10.1 C
Campulung Muscel
19/05/2024

Nu scapă de demolare nici coteţele, fie ele pe terenuri private

Între blocul 27, aflat la capătul străzii Dumitru Lazea, şi blocul 17, este o întindere pe care s-ar putea amenaja, când fondurile vor permite, un parc în regulă. Spre deosebire de alte zone din Vişoi, despărţite de o străduţă pe care abia se strecoară două maşini una pe lângă cealaltă, iar vecinul îl vede pe cel de peste drum, în casa lui, aici este loc „gârlă”. Singura utilitate a întinderii care permite plantări de arbori, în prezent terenul fiind scăldat în soare, o constituie un loc de joacă sărăcăcios. Deşi ai unde să montezi aparate de joacă, şi multe, şi variate, ca să se bucure copiii cartierului de ele. Pot fi create facilităţi de relaxare şi pentru adulţii care îi supraveghează pe cei mici ori care, pur şi simplu, ies din case la aer. Primăriţa susţine că, într-un viitor care depinde de durata accesării unei finanţări europene, tăpşanul va fi transformat complet, fiind inclus într-un proiect de „Regenerare urbană”, despre care veţi tot auzi. Toate locurile cu destinaţia de spaţiu verde dintre blocuri, din zona Turnurilor şi Balada, vor fi incluse în acest proiect, la care, momentan, se lucrează la cadastru.

N-ai autorizaţie şi cadastru pe şandrama, la revedere!
La marginea maidanului dinspre blocul 17 sunt, parcă dintotdeauna, nişte coteţe şi magazii oribile, care vor avea soarta garajelor. Chit că deţinătorii lor susţin că sunt pe proprietăţi particulare. Elena Lasconi l-a găsit la faţa locului pe unul dintre aceşti întreprinzători, pe care l-a invitat la Primărie, la o discuţie, în ideea de a-l convinge că nu mai merge aşa. S-a folosit destul timp de şandramaua căreia i-a venit timpul să dispară, căci ar fi culmea să se întreprindă o investiţie cu bani, cel mai probabil, atraşi, lângă care să rămână în picioare lanţul de cocioabe „istorice”!
Omul a reacţionat numaidecât că magherniţa este pe proprietate privată şi că plăteşte impozit pentru ea. Primăriţa intenţionează să-l scutească de o cheltuială – şi nu numai pe el, pe toţi cu coteţe înjghebate în cartierele de blocuri -, nefiind normale astfel de construcţii neînchipuit de urâte şi de primitive. Argumentul proprietăţii private nu stă în picioare pentru a scăpa cu dărăpănăturile nedemolate, căci autorităţile cer autorizaţie şi cadastru celor care insistă că sunt în legalitate. Privind coşmelia, un fel de Frankenstein al construcţiilor clandestine, cârpită din bucăţi, orice necunoscător realizează că nicio autoritate nu era atât de iresponsabilă încât să autorizeze aşa ceva.
Terenul viran, în prezent, va fi amenajat cu locuri de parcare şi spaţiu verde, pe care, bineînţeles, vor fi înnoite locul de joacă şi băncile. Rămâne să fie verificate şi grădinile îngrădite de cetăţeni, ca să se constate că, într-adevăr, aparţin oamenilor şi nu Primăriei. „Toţi primesc notificări să-şi scoată gardurile urâte de la blocuri. Eu n-am o problemă să fie îngrădită partea din faţă, dar să fie un gard frumos, acelaşi gard dintr-o parte într-alta a blocului. Între blocuri avem atâta loc pe care putem să-l exploatăm pentru a se simţi bine adulţii şi copiii. Măcar iarbă şi pomi să avem! Vom avea doar câteva locuri de parcare în margine, pentru că n-o să stricăm spaţiul verde pentru a turna asfalt. Şi acesta ar fi fost un loc bun pentru „Grădina mea, oraşul meu”, dar nu putem să-l facem în acest an.”, spunea Elena Lasconi care, în 2022, nu beneficiază de atâtea fonduri pentru a amenaja terenurile dintre blocuri de care Primăria nu s-a ocupat cu deceniile.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!