6.3 C
Campulung Muscel
29/03/2024

Alegeţi înţelept! Alegeţi meseriile viitorului!

Oare încotro ne îndreptăm dacă nu ştim să ne preţuim educaţia? … Este evident unde s-a ajuns, dacă s-au pierdut valorile morale. O ţară fără educaţie este ca un pământ neroditor, care se îndreaptă spre colaps. Educaţia românească nu are viitor. Învăţământul românesc se învârte în cercul vicios al falsului succes la şcoală şi nu în viaţă, nu asigură meserii necesare pe piaţa muncii.
Pe elevi se pune accent doar în pragul examenelor, în rest nu contează, iar atunci iese în evidenţă lipsa de pregătire a acestora, dar şi absenţa unei bune orientări profesionale pentru că altfel ar fi situaţia, dacă ar exista o consiliere. Pentru mulţi examenul de evaluare este un eşec pentru că îşi doresc imposibilul, nu aleg un domeniu după aptitudini, ci după notele obţinute, după dorinţa părintelui sau pur şi simplu pentru că aşa este moda… nu se gândesc nicio clipă la viitor. În prezent, ultima opţiune a tinerilor este şcoala profesională, mulţi refuză să înveţe o meserie, să se responsabilize într-o activitate, deşi multe meserii sunt tentante şi oferă elevilor posibilitatea angajării, dar şi beneficii materiale pe perioada studiului.
Învăţământul profesional şi tehnic este singura formă de învăţământ din România care permite ca la finalul studiilor un elev să fie considerat o persoană calificată pe piaţa forţei de muncă, ceea ce face posibilă angajarea imediat după absolvirea liceului sau şcolii profesionale.
Oferta educaţională a Colegiului Tehnic Câmpulung, liceul cu cele mai bune meserii, este diversificată în aşa fel încât să genereze îmbunătăţiri în performanţa educaţională, având ca scop final satisfacerea cerinţelor unei economii bazate pe cunoaştere. În ofertă se ţine cont şi de un alt aspect negativ al şcolii din prezent, părăsirea timpurie, factorul major care contribuie la excluziunea socială ulterioară în viaţă, de aceea, învăţământul profesional asigură elevului şi un ajutor financiar lunar de 200 lei, iar învăţământul profesional dual oferă alte beneficii financiare suplimentare (bursa oferită de agenţii economici care solicită calificarea profesională, pentru a-şi forma viitorii angajaţi), dar şi siguranţa unui loc de muncă.
La nivel naţional, în data de 11 martie se sărbătoreşte „Ziua Naţională a Meseriilor” şi în acest sens, Colegiul Tehnic Câmpulung vă prezintă oferta educaţională pentru anul şcolar 2022-2023:

LICEU ZI, CLASA A IX-A
Profil „Servicii”, domeniul de pregătire „Turism şi alimentaţie”, calificarea profesională de „Tehnician în activităţi de comeră”: 1 clasă;
Profil „Tehnic”, domeniul de pregătire „Resurse naturale şi protecţia mediului”, calificarea profesională de „Tehnician ecolog şi protecţia calităţii mediului”: 1 clasă;
Profil „Tehnic”, domeniul de pregătire „Mecanică”, calificarea profesională de „Tehnician proiectant CAD”: 1 clasă.

ÎNVĂŢĂMÂNT PROFESIONAL, CLASA A IX-A
Domeniu de pregătire „Mecanică”, calificarea profesională de „Mecanic auto”: 1 clasă;
Domeniul de pregătire „Fabricarea produselor din lemn”, calificarea profesională de „Tâmplar universal”: 1 clasă.

LICEU SERAL, CLASA A XI-A
Domeniu de pregătire „Mecanică”, calificarea profesională de „Tehnician mecatronist”: 1 clasă:
Domeniul de pregătire „Fabricarea produselor din lemn”, calificarea profesională de „Tehnician designer mobilă şi amenajări interioare”: 1 clasă.

ŞCOALA POSTLICEALĂ
Domeniu de pregătire „Mecanică”, specializarea profesională de „Tehnician operator maşini cu comandă numerică”: 1 clasă.
Meseriile din ofertă asigură viitorul, dar este nevoie şi de seriozitate, implicare, pentru că o meserie nu se învaţă cu uşurinţă. Oricare ar fi opţiunea aleasă, Colegiul Tehnic Câmpulung asigură atât pregătirea teoretică cât şi cea practică în colaborare cu agenţii economici de profil din zonă.
Alegeţi înţelept! Alegeţi meseriile viitorului!

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!