Ca în fiecare an, examenul de Bacalaureat 2022 se va desfăşura în două sesiuni, cea de vară şi cea de toamnă.
Bacalaureatul de vară a debutat săptămâna trecută, pe 6 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare în Limba Română, a competenţelor digitale şi a celor într-o limbă de circulaţie internaţională. Probele scrise încep pe 20 iunie şi se încheie pe 23 iunie 2022. Lunea viitoare se va ţine proba scrisă la Limba şi Literatura Română; pe 21 iunie, la proba obligatorie a profilului; pe 23 iunie, la proba la alegere a profilului şi specializării; iar pe 23 iunie, la Limba şi Literatura Maternă. Între 28 şi 30 iunie se vor afişa rezultatele înaintea contestaţiilor, iar pe 1 iulie cele finale.
La nivelul Muscelului, Inspectoratul Şcolar Argeş a stabilit două centre de examinare în cadrul Bacalaureatului de vară, la care s-au înscris 595 de elevi, absolvenţi de clasa a XII-a, din seria curentă şi cele anterioare.
296 elevi vor da Bacalaureatul la Colegiul Naţional „Dinicu Golescu”
-114 de la Colegiul ”Carol I”;
-182 de la „Dinicu Golescu”.
299 elevi vor susţine probele scrise la Colegiul Tehnic
-122 de la Liceul „Dan Barbilian”;
-29 de la Seminarul Teologic;
-48 de la Colegiul Tehnic;
-19 de la Liceul Tehnologic Auto;
-35 de la Liceul Rucăr;
-46 de la Liceul cu Program Sportiv.
Cei 17 absolvenţi de la Liceul Tehnologic Stâlpeni sunt înscrişi la centrul de examen de la Liceul Teoretic „Iulia Zamfirescu” Mioveni.
Sesiunea de toamnă începe pe 18 iulie, cu înscrierile, care ţin până pe 25 iulie. Probele scrise vor avea loc între 16 şi 19 august, iar primele rezultate vor fi afişate pe 31 august 2021.
În Argeş, s-au înscris la Bacalaureat 4.246 candidaţi
În judeţul Argeş, examenul de Bacalaureat este organizat în 16 centre de examen, iar pentru procesul de evaluare a lucrărilor au fost desemnate 4 centre de evaluare.
Pentru susţinerea probelor scrise s-au înscris 4.246 candidaţi, dintre care 3.701 candidaţi din promoţia curentă, respectiv 545 candidaţi din promoţiile anterioare.
Toate sălile de examen au în dotare camere funcţionale de supraveghere video şi audio.
Pentru rezolvarea subiectelor, candidaţii vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor, vor utiliza numai creion negru. Pentru probele scrise la Matematică şi Geografie, candidaţii pot apela doar la instrumente de desen. La probele scrise, mijloacele de calcul sunt interzise, iar hârtia folosită este doar cea distribuită în sala de examen.
Pentru elevii care solicită şi primesc, în cazuri justificate, aprobarea Comisiei Naţionale de Organizare a Examenului de Bacalaureat în vederea susţinerii probelor cu subiectul de rezervă, se organizează proba scrisă/probele scrise după finalizarea ultimei probe prevăzute în calendarul de desfăşurare a Bacalaureatului.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, etc. De asemenea, elevii vor fi informaţi că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, etc., precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete, etc.).
În acelaşi timp, candidaţilor le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.
Cei surprinşi în aceste situaţii vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele / obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceştia ori de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane şi indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, aceşti candidaţi nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească următoarele condiţii, cumulativ:
Recunoaşterea / echivalarea / susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
Susţinerea tuturor probelor scrise şi obţinerea notei 5 (cel puţin) la fiecare dintre acestea;
Obţinerea mediei 6 (cel puţin) la probele scrise.