De curând, magistraţii Curţii de Apel Piteşti s-au pronunţat în acţiunea de recurs promovată de Instituţia Prefectului Judeţului Argeş în procesul cu primarul municipiului Câmpulung. Speţa a debutat pe când prefect era Emanuel Soare, iar primar, Liviu Ţâroiu. Ne întoarcem în anul 2020, când şeful Prefecturii de la acel moment a deschis o acţiune la Tribunalul Argeş, pentru anularea a două dispoziţii ale lui Ţâroiu. Ambele îl puneau în funcţia de manager al Spitalului Câmpulung pe agreatul său, Nicolaie Alexe. Prima dată, după câştigarea unui concurs care a stârnit controverse în urmă cu trei ani. A doua oară, după încetarea stării de urgenţă, când primarul a primit înapoi de la Ministerul Sănătăţii „pâinea şi cuţitul” în chestiunea instalării directorului. Ţâroiu l-a dat jos pe Aron şi l-a pus înapoi pe Alexe suspendat din funcţie, timp de o lună şi jumătate, în intervalul aprilie – mai 2020. Prefectul Emanuel Soare a deschis procesul pentru anularea celor două dispoziţii, gest care a coincis cu pierderea funcţiei de către Nicolaie Alexe, din vara anului 2020, până în prezent. Prefectura a pierdut şi la Tribunal, şi la Curtea de Apel, prin urmare, directorul preferat al fostului primar ridică pretenţii să revină în funcţie.
- Procesul prin care prefectul a contestat concursul câştigat de Alexe s-a încheiat definitiv
Acţiunea prefectului Emanuel Soare, care a generat pierderea privilegiilor de director de către Nicolaie Alexe, a debutat în cel mai complicat an al pandemiei, când şeful Prefecturii şi cel al Primăriei s-au răfuit schimbând directorii Spitalului Municipal.
Pe 15 iunie, la Tribunalul Argeş, Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal, a fost înregistrată acţiunea Instituţiei Prefectului Judeţului Argeş împotriva primarului Municipiului Câmpulung. Miza acţiunii o reprezenta anularea a două acte administrative. Şi anume a două dispoziţii emise de Liviu Ţâroiu, prima pe 14 iunie 2019, a doua, pe 25 mai 2020. Prima, după câştigarea concursului organizat pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Municipal. A doua, după ieşirea din starea de urgenţă, când spitalele s-au aflat sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii, care a impus directori noi, acolo unde a constatat că cei existenţi nu-şi îndeplineau cum trebuie atribuţiile de serviciu. Cazul lui Alexe, suspendat de ministru, în starea de urgenţă, şi repus în funcţie de primar, după „relaxarea” legii în starea de alertă.
Prefectul Soare şi-a întemeiat solicitarea în instanţă inclusiv pe dedesubturile concursului din 2019, care a produs directorul la spital, în persoana unui agreat al primarului Ţâroiu. Pe 3 iunie 2019, s-a încheiat concursul de la Spitalul Câmpulung şi s-au emis două procese verbale de către Consiliul de Administraţie, prin care se aducea la cunoştinţă că Nicolaie Alexe era admis în funcţia de manager. Cei doi contracandidaţi ai lui Alexe, Pavel Mugurel Schiaucu, la acel moment, jurist în cadrul Primăriei Schitu Goleşti, şi Ionuţ Mihai Bălan, şeful Biroului Informatică al Spitalului, au avut două rânduri de contestaţii. Ei au contestat atât etapa de verificare a dosarelor de înscriere, după respingerea lor, pe motivul neîntrunirii unor condiţii de studii şi/sau vechime, cât şi etapa susţinerii proiectului de management. Prima contestaţie le-a fost soluţionată favorabil, fiindu-le permis să-şi prezinte planul de conducere a spitalului, pe patru ani, însă cea de-a doua a rămas în „aer”, întrucât unii dintre membrii comisiei de contestaţii şi-au luat concediu înainte de încheierea concursului.
La un an distanţă de momentul semnării dispoziţiei, pe 15 iunie 2020, la Tribunalul Argeş era atacată dispoziţia lui Ţâroiu, care îl recunoştea pe Alexe învingător al unui concurs declarat finalizat, în ciuda existenţei unor contestaţii nesoluţionate. Prefectul Emanuel Soare a motivat declanşarea acţiunii după un an prin faptul că abia atunci au ajuns la cunoştinţa sa cele întâmplate. Soare a fost pus prefect pe 6 februarie 2020, iar predecesorul său, Emilian Dragnea, n-a avut, probabil, interes să tulbure apele liniştite de la Câmpulung. După ce a aflat de neîntrunirea comisiei de contestaţii, după faza finală a concursului, Prefectura a solicitat documente Primăriei şi Spitalului Câmpulung şi le-a analizat, prin Departamentul Juridic. Potrivit fostului prefect Soare, dispoziţia de numire a lui Nicolaie Alexe nu era legală, s-au încălcat condiţiile de legalitate ale organizării concursului, nu s-a ţinut cont de existenţa unor contestaţii şi, în ciuda acestor neconcordanţe, Alexe a fost validat în funcţie.
- Acţiunea prefectului privitoare la concursul câştigat de Alexe, prescrisă
Tribunalul Argeş a soluţionat acţiunea Prefecturii împotriva primarului Câmpulungului pe 19 februarie 2021. La acel moment, instanţa a respins pretenţia Instituţiei Prefectului de anulare a dispoziţiei din 14 iunie 2019, emisă de primar, ca fiind prescrisă. Iar cealaltă solicitare, de anulare a celeilalte dispoziţii a primarului, care îl repunea pe Alexe în funcţie, după starea de urgenţă, a fost, de asemenea, respinsă, ca nefondată. Lui Nicolaie Alexe i s-a admis cererea de intervenţie accesorie, însă i s-a respins solicitarea acestuia de obligare a Prefecturii la plata cheltuielilor de judecată, ca nefondată.
Instituţia Prefectului Judeţului Argeş a ripostat cu un recurs faţă de cele hotărâte de Tribunal. Recursul s-a soluţionat la primul termen, din 30 mai 2022, când magistraţii de la Curtea de Apel au anulat recursul Prefecturii. Instituţia Prefectului a fost obligată să-i plătească lui Nicolaie Alexe cheltuieli de judecată în sumă de 2.000 de lei. Magda BĂNCESCU