10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Meteahnă fără moarte la Piaţa Centrală: ocuparea domeniului public cu corcoaţe. Amenda este de până la 2.000 de lei

Investiţia care se pregăteşte la Piaţa Mare, a cărei evoluţie depinde de licitaţia organizată de C.N.I., nădăjduim că va elimina „ţigănia” care se extinde dincolo de hală. Tot complexul comercial are nevoie de o disciplină care, teoretic, n-are legătură cu şantierul care, probabil, se va instala la anul, odată stabilit constructorul care va reclădi hala cea nouă. Până atunci, autorităţile ar putea exersa reguli existente cu nişte comercianţi pe care conducerea municipiului şi conducerea Pieţei i-au lăsat să-şi organizeze negoţul după cum îi taie capul. De pildă, moda ieşirii cu marfa în afara spaţiului comercial. Dacă ai gheretă, ce cauţi cu corcoaţele pe trotuar?!

Am remarcat schimbarea pozitivă petrecută în zona trotuarului dinspre fosta piaţă „La ruşi”, unde eliminarea parcajului parcă a redus un pic aglomeraţia de pe o străduţă încărcată şi de oameni, şi de oameni, şi de mărfuri. Mărfurile au rămas şi n-am înţeles de ce. Negustorii se iau unii după alţii, scoţând pe trotuarul şi aşa îngust o parte din marfă, chipurile, în scop de promovare a produselor, aceleaşi chinezării pe care le găseşti la toată lumea. După ce că n-ai loc două persoane una pe lângă cealaltă pe trotuarul mic, se mai şi obturează calea de trecere cu manechinele scoase în exterior şi grămezile de încălţăminte aşezate pe mese şi pe scaune. Asta e moda, să vinzi corcoaţe prăfuite şi decolorate de soare, deşi comercianţii au magazinaşe al căror perimetru nu trebuie depăşit cu acest tip de negoţ primitiv, de târg.

Practica constituie contravenţie, potrivit Normelor de îmbunătăţire a activităţilor edilitar-gospodăreşti, păstrarea liniştii, comerţ, transport, conservarea şi protecţia mediului, precum şi constatarea faptelor ce constituie contravenţii. La capitolul IV – Norme privind menţinerea curăţeniei în pieţe, târguri şi oboare, se prevăd următoarele:

ART.30 Constituie contravenţie la regimul comerţului în pieţe, târguri şi oboare: f) vânzarea oricăror produse pe suprafeţele destinate circulaţiei pietonilor, precum şi blocarea căilor de acces;

ART.31 Încălcarea prevederilor art.30 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, pentru persoanele fizice, şi de la 1.000 lei la 2.000 lei, pentru persoanele juridice.

Pesemne, Poliţia Locală are probleme cu memorarea propriului regulament în baza căruia poate aplica amenzi, de vreme ce faptele comise cu repetiţie în atâtea locuri din Piaţa Centrală au căpătat un caracter permanent. Vând pe trotuar nu numai patronii care au magazine, ci şi comercianţii postaţi pe esplanada pieţei, unde papucăria de pe lume este revărsată pe spaţiul de acces al pietonilor. Unde nu sunt papuci sunt sacoşe şi tot aşa. Oare, tot aşa va arăta piaţa şi după înnoirea ei? Pentru că investiţia n-are legătură cu un negoţ care s-au civiliza dacă ar avea cine amenda.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!