4.1 C
Campulung Muscel
13/11/2024

Oprit pe un drum forestier, un politician a refuzat să sufle în etilotest

Ales consilier pe lista PMP în Legislativul de la Aninoasa, Mihai Alexandru Chiţimia a obţinut clasarea unui dosar penal în care a fost cercetat pentru că a refuzat să fie testat cu aparatul etilotest, dar şi să meargă la spital să-i fie recoltate probe biologice. Încetarea urmăririi penale s-a bazat pe faptul că locaţia unde a fost oprit musceleanul nu este drum public. La finele anului trecut, politicianul a obţinut în instanţă anularea unui proces verbal prin care a fost sancţionat de poliţişti că a depăşit autospeciala cu care se deplasau şi a încălcat marcajul continuu simplu.
Pe 29 ianuarie 2022, la ora 21.25, poliţiştii de la Câmpulung, de la Biroul Rutier, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza comunei Berevoeşti, au oprit pentru control un autoturism Dacia Logan, undeva la circa un kilometru în amonte de DC 3, privind direcţia de mers spre Muntele Şeţu. La volanul Daciei, de culoare alb, cu număr de Bucureşti, care se deplasa din direcţia Păstrăvăriei „Cascada Râuşor” spre satul Berevoeşti, era Mihai Alexandru Chiţimia, consilier local la Aninoasa.
Deoarece conducătorul auto emana vapori de alcool, oamenii legii i-au solicitat testarea cu aparatul alcooltest, dar acesta a refuzat categoric. Dacă alesul local a refuzat testarea cu etilotestul, poliţiştii l-au rugat să-i însoţească la o unitate spitalicească, unde să-i fie prelevate mostre biologice de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei, dar Chiţimia n-a fost, din nou, de acord.
La momentul legitimării, Chiţimia deţinea permis de conducere corespunzător categoriei din care făcea parte autoturismul la volanul căruia era acum două luni. În cadrul dosarului penal care a fost deschis în această cauză au fost făcute mai multe demersuri, din care au reieşit că drumul comunal pe care a fost oprit Chiţimia de către poliţiştii rutieri este în litigiu, adică îl revendică Primăria Comunei Berevoeşti, dar şi Regia Naţională a Pădurilor Romsilva, prin Direcţia Silvică Argeş şi Ocolul Silvic Aninoasa. La Primăria Berevoeşti, drumul Râuşor-Şeţu are o lungime de 15 kilometri şi se regăseşte în inventarul domeniului public, fiind încadrat ca drum comunal. Amănuntul acesta a fost transmis Poliţiei de către Primăria Berevoeşti, care a mai înaintat şi o foto-copie a unei adrese a Ocolului Silvic Aninoasa, în care este consemnat faptul că „drumul forestier Râuşor-Şeţu, în lungime de 11,4 kilometri se află în evidenţele Ocolului Silvic Aninoasa cu numărul de inventar 1150, numărul de inventar la Ministerul Finanţelor este de 7469”.
Faptul că drumul Râuşor-Şeţu, unde a fost depistat Chiţimia, figurează atât ca drum comunal, cât şi ca drum forestier, iar acest lucru nu poate fi considerat o probă certă şi concludentă, fapt pentru care, inspectorul de poliţie de la Judiciar a apreciat că se impune aplicarea principiului „in dubio pro reo”.
Regula „in dubio pro reo” constituie un complement al prezumţiei de nevinovăţie, un principiu instituţional, care reflectă modul în care principiul aflării adevărului se regăseşte în materia probaţiunii. Înfăptuirea justiţiei cere ca urmărirea penală să nu se întemeieze pe probabilitate, ci pe certitudine, debândită pe bază de probe decisive, complete, sigure în măsură să reflecte realitatea obiectivă, numai aşa se formează convingerea izvorâtă din dovezile administrate în cauză că realitatea obiectivă este fără echivoc cea pe care o înfăţişează realitatea reconstituită ideologic cu ajutorul probelor.
În concluzie, poliţistul de la Judiciar a propus clasarea cauzei în care Mihai Alexandru Chiţimia a fost cercetat pentru „refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de a se spune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei”, faptă prevăzută şi pedepsită de articolul 337 Cod Penal.
Referatul cu propunerea de clasare a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung, unde a fost analizat de către prim-procurorul Diana Bănăţeanu. Pe 14 martie 2022, magistratul a dispus clasarea cauzei, iar o copie a ei a fost trimisă către Chiţimia pe 21 martie.
Mihai Alexandru Chiţimia este inculpat într-un alt dosar, înregistrat la Tribunalul Argeş pe 25 martie 2022, urmând să fie judecat pentru trafic de influenţă. Dacă va fi găsit vinovat, riscă între 2 şi 7 ani de închisoare. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!