada pandemiei, pentru că eu mi-am început anul în pandemie şi l-am terminat în război. A trebuit să reconfigurăm cu toţii întreg traseul, fiindcă în momentul în care ne-am aşteptat că se va încheia cu pandemia şi puteam cât de cât să revenim la o nouă normalitate, ca să ne desfăşurăm activitatea, a izbucnit războiul. Câmpulungul a fost implicat în tot felul de acţiuni legate de ceea ce a însemnat pandemia, dar şi în măsuri de ajutorare a refugiaţilor. Aici au un parteneriat extraordinar cu „Caritas”, unde au susţinut încă de la început şi susţin în continuare cu alimente refugiaţii adăpostiţi de cei de la Asociaţia „Caritas”.”, mărturisea Pompilia Szellner.
Însă ce o încântă cel mai mult la Câmpulung este că oamenii de aici „au înţeles rolul pe care îl avem în dezvoltarea personală şi formarea tinerilor.” De aceea LEO Leolution din Câmpulung a primit, în acest an, la convenţia de iarnă, distincţia de „Clubul LEO al Anului”.” Iar Teo Manu a fost declarat „Leuţul Anului”, titlu pe care Pompilia Szellner doreşte să i-l înmâneze personal, la Câmpulung, tânărului student. „Aceste lucruri au fost şi sunt recunoscute atât la nivel naţional, cât şi internaţional.”, spunea guvernatorul aflat la final de mandat.
Implicarea lui Carmen Victoria Bârloiu în coordonarea Leolution este un model de ceea ce înseamnă LEO Adviser, mai spunea distinsa noastră interlocutoare. „Dacă ar exista o distincţie „LEO Adviser-ul Anului”, Carmen ar câştiga-o la nivel internaţional. Carmen a înţeles cât de importantă este munca de voluntariat în formarea şi dezvoltarea personală a tinerilor pentru viitoarea lor viaţă personală şi profesională.”, a punctat Pompilia Szellner.
Cum a fost mandatul acesteia? „Deosebit de greu. Unii dintre colegii fondatori de acum 32 de ani îmi spun că a fost, cu siguranţă, cel mai greu mandat din câte îşi aduc ei aminte. Dar a fost un an cu realizări deosebite şi minunate. Sunt plină de recunoştinţă faţă de colegii mei şi faţă de toate cluburile Lions şi LEO pentru realizările avute în acest an.”, a conchis Pompilia Szellner.
Magda BĂNCESCU