12.4 C
Campulung Muscel
20/05/2024

Prefectul ne dojeneşte că ne văicărim pe Facebook. Ne văicărim, că rămânem cu bulevardul vraişte!

După valul de reacţii negative la adresa prefectului de Argeş şi a partidului pe care îl reprezintă, Radu Perianu a trimis, pe grupul de presă, un mesaj despre situaţia creată. Acesta justifică, într-o manieră neconvingătoare pentru câmpulungenii speriaţi că şantierul se opreşte în punctul în care trăgea de un final chinuit, de ce a procedat în această manieră. Adică să deschidă un proces primarului, pentru anularea autorizaţiei de construire emisă în timpul lui Liviu Ţâroiu, un document cu scăpări grave. Faptul că s-au corectat în prezent nu are relevanţă pentru iniţierea acţiunii în instanţă, contând faptul că documente importante, obligatorii, n-au existat în momentul eliberării ei.              

Argumentul suprem al prefectului Radu Perianu şi al liberalilor care dau sever din taste este legalitatea lucrărilor. După doi ani de moşmondit pe bulevardul demolat, se invocă legalitatea lucrărilor! Defilează, vezi Doamne, cu legalitatea, dar de ce n-au apelat liberalii, cu Coşa în frunte, la instrumentele legalităţii cât timp era primar Liviu Ţâroiu, autorul problemelor din prezent?! De ce n-au contestat autorizaţia, începând cu luna decembrie a anului 2019, ca să nu se desfăşoare nicio lucrare nelegală în Câmpulung?!        

La finalul mesajului, prefectul dojeneşte comunitatea câmpulungeană pentru văicăreala de pe reţelele de socializare, unde stau, de fapt, şi al lui, pentru a lua apărarea demersului care miroase puternic a sabotaj politic. Oricum, în caz că liberalii nu erau suficient de detestaţi la Câmpulung, pentru distrugerea Grădinii „Publice” şi a Parcului „Kretzulescu” şi pentru înapoierea oraşului în cei 12 ani de administraţie PNL – plus cârdăşia permanentă cu PSD – , prefectul i-a „rezolvat” admirabil. Scorul din 2020, când s-au plasat pe un jenant loc 3, va rămâne o amintire frumoasă pentru PNL-işti, pe care o eventuală oprire, cu anii, a lucrărilor pe bulevard îi trimite în istorie.

Iată poziţia prefectului pe care pare că nu-l interesează că ai lui de la Câmpulung se „scufundă” politic definitiv.

„Vin cu informaţii legate de situaţia lucrărilor din municipiul Câmpulung. Înainte de toate, transmit că nimeni nu este mai presus de lege. S-a cerut anularea ca nelegală a autorizaţiei de construire. Indiferent de unde vine sau despre cine sau ce este vorba, orice act administrativ nelegal va fi atacat în instanţă.

Contestaţia făcută nu este nici o dorinţă personală, nici o chestiune politică, este o cerinţă legală!

Vă transmit în continuare date tehnice, dar lămuritoare!

În data de 24 martie 2022, la Instituţia Prefectului Argeş a fost înregistrată o adresă a Inspectoratului de Stat în Construcţii referitoare la acţiuni de control în municipiul Câmpulung. Erau prezentate procesele verbale în care s-a constatat că autorizația de construire nr.101/13.12.2019 a fost emisă cu încălcarea prevederilor legale, respectiv:

– având la baza o documentaţie tehnică DTAC incompletă şi certificatul de urbanism nr.27/11.03.2019 emis cu date eronate şi incomplete fără a fi menţionate prevederi urbanistice specifice căilor de comunicaţie rutiere CcR din regulamentul local de urbanism RLU şi planşa de reglementări specifice;

-fără solicitarea avizelor/acordurilor necesare şi obligatorii pentru acest tip de lucrări, Avizul de la Ministerul Culturii prin Direcţiile Judeţene de Cultură, fiind zonă protejată, Aviz Poliţie Biroul rutier, Acord I.S.C., pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente, reabilitate căi de comunicaţie conform prevederilor art.4 lit. c) din Procedura de emitere acord 15C, aprobată prin Ordin nr.486/500/2007, fapt ce contravine prev. art. 25 alin. 5) din normele metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, aprobat prin Ordin MDRL nr. 839/2009, în vigoare la acea dată;

– fără solicitarea studiilor de specialitate, studiul geotehnic, suport topografic actualizat si vizat de OCPI, expertiză tehnică pentru lucrările de intervenţie la construcţiile existente privind lucrări de reabilitarea străzi, studiu de circulaţie/trafic din zonă etc;

– avizul M.C. nr. 2/2020 a fost obţinut după emiterea autorizaţiei de construire;

– planurile de situaţie prezentate 1.A 1B, 1C, nu sunt întocmite conform prevederilor pct.1.2 Anexa 1 la Legea nr.50/1991, nu sunt vizate de către  OCPI, pentru imobil identificat cu număr cadastral, denumirea străzii, cu descrierea prin totalitatea elementelor topografice determinante suprafeţe, lungimi, distante- km, axe cote, cale rulare, trotuare etc.

– documentaţia tehnică DTAC nu conţine documentaţie cadastrală, extrasele de carte funciară de informare şi extrase de plan cadastral la data emiteri, (sunt anexate unele din anul 2020 şi 2022 după emitere A.C.), şi nu are la bază o expertiză tehnică, pentru lucrări de reabilitate, contrar prevederilor art.18 alin. 2 din Legea nr.10/1995 privind calitatea în construcţii, şi avizul 1.5.C., conform prevederilor legale, privind lucrările de intervenţii la construcţii existente.

Certificatul de urbanism nr.27/11.03.2019  a fost emis cu date incomplete, respectiv:

-la regimul tehnic nu sunt menționate prevederi urbanistice specifice căilor de comunicaţie rutiere CcR din regulamentul local de urbanism RLU şi planşa de reglementări specifice, şi fără a se menţiona interdicţia de construire instituită pentru zona centrală şi fără a solicita o documentaţie de urbanism cf. menţiuni din prevederile R.L.0 – cap. IV.9 – subzona CcR; fără solicitarea avizelor/acordurilor necesare şi obligatorii pentru acest tip de lucrări cum ar fi:

-avizul de la Ministerul Culturii prin Direcţiile Judeţene de Cultură, fiind zonă protejată;

-acord I.S.C. pentru lucrări de intervenţie la construcţii existente, reabilitare căi de comunicaţie cf. prevederilor art.4 lit. c) din Procedura de emitere acord ISC, aprobată prin Ordin nr.486/500/2007, fapt ce contravine prev. art. 25 alin. 5) din normele metodologice de aplicare a Legii nr.50/1991, aprobat prin Ordin MDRL nr. 839/2009, în vigoare la acea dată; fără solicitarea studiilor de specialitate, studiul geotehnic, suport topografic actualizat si vizat de OCP1, expertiză tehnică pentru lucrările de intervenţie la construcţiile existente privind lucrări de reabilitare străzi, contrar prev. art.18 alin2 din Legea nr.10/1995, studiu de circulaţie/ trafic din zonă etc.

Totodată, s-a transmis, cu răspunderea arhitectului şef al Primăriei Municipiului Câmpulung şi cu termen permanent din 21.03.2022, să se acţioneze în vederea corectării şi prevenirii ulterioare a cazurilor. Procesele verbale au fost aduse la cunoştinţa Primăriei Câmpulung.

Cu toate aceste informaţii anexate, Inspectoratul de Stat în Construcţii a solicitat Instituţiei Prefectului Argeş, ţinând cont de prevederile art. 12 din Legea 50/1991, care spune că „autorizaţiile de construire emise cu încălcarea prevederilor legale pot fi anulate de către instanţele de contencios administrativ ca urmare a introducerii acţiunii de către prefect, în urma activităţii de control a Inspectoratului de Stat în Construcţii”, să introducă acţiunea în instanţă.

Aş vrea să le spun câmpulungenilor că legea trebuie respectată indiferent de culoarea politică a primarului. Legea trebuia respectată şi de fostul primar Ţâroiu, şi de actualul primar, Elena Lasconi. Când eşti indiferent, când nu te interesează ce spune legea, ajungi în situaţii dificile de pe urma cărora are de suferit o comunitate întreagă. Eu, în calitate de cetăţean, şi mai apoi, în calitate de prefect, am obligaţia să respect legea. Poate că, în loc de mesaje de văicăreală publică pe reţelele de socializare, ar fi fost cazul ca reprezentanţii administraţiei publice locale să intre în legalitate.

Noi, ca cetăţeni, suntem egali în faţa legii, indiferent de poziţia socială, publică sau politică. Dacă un om construieşte o casă fără autorizaţie, i se cere să intre în legalitate. Dacă nu face asta, casa este demolată!

Să lăsăm instanţa să îşi spună cuvântul!”

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!