După ce Ministerul Transporturilor a emis autorizaţia de construire, au debutat lucrările la noua rută de la Podu Dâmboviţei. S-a început cu lucrările de drum. Pe DN 73, la câţiva zeci de metri mai jos de Centrul de Informare Turistică Dâmbovicioara, cum te duci spre Braşov, spre dreapta, s-a amenajat intersecţia şi s-a conturat structura viitorului drum, care va ajunge la Râul Dâmboviţa, peste care va fi un pod nou şi va ieşi tot în DN 73, undeva în apropierea cimitirului din satul Podu Dâmboviţei.
Conform autorizaţiei de construire, emise pe 17 ianuarie 2022, la solicitarea Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, vor avea loc următoarele lucrări: lucrări de drum; amenajări intersecţii (km 78+300 şi km 79+400); lucrări de artă: pod peste râul Dâmboviţa pe DN 73, km 78+519; subtraversare la km 0+240; lucrări de relocări / protejări reţele (electrice, telecomunicaţii, apă, gaze); lucrări de iluminat; lucrări de protejare a mediului.
Valoarea lucrărilor autorizate se ridică la 38.471.547,90 lei.
Prin eliminarea restricţiile de tonaj, DN 73 Piteşti-Braşov va fi redeschis traficului greu
Pentru realizarea noului pod peste Râul Dâmboviţa este prevăzută devierea DN 73 ce se desprinde din traseul existent al DN 73, la km 78+300, ocoleşte localitatea Podu Dâmboviţei la sud, traversează albia Râului Dâmboviţa la sud de amplasamentul podului existent la circa 375 de metri interax şi revine la km 79+400 în DN 73. Lungimea acestei variante de drum este de 760 de metri, care include şi lungimea podului. Suprafaţa totală ocupată este estimată la 2,84 hectare, din care necesar de expropriat estimat la 2,21 hectare.
Calea de rulare va avea o suprafaţă de 170 de metri, traversează oblic albia Râului Dâmboviţa printr-o deschidere de 100 metri, încadrată de două deschideri marginale de câte 35 de metri. Tablierul va asigura o parte carosabilă, cu lăţimea de 7,80 metri, încadrată de spaţii pietonale cu lăţimea utilă de 1,50 metri. Trotuarele sunt încadrate de parapet de siguranţă tip foarte greu şi de parapet pietonal. Pe pod este asigurat şi iluminatul public. Pentru a asigura o trecere graduală de la sistemul rutier rigid de pe pod la sistemul rutier elastic de pe terasament sunt prevăzute plăci de racordare cu lungimea de 6 metri. Pentru a evidenţia supleţea şi caracterul de unicat al lucrării, podul va beneficia de iluminat ambiental. La kilometrul 0+150 este prevăzut un podeţ din elemente prefabricate din beton armat. Albia podeţului va fi amenajată în amonte şi aval pentru prevenirea eroziunilor albiei.
Racordarea variantei de drum la DN 73 presupune amenajarea a două intersecţii în formă de „T”, cu bandă pentru viraj, prima la desprinderea din traseul DN 73, la km 78+300, iar a doua, la revenirea în DN 73, la km 79+400.
Pentru restabilirea accesului la proprietăţi şi limitarea exproprierilor, pe drumul de servitute, între kilometrul 0+063 şi kilometrul 0+098 a fost prevăzut un zid de sprijin din beton armat cu înălţimea de 2 metri.
La lucrări pentru protecţia mediului, în zona desprinderii noului sector de drum de traseul actual al DN73 se vor amplasa panouri de protecţie împotriva zgomotului pe o distanţă de circa 150 de metri pe partea dreaptă, respectiv 385 de metri pe partea stângă.
Realizarea obiectivului va conduce la creşterea siguranţei, fluenţei în trafic şi a confortului, prin evitarea desfăşurării circulaţiei pe structura existentă pentru care nu se mai pot asigura parametrii necesari exploatării durabile în timp.
De asemenea, prin lucrările executate se vor elimina restricţiile de tonaj şi de gabarit de pe DN 73, astfel redeschizându-se legătura dintre Piteşti şi Braşov pentru traficul greu.
Durata de execuţie a lucrărilor, trecută în autorizaţia de construire, este de 10 luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor. Autorizaţia de construire este valabilă pe toată perioada implementării proiectului, până la finalizarea executării lucrărilor pentru care a fost eliberată, respectiv până la data semnării procesului verbal de recepţie finală a lucrărilor, cu condiţia începerii în termen de 12 luni de la data emiterii ei.
„Proiectare şi execuţie în vederea realizării obiectivului: Pod peste râul Dâmboviţa, pe DN 73, km 78+519” este obiectivul care se va realiza la Podu Dâmboviţei, comuna Dâmbovicioara, Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere desemnând câştigătorul contractului o firmă din Titu-Dâmboviţa, Maristar Com SRL. Conform contractului încheiat cu ofertantul câştigător, acesta din urmă are la dispoziţie 15 luni să execute lucrarea, 5 luni au fost destinate proiectării, iar 10 îi vor fi suficiente pentru execuţia investiţiei. Perioada de garanţie a lucrărilor a fost stabilită la 5 ani.
Isabela FILIP