11 C
Campulung Muscel
23/05/2024

Artistul plastic Tudor Meiloiu a revenit la Galeria „Arta” cu expoziţia „Dialoguri cromatice”

Galeria „Arta” a fost, vineri după amiază, gazda unui dublu eveniment, vernisajul expoziţiei „Dialoguri cromatice” şi o evocare a memoriei scriitoarei şi jurnalistei Romaniţa Ştenţel. Pentru cei interesaţi să vadă spectaculoasa colecţie de lucrări de pictură şi grafică, aparţinând lui Tudor Meiloiu, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Bucureşti, precizăm că au ocazia s-o facă până pe 18 iunie. Invitatul evenimentului de vineri, 20 mai 2022, a fost Gheorghe Olteanu, absolvent al Şcolii Populare de Arte Bucureşti şi membru al Cenaclului „I.D. Negulici”, prezent în cadrul manifestării culturale cu cinci lucrări. Prezentarea expoziţiei a fost asigurată de conferenţiar doctor Radu Adrian, care se cunoaşte cu Tudor Meiloiu de foarte mulţi ani, din perioada în care definitiva basorelieful de la Mausoleul Mateiaş. „Venise cu o oarecare timiditate, pentru că lucrările sale erau mai mici ca dimensiune decât acel basorelief.”, spunea Radu Adrian despre colegul pe care îl consideră un pictor de excepţie.

  • Evocare a scriitoarei şi jurnalistei Romaniţa Ştenţel

Ca la fiecare acţiune culturală, Ioan Crăciun, curatorul Galeriei „Arta”, a realizat pentru publicul consistent al evenimentului o prezentare în rezumat a omului zilei. „Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, din Bucureşti, Secţia Pictură, în 1972, şi Secţia Muzeologie, în 1982, Tudor Meiloiu este un nume de referinţă în plastica naţională. Începând din 1970, a deschis, anual, numeroase expoziţii personale şi a participat la zeci de expoziţii de grup şi tabere de creaţie, în ţară şi în străinătate. Lucrări ale artistului fac parte din patrimoniul unor instituţii de stat şi din colecţii particulare din Europa, America şi Australia.”, a precizat Ion Crăciun care a menţionat în expunerea sa doar continentele, pentru că ţările sunt foarte multe.

Acesta a amintit un citat al criticului de artă binecunoscut Liviu Tudor Samoilă: „Tudor Meiloiu este un pictor istoric. El beneficiază de un har aparte, acela de a putea face figurativ din non-figurativ. Făureşte pe suprafeţele pictate o lume posibilă şi atât de frumoasă, încât creează virtuţi estetice vecine cu metafizica. (…)”

Partea a doua a evenimentului, la rugămintea şi sugestia lui Tudor Meiloiu, a fost dedicată unui moment de comemorare a Romaniţei Ştenţel, scriitoare, jurnalistă, apreciat om de radio, autoare, printre altele, a volumului de interviuri şi mărturii „Destine pentru eternitate”. „Vă spun cu mâna pe inimă: îmi este foarte greu să vorbesc despre Romaniţa la timpul trecut. Rămâne o prezenţă vie în „Catacomba”, aşa se numeşte sediul în care se tipăreşte „Bucureştiul literar şi artistic”. Romaniţa avea o rubrică permanentă în „Bucureştiul literar şi artistic”, ca şi în Revista „SUD”. De asemenea, Romaniţa este prezentă în revista de prestigiu patronată de maestrul Ion Barbu – aflat la vernisaj – , alias nenea Barbu de la Vâlcea, cum îl cunosc majoritatea scriitorilor din ţară şi de peste hotare. A organizat şi organizează aşa zisul Festival de Literatură şi Artă, pe care îl patronează de câţiva ani buni. Nici anul acesta n-a reuşit să ne adune, cum era normal, pe data de 15 mai.”, spunea artistul plastic Tudor Meiloiu.

El a mărturisit că s-a bucurat de prezenţa prietenului său Gigi Olteanu, care i-a făcut onoarea de a-i fi alături şi fizic, şi pe simezele Galeriei Arta, cu câteva lucrări ale sale. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!