- Salariile de la Primăria Câmpulung sunt, oricum, mai mari decât cele de la Curtea de Argeş
S-au mărit taxele şi impozitele plătite de câmpulungeni în 2022 ca să crească salariile la Primărie? Mai mult ca sigur, aceasta va fi interpretarea dată de cetăţeni măsurii de majorare a lefurilor în administraţia publică, aflată, deocamdată, la stadiul de propunere lansată de sindicalistul Stelian Ungureanu. Acesta cere 15% în plus la retribuţiile încasate de salariaţii statului. Primarul Elena Lasconi susţine că nu este de acord cu propunerea primită, dar o va înainta Consiliului Local. Altfel spus, Consiliul Local să decidă dacă cresc sau nu cresc remuneraţiile angajaţilor Primăriei. Înainte de a da un vot cu profund impact electoral unei solicitări aducătoare de capital electoral celor care o aprobă, s-ar cuveni să facem o comparaţie cu realitatea salarială din municipiul Curtea de Argeş, apropiat ca mărime şi populaţie de Câmpulung. Mai puţin la capitolul dezvoltare, Curtea de Argeş fiind înaintea Câmpulungului. Şi, cu toate acestea, salariile din administraţia publică a municipiului Curtea de Argeş, unde conduce un primar PSD, care are în lozinca de partid protecţia socială, sunt mai mici decât cele de la Primăria Câmpulung. Iar taxele şi impozitele, ţineţi-vă bine!, n-au mai crescut din 2016. Singurul adaos l-a constituit indicele de inflaţie obligatoriu prin lege a fi aplicat anual obligaţiilor la bugetul local.
- Primarul Elena Lasconi: „Am multe motive pentru care nu sunt de acord”
Înainte de a face o paralelă între chenzinele plătite de cele două primării, iată cum s-a născut ideea de creştere a lefurilor la Câmpulung, măsură susţinută frenetic, din câte se pare, de politicienii de la PNL. Una dintre propunerile primite pe marginea proiectului de buget pe anul 2022 îi aparţine Sindicatului Primus, reprezentat de Stelian Ungureanu, care a solicitat o creştere salarială cu 15%.
Ce părere are primarul Elena Lasconi? „Eu nu sunt de acord. Dar cred în democraţie. Am luat în calcul următoarele. Salariile n-au mai crescut din 2018. De atunci, rata inflaţiei a sărit de 10%. De asemenea, la sfârşitul anului, a fost dată o Ordonanţă de Guvern, prin care se „îngheaţă” salariile, dar noi am făcut o hârtie către Ministerul Muncii, la care presupun că vom avea acelaşi răspuns ca anul trecut. Şi anume că nu afectează articolul 11 din Legea funcţionarului public, nr.153/2017. Adică am putea să le mărim. Am multe motive pentru care nu sunt de acord şi o să-i las pe consilieri să decidă. La unii le-aş tripla salariile. Mă doare sufletul că, lucrând într-un sistem de stat, nu avem posibilitatea să mărim salariile celor de la ADP, care au nişte salarii de mizerie, 1.200-1.300 lei, şi ei lucrează în frig. Domnul Pătru, care este director şi răspunde toată ziua la telefoane şi la toate solicitările de pe E-Muscel, ia până în 4.000 lei. Şi este non-stop, orice s-ar întâmpla, răspunde la telefon. Este foarte adevărat că salariile de la comune au sărit de cele de la Primărie. Încă o dată vă spun: la unii le-aş tripla salariile. Puţini. Ăia care muncesc, cu siguranţă, vor câştiga cu 50% mai mult, pentru că se vor implica în proiectele pe fonduri europene pe care le avem, adică ar exista şi alte posibilităţi. Dar şi dacă aş fi simţit, în toată perioada asta, că oamenii ar fi făcut front comun pentru binele Câmpulungului, nu al primarului, şi s-ar fi implicat şi nu ar fi încurcat lucrurile şi nu ar fi divulgat, ceea ce este ilegal, chiar penal, documente din Primărie şi dacă ar fi fost oameni, în primul rând, m-aş fi gândit la o creştere mai mare de 15%.”, a declarat marţi, 8 februarie 2022, primarul Elena Lasconi, la prezentarea bugetului local pe 2022.
- La Curtea de Argeş, care este mai dezvoltat decât Câmpulung, salariile de la Primărie sunt mai mici
Pentru a întări ideea că nu se justifică salarii mărite la Primărie, vom prezenta ca argument principalele chenzine plătite la Câmpulung şi Curtea de Argeş, ambele municipii de rangul II. Potrivit Institutului Naţional de Statistică – Direcţia de Statistică Argeş, în 2020, anul ultimelor informaţii prezentate pe site-ul INS, Câmpulung apare cu o populaţie de 34.849 locuitori, iar Curtea de Argeş, 32.138 locuitori.
Ca o comparaţie, vom prezenta cele mai importante funcţii din instituţie, cu precizarea că indemnizaţiile primarului şi viceprimarului nu fac obiectul creşterii prin aceeaşi lege în baza căreia se măresc lefurile funcţionarilor publici.
Secretar general: Câmpulung – 10.260 lei; Curtea de Argeş – 9.120 lei;
Director executiv: Câmpulung – 10.070 lei; Curtea de Argeş – 8.930 lei.
Arhitect şef: 10.070 lei; Curtea de Argeş – 8.930 lei.
- La Curtea de Argeş, taxele şi impozitele au rămas la nivelul din 2016!
Pe de altă parte, la Curtea de Argeş, nici impozitele n-au mai crescut de şase ani, exceptând indicele de inflaţie care trebuie adăugat obligatoriu în fiecare an. Cităm dintr-un document al Primăriei Curtea de Argeş, pe care îl pot consulta şi funcţionarii de la Câmpulung, fiind la dispoziţia oricărei persoane interesate, pe site-ul instituţiei: „(..) Impozitele şi taxele locale rămân la nivelul anului 2016 şi pentru anul 2021 şi vor fi indexate cu 3,8%, indicele de inflaţie anual, această indexare fiind prevăzută de lege.” Iar pentru anul în care ne aflăm, „impozitele şi taxele aferente anului 2022 rămân cele din acest an, care vor fi indexate cu rata inflaţiei”. Altfel spus, obligaţiile pe care le achită bugetului local locuitorii din Curtea de Argeş în acest an sunt cele din anul 2021 – menţinute la nivelul din 2016! -, indexate cu rata inflaţiei, care a fost stabilită la 2,6%, conform site-ului oficial al Ministerului Finanţelor.
În schimb, la Câmpulung, dările la bugetul local au crescut de câteva ori în mandatul lui Liviu Ţâroiu, exceptând anul electoral 2020. Pentru 2022, creşterea este de aproape 18% la cel mai popular dintre impozite, cel plătit de câmpulungeni pentru locuinţe.
În acest context deloc flatant pentru administraţia câmpulungeană, o eventuală majorare a salariilor ar fi pusă în legătură cu saltul luat de taxele şi impozitele locale special în acest scop. „E.M.”