19.6 C
Campulung Muscel
02/07/2022

Şcoala Grădişte, o clădire construită în 1965, va primi 2 milioane de lei, prin GAL, pentru reabilitare

Ca membru fondator al Grupului de Acţiune Locală Câmpulung Muscel, care gestionează 7 milioane de euro obţinute de la Uniunea Europeană, municipalitatea a solicitat fonduri pentru proiecte sociale şi de infrastructură. Între investiţiile propuse de Primăria Câmpulung se află reabilitarea capitală a Şcolii Grădişte, care se află între cele cinci pentru care finanţarea nerambursabilă este certă. Valoarea lucrării de punere la punct a unei clădiri asupra căreia se cunoaşte trecerea timpului a fost estimată la peste 2 milioane de lei, din care Uniunea Europeană acordă aproximativ 1,5 milioane de lei. Diferenţa intră în sarcina municipiului. Tot la Şcoala Grădişte, printr-un alt proiect finanţat prin GAL Câmpulung Muscel, se va realiza un loc de joacă.

  • Imobilul construit în urmă cu 57 de ani a beneficiat doar de reparaţii ocazionale  

Şcoala Grădişte, o clădire cu o suprafaţă desfăşurată de 573 metri pătraţi, edificată în 1965, va beneficia, cu ajutorul fondurilor europene, de o reparaţie totală. În prezent, construcţia „se află într-un grad de confort redus, pe fondul executării unor reparaţii curente ocazionale. Starea clădirii este nesatisfăcătoare în raport cu utilizarea ei în continuare. În afara lucrărilor de consolidare care se impun în conformitate cu expertiza tehnică întocmită de expert tehnic ing. Ionel Beldugan, este necesară cămăşuirea pereţilor interiori şi exteriori şi recompartimentare, centuri de beton armat, dotări în funcţie de destinaţia încăperilor şi realizarea instalaţiilor.”

Autorul documentaţiei de autorizare a lucrărilor de intervenţii propune refacerea sistemului de captare a apelor pluviale, refacerea şi etanşarea trotuarului perimetral, astfel încât apa pluvială să nu ajungă la fundaţie. Prin proiect se propun patru săli de clasă, o sală de cancelarie, o sală de sport şi patru grupuri sanitare.

„Structural, construcţia prezintă următoarele caracteristici: fundaţiile continue din beton simplu sub pereţii exteriori şi interiori ai clădirii; zidărie de cărămidă portantă, zidărie de cărămidă legată cu mortar de ciment; tâmplărie cu grad mare de uzură; sistemul de încălzire se face în prezent cu sobe; tencuieli gletuite la interior degradate; planşeul este realizat din plafon de nuiele tencuite şi acoperiş tip şarpantă din ţiglă ceramică; clădirea este protejată de trotuare care nu sunt într-o stare bună, apa pluvială fiind revărsată în curtea clădirii.”, este descrierea „frontului de lucru” prezentată Consiliului Local în octombrie 2020, la 11 zile după depunerea jurământului, când aleşii au trebuit să aprobe D.A.L.I. pentru fiecare dintre proiectele lăsate de Liviu Ţâroiu pentru GAL Câmpulung Muscel.

  • Ce reparaţii propune proiectantul  

Varianta propusă de proiectant Consiliului Local „presupune demolări parţiale ale unor pereţi existenţi pentru recompartimentare, recompartimentări realizate cu pereţi nestructurali, dotări în funcţie de destinaţia încăperilor, realizarea instalaţiilor.” În esenţă, modernizarea constă în „reabilitarea întregii clădiri, prin consolidarea fundaţiei, a zidurilor şi a elementelor la care s-au constatat degradări, tencuirea întregii clădiri, desfacerea pardoselii existente, înlocuirea tâmplăriilor, amenajarea camerelor (gletuire şi vopsire), desfacerea şi refacerea tencuielilor, realizarea instalaţiilor (electrice, termice, sanitare, plus montarea unei centrale termice în condensare), montarea termo-sistemului exterior, schimbarea învelitorii. Lucrarea a fost apreciată a se încadra într-o durată de 12 luni. Practic, clădirea va fi reparată de la acoperiş, care se înlocuieşte cu totul, jgheaburi, burlane, care se vor înnoi, până la grupurile sanitare recompartimentate, aleile şi trotuarele perimetrale.

Valoarea totală a proiectului se cifrează la 2.063.496,54 lei, din care UE asigură 1.536.635,10 lei. Contribuţia de 2% din cheltuielile eligibile, suportă din buget local, se ridică la 31.359,90 lei, iar contribuţia neeligibilă, plătită de municipalitate, este de 495.501,54 lei. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!