În ultimele luni, v-am informat în mod repetat despre intenţiile primăriţei Elena Lasconi concretizate într-un proiect pregătit anul trecut, în vederea digitalizării instituţiei Primăriei Câmpulung. La şedinţa Consiliului Local din 28 aprilie, şefa Executivului a anunţat că solicitarea de finanţare a municipalităţii pentru „Ecosistem digital interconectat şi GIS integrat în cadrul UAT municipiul Câmpulung (POCA), în valoare de 4.291.722,39 lei, se afla în etapa de precontractare. Pe 3 mai 2022, conducătoarea Câmpulungului a semnat contractul de finanţare, ceea ce înseamnă că, în curând, începe cel mai amplu proces de digitalizare a unei Primării din România.
Elena Lasconi: „Gata cu hârţoagele!”
„Practic, din acest moment şi până în decembrie 2023, vom digitaliza total Primăria după modelul liderilor în domeniu: Danemarca, Finlanda, Suedia, Olanda, Norvegia.”, susţine primăriţa Elena Lasconi, care are la dispoziţie un an şi jumătate ca să scape principala instituţie a municipiului de plimbatul hârtiilor şi de vestitul – în sens negativ – dosar cu şină.
Într-o declaraţie publică, primăriţa a explicat pe înţelesul cetăţenilor ce înseamnă procesul de digitalizare care ajută şi funcţionarii, ajută şi beneficiarii serviciilor Primăriei, cărora le simplifică şi aşteptarea, şi procedura de parcurs.
- Digitalizarea a peste 300 de procese din Primărie. Adică transparenţă totală, debirocratizare şi, cel mai important, nu veţi mai pierde timp pentru eliberarea unor documente. Acestea pot fi eliberate pe loc sau în sistem digital.
- Vom avea acreditare ISO 9001 care garantează servicii de înaltă calitate oferite de către angajaţii Primăriei.
- Nu va mai exista posibilitatea de a se pierde pe circuitul documentelor vreo solicitare a cetăţenilor. (Ex: în acest an, a venit la mine în audienţă o doamnă, care a făcut o solicitare în urmă cu 21 de ani, la care nu i s-a răspuns niciodată. Aşa ceva este inadmisibil).
- Sistemul pe care îl vom implementa va arăta în timp real cine şi cât munceşte, astfel încât va fi imposibilă raportarea fictivă făcută de unii funcţionari publici.
- Vom avea o hartă digitală GIS cu toate conductele de apă, canal, domeniu public, spaţii verzi. Ca să vă faceţi o idee cât de grozavă e această hartă, imaginaţi-vă că maparea unui spaţiu verde oferă informaţii despre fiecare arbore, bancă, coş de gunoi, stâlp de iluminat, tobogan, leagăn etc., practic, tot.