0.2 C
Campulung Muscel
03/12/2022

Primăria a câştigat procesul deschis de o persoană cu dizabilităţi pentru un loc de parcare şi daune de 100.000 lei

Atunci când speţele nu sunt complicate, ca să zici că se pretează experienţa unor specialişti care nu ies din tribunale, se descurcă şi juriştii Primăriei. Vineri, 4 februarie 2022, la Tribunalul Argeş s-a consumat ultimul termen al unei acţiuni deschise în luna februarie de un câmpulungean solicitant de loc de parcare. Verdictul nefavorabil reclamantului, care cerea să-i fie repartizat un loc de parcare gratuit, plus daune morale în sumă de 100.000 de lei, s-a produs la exact un an de la înregistrarea acţiunii în instanţă, pe 4 februarie 2021. Cu patru zile înainte să se pronunţe judecătorul de la Piteşti, Executivul a cerut, iar consilierii puterii au aprobat, angajarea unei sau unor case de avocatură pentru un lot de şapte speţe, între care figura şi aceasta. Cel mai probabil, Primăria va folosi avocatul la recurs, deşi cazul nu depăşeşte pregătirea unui consilier juridic al instituţiei, cu atât mai mult cu cât este vorba despre o hotărâre de Consiliu, pe care autorităţile au pus-o în ordine după declanşarea acestui litigiu.

Regulamentul parcărilor a fost corectat în timpul procesului

Tribunalul Argeş s-a pronunţat pe marginea „obligaţiei de a face” invocate de câmpulungeanul care a chemat în judecată autorităţile – U.A.T. Municipiul Câmpulung, primarul municipiului Câmpulung şi Consiliul Local -, la al cincilea termen. Reclamantul cerea magistratului să oblige Primăria să-i repartizeze un loc de parcare gratuit, în temeiul articolului 65, alineatul 5, din Legea 448/2006, plus acordarea de daune morale în sumă de 100.000 de lei. Textul din legea menţionată prevede că: „În spaţiile de parcare ale domeniului public şi cât mai aproape de domiciliu, administratorul acestora repartizează locuri de parcare gratuită persoanelor cu handicap care au solicitat şi au nevoie de astfel de parcare.”
La sfârşitul săptămânii, instanţa a respins excepţia de nelegalitate a Hotărârii Consiliului Local Câmpulung nr.102, adoptată pe 30 iunie 2021, după demararea acestei acţiuni în justiţie. Anul trecut, după cum am relatat la vremea respectivă, Regulamentul de atribuire a locurilor de parcare pentru folosinţă în parcările de domiciliu din Câmpulung a fost corectat în sensul că persoanele cu handicap primesc, la cerere, locuri gratuite. Pe 30 iunie 2021, hotărârea iniţială, din 29 martie 2018, a fost completată cu următoarea prevedere: „În parcările de domiciliu, la cerere, se pot atribui pentru folosinţă, în mod gratuit, locuri de parcare persoanelor cu handicap accentuat sau grav, posesoare de autoturisme, sau reprezentanţilor legali ai acestora, a căror calitate a fost dovedită cu documente, prin încheierea unui contract de comodat.”
Constatarea omisiunii nu s-a făcut de către angajaţii Primăriei implicaţi în încheierea contractelor pentru parcări, ci după o cerere din 14 mai 2021, „prin care o persoană beneficiară a prevederilor Legii nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap a solicitat întocmirea unui contract de comodat pentru atribuirea unui loc de parcare cu titlu gratuit.”
Articolul 65 din legea precizată prevede, la alineatul 1, că: „În spaţiile de parcare de pe lângă clădirile de utilitate publică, precum şi în cele organizate, vor fi adaptate, rezervate şi semnalizate, prin semn internaţional, cel puţin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar nu mai puţin de două locuri, pentru parcarea gratuită a mijloacelor de transport pentru persoane cu handicap.”

Cine nu-şi plăteşte impozitele pierde locul de parcare gratuit

Primăria transferă dreptul de folosinţă gratuită asupra parcării de reşedinţă, cu o condiţie: beneficiarul să fie la zi cu plata tuturor creanţelor fiscale datorate bugetului local. În caz contrar, „Municipiul Câmpulung va proceda la încetarea de drept a contractului, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă a utilizatorului locului de parcare. Locul de parcare poate fi repartizat altui solicitant, începând cu ziua următoare primului termen scadent de plată a taxelor şi impozitelor locale.”
Persoana cu handicap se va supune aceleiaşi reguli valabile pentru toată lumea. Şi anume „să permită parcarea altor vehicule în intervalul de timp în care acesta nu ocupă locul de parcare, cu condiţia ca persoana care parchează să lase un număr de contact pe parbriz şi să elibereze locul în maximum 10 minute de când a fost contactat.” Beneficiarului i se impune „să nu întreprindă nicio acţiune cu scopul de a obţine venituri de la alţi utilizatori ca urmare a folosirii locului de parcare alocat”.
Parcarea altor vehicule pe locurile rezervate şi semnalizate pentru persoane cu handicap accentuat sau grav face parte din seria contravenţiilor sancţionate cu amenzi cuprinse între 150 de lei şi 500 de lei.
Revenind la procesul al cărui fond s-a judecat la Tribunalul Argeş, verdictul de vineri, 4 februarie 2022, a însemnat un eşec pentru reclamant a cărui cerere de judecată a fost respinsă. La fel, solicitarea acestuia de acordare a cheltuielilor de judecată. Pedantul are drept de recurs în 15 zile de la comunicare. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!