4.1 C
Campulung Muscel
13/11/2024

Terenul din spatele Gării, luat în calcul pentru amenajarea unei zone de picnic

În momentul în care şi-a propus să dezvolte o reţea de spaţii verzi, unele ample, aşa cum sunt parcurile, altele reduse ca întindere şi dotări, cum sunt suprafeţele mici dintre blocuri eliberate de garaje, Elena Lasconi şi-a proiectat în minte şi o zonă de picnic. Unde ar putea fi un teren generos, care să poată fi amenajat după modelul celui de la Mioveni, în scopul relaxării câmpulungenilor – şi nu numai – la sfârşit de săptămână? În spatele Gării Câmpulung, o zonă cu aspect trist, în ciuda mărimii spaţiului verde plasat lângă râu. Mai precis, ce este dincolo de pasarela pe care arhitecta contractată de Liviu Ţâroiu pentru documentaţiile investiţiei de amenajare a Râului Târgului o vedea inclusă într-un proiect inedit, cu o cafenea sau o cofetărie pe lângă ea, dată fiind atractivitatea ei pentru amatorii de fotografie.

  • Elena Lasconi: „Îmi doresc foarte mult să avem un loc de picnic în această vară”

Discuţii despre transformarea terenului din spatele Gării într-un spaţiu pentru picnic şi grătare am auzit din această primăvară, de când a început conturarea proiectului „Grădina mea, oraşul meu”. Acesta din urmă se axează pe tot pe spaţii verzi în paragină, cum, de altfel, sunt toate aflate în cartiere, de care nu s-a atins nicio administraţie în deceniile multe trecute de la amenajarea lor. Nu s-au atins de trotuare, de străzi, de alei, ce vorbim noi despre măruntele locuri cu verdeaţă, unde creşte iarba ca pe orice pârloagă acolo unde nu trăiesc locatari gospodari!

Zona de picnic este o idee separată de „Grădina mea, oraşul meu”, pe care primăriţa ar dori-o realizată în această vară. Investiţia depinde, însă, de o comunicare din partea Apelor Române, pentru a clarifica regimul juridic al suprafeţei propuse a o amenaja. Dar şi de un răspuns afirmativ al Ministerului Transporturilor, căruia îi aparţine locul ochit de primăriţă.

„Aşteptăm răspunsul de la Apele Române. Îmi doresc foarte mult să avem un loc de picnic în această vară. Putem să-l facem cu bani destul de puţini, ca să putem să stăm măcar pe marginea râului. Îmi doresc să ştiu unde anume putem să facem acest lucru. Atunci, trebuie să ştim exact cât trebuie să ne retragem de la Râul Târgului şi ce mai avem în spate, ca să găsim locul respectiv. Zona care place cel mai mult este cea pe care are cadastru Ministerul Transporturilor, în spatele Gării, aceea este cea mai generoasă şi am putea să facem un proiect extraordinar, doar că nu este a noastră. Încercăm să facem demersurile necesare la Ministerul Transporturilor, să vedem dacă ne cedează acea bucată de teren, acolo unde este pasarela care stă să pice.”, a precizat primăriţa Elena Lasconi la una dintre şedinţele extraordinare ale Consiliului local din această lună.

  • În administraţia Ţâroiu, „poetica urâtului”, pe care o inspiră pasarela Gării, a fost inspiraţie pentru arhitecta care a lucrat studiul pentru Râului Târgului     

În administraţia trecută, proiectantul general al studiului de prefezabilitate al investiţiei de „Amenajare complexă a Râului Târgului” avea idei îndrăzneţe despre cum ar putea prinde viaţă o construcţie „moartă” în prezent: pasarela pietonală de la Gară, al cărei aspect deplorabil o plasează, pentru autorii şedinţelor „Trash the Dress”, în aceeaşi categorie cu ruinele unor foste întreprinderi sau Cimitirul de la Apa Sărată, unde au ajuns să se pozeze miresele, în căutare de un senzaţional macabru. Potrivit arhitectei, inserată într-o investiţie atractivă pentru public, pasarela de la Gară are potenţial de obiectiv turistic.

„Intervenţiile referitoare la un râu sunt de mare răspundere, pentru că, întotdeauna, o apă a generat o aşezare şi este şi cazul Câmpulungului. Parcursul de la Gară este foarte frumos, cu acea pasarelă, care, momentan, este extrem de urâtă, dar are o poetică a urâtului. Este un spaţiu refuzat şi, de mare nevoie, oamenii acceptă să urce acea scară de beton. Eu am văzut-o integrată într-un centru de media, de multimedia sau într-un mic muzeu media, o cofetărie, un loc în care să atragă oamenii, pentru că de la Gară, de pe acea pasarelă, este o panoramă frumoasă a oraşului, cu turle de biserici şi cupole.”, era pledoaria arhitectei Tana Lascu pentru câmpulungeni, de a accepta ca podul să intre în viaţa oraşului. Acestea erau teoriile de acum patru ani. Ce va fi şi cum va fi în 2022, dacă va fi, rămâne să aflăm. „E.M.”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!