11.9 C
Campulung Muscel
21/05/2024

Instanţa de la Curtea de Argeş a dispus începerea judecăţii cauzei privindu-l pe inculpatul Cristian Hristu Dică, primarul de la Vlădeşti

Dosarul în care primarul de la Vlădeşti are calitatea de inculpat acuzat de săvârşirea unor infracţiuni la regimul silvic are programat primul termen de judecată pe 14 iunie 2022. Speţa este tranşată la Judecătoria Curtea de Argeş, în a cărei jurisdicţie s-a consumat fapta lui Cristian Hristu Dică, prins de poliţişti cu maşina plină de lemne, fără acte, în comuna Corbi. Deocamdată, judecătorul de la Curtea de Argeş s-a pronunţat asupra legalităţii sesizării instanţei din toate punctele de vedere şi asupra corectitudinii întregii proceduri derulate până în această etapă. Astfel, pe 7 aprilie 2022, instanţa de la Curtea de Argeş a dispus începerea judecăţii cauzei, fixând primul termen la jumătatea lunii iunie. Asta ca să fie timp pentru soluţionarea contestaţiei pe care Cristian Hristu Dică a şi formulat-o, pe 18 aprilie 2022, faţă de această primă hotărâre a magistratului.

Toate formalităţile de până acum au decurs în legalitate
În toamna anului 2020, v-am prezentat cazul edilului de la Vlădeşti, care a fost prins de Poliţie cărând buşteni pentru care nu avea documente. După un an de cercetări, cazul acestuia a ajuns pe masa de lucru a Judecătoriei Curtea de Argeş. Cristian Hristu Dică figurează în postura de inculpat într-un dosar de infracţiuni la regimul silvic. Pe 2 noiembrie 2021, acţiunea a fost înregistrată pe rolul Judecătoriei Curtea de Argeş, care a bifat o primă formalitate.
Pe 7 aprilie 2022, judecătorul de Cameră Preliminară a respins ca neîntemeiate cererile şi excepţiile formulate de inculpatul Cristian Dică Hristu. Magistratul a constatat legalitatea sesizării instanţei sub aspectul competenţei materiale şi teritoriale a Judecătoriei Curtea de Argeş. Totodată, a constatat legalitatea sesizării instanţei, sub aspectul regularităţii rechizitoriului emis la data de 26 octombrie 2021, în dosarul nr. 1730/P/2020 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Curtea de Argeş. Instanţa a mai constatat legalitatea administrării probelor în cursul urmăririi penale şi legalitatea efectuării actelor de urmărire penală.
Luna trecută, judecătorul a dispus începerea judecăţii cauzei privindu-l pe inculpatul Cristian Dică Hristu, trimis în judecată, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunii de transport cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase, în volum de peste 10 mc, neînsoţite de documentele specifice de transport, prevăzută de art. 68, alin. 21, din Legea nr. 46/2008. Articolul din Codul Silvic – Legea 46/2008 care incriminează fapta săvârşită de primarul de la Vlădeşti prevede că sunt interzise primirea spre încărcare şi transportul cu orice mijloace de transport al materialelor lemnoase neînsoţite de documentele specifice de transport, din care să rezulte cu certitudine legalitatea provenienţei acestora.
Pe 18 aprilie 2022, primarul de la Vlădeşti a formulat contestaţie faţă de cele stabilite la Curtea de Argeş. Tribunalul Argeş a stabilit ca termen de soluţionare a acestei contestaţii data de 12 mai 2022.

Primarul a susţinut că şi-a ajutat soţia a cărei firmă era în criză de şoferi
Primarul de la Vlădeşti a fost prins în neregulă cu transportul de lemne pe 27 octombrie 2020, în timpul unui control al poliţiştilor din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul Combaterea Delictelor Silvice în comuna Corbi. Atunci, l-au depistat pe Cristian Hristu Dică la volanul unei autoutilitare cu macara şi remorcă, cu care transporta cantitatea totală de 38,73 metri cubi de material lemnos, fără documente legale de provenienţă. Oamenii legii au întocmit un dosar penal, conform Legii nr. 46/2008, iar buştenii de fag au fost confiscaţi şi predaţi Ocolului Silvic Domneşti. Ansamblul auto, folosit la transportul materialului lemnos, a fost indisponibilizat, până la finalizarea cercetărilor.
Apărarea primarului a sunat astfel: îşi ajuta soţia, care deţine un depozit de material lemnos la Vlădeşti. Cum firma nu avea un şofer disponibil, a prestat primarul serviciul de a aduce lemnele de la un furnizor din Corbi până la sediul societăţii. Poftim ghinion, că pe drum l-au oprit poliţiştii, care l-au prins că nu avea documente de provenienţă pentru toată încărcătura! Primarul a motivat că diferenţa între acte şi încărcătura din utilaj era de cel mult 5 metri cubi.
„Şoferul n-a putut să vină şi eu m-am dus doar să execut transportul, pentru că nu erau problema mea lemnele.”, ne-a declarat Hristu Dică la acel moment. Acesta a mai susţinut că, după încheierea procesului verbal, i s-a aplicat o amendă şi s-au reţinut lemnele. În plus, a fost controlat depozitul de la Vlădeşti. Primarul a mai afirmat că prestaţiile sale de şofer s-au consumat seara, la ora 18.00, după programul de la Primărie. „Mai trebuie să-mi ajut şi eu familia, soţia. N-a avut cine conduce camionul. Şoferii, acum, parcă sunt parlamentari, se duc în afară, pe tiruri, câştigă o grămadă de bani, nu mai vin. Şi dacă vin, pe lângă pretenţiile financiare, trebuie să fie camionul Euro 13, Euro 6, să-i faci curat, să i-l speli, adică el decât să se suie la volan, să-i dea cheie şi să meargă. E firma soţiei, înţelegeţi-mă şi pe mine, e o chestie, practic, morală. Într-adevăr, e aiurea că eu, în calitate mea de primar… dar, sincer, dreptul la muncă nu e o ruşine. Că am greşit, dar normal nu e răspunderea mea, că nu eu le cubez. Ca să ştii că e o diferenţă, trebuie să te pricepi să le măsori. Contează foarte mult forma lemnelor, am lucrat în domeniu înainte să fiu primar, dacă au găuri, cât de lungi sau scurte sunt, cât de conice sunt. Nu poţi să-ţi dai seama la un volum de 35 de metri cubi, să spui din ochi că ai plus, minus doi metri cubi, de exemplu. Exclus aşa ceva! Nu mai zic, şi dacă ar face patru persoane măsurătoarea, ar fi rezultatele diferite. Nu e un sistem cum e cântarul, e etalon şi kilogramul rămâne kilogram pe orice cântar din România. Materialul lemnos se măsoară cu un instrument care, dacă l-ai pus pe un nod, îţi dă mai mare diametrul, dacă l-ai pus într-o gaură, îţi dă mai mic. Buştenii îi duceam la sediul firmei, la Vlădeşti. O parte erau pentru vânzare de lemn de foc, pentru o alta veneau alţii şi cumpărau, nu prelucrăm. Era numai lemn de fag, ce era bun îl cumpăra o societate, iar restul, lemn de foc.”, ne-a spus Cristian Dică Hristu despre incidentul de la Corbi.
Cercetările s-au finalizat după un an şi, la capătul lor, primarul de la Vlădeşti a fost trimis în judecată pentru transportul în neregulă.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!