16.5 C
Campulung Muscel
07/10/2024

Dacă Ministerul Transporturilor, căruia i-a fost înaintat un memoriu, nu dispune măsuri urgente de reabilitare a căilor de acces în zonă, A.S.C.M. va iniţia acţiuni de protest pe drumurile de legătură cu Câmpulungul

Prezentăm în această ediţie, după cum am anunţat, demersul întreprins de Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” la Ministerul Transporturilor, căruia îi solicită imperios repararea drumurilor, în special a celui spre Curtea de Argeş, care au izolat, practic, municipiul. În lipsa unei reacţii pozitive din partea ministerului, A.S.C.M. va iniţia mişcări de stradă, cu o amplă participare a celor nemulţumiţi de condiţia arterelor către Curtea de Argeş, Târgovişte, Mioveni (prin Boteni), dar şi a şoselei DN73, pe teritoriul Câmpulungului.

 

Nr. 112/20.07.2017 

Către Ministerul Transporturilor

În atenţia domnului ministru Alexandru Răzvan Cuc

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul”, din municipiul Câmpulung, judeţul Argeş, constituită din 89 de reprezentanţi ai societăţii civile din majoritatea domeniilor de activitate la nivelul comunităţii locale şi nu numai, preocupaţi de îmbunătăţirea condiţiilor de infrastructură rutieră din zona de Nord a judeţului, vi se adresează respectuos pentru a vă semnala situaţia – înclinăm să credem – fără precedent în România: izolarea unei localităţi, prima capitală a Ţării Româneşti, altădată de importantă economică naţională, din cauza căilor de acces, cu statut naţional şi european, considerabil degradate în deceniile scurse, fără a fi întreprinse investiţii de reabilitare capitală, cu excepţia unor plombări şi consolidări pe porţiuni reduse.

Cu nepermis de mare întârziere, în 2014, după cinci decenii de inacţiune, a început reparaţia Drumului Naţional 73 Piteşti – Câmpulung – Braşov, cea mai importantă arteră care traversează zona noastră, chiar prin centrul municipiului Câmpulung. Dincolo de ritmul nesatisfăcător în care se derulează lucrările, atât pe tronsonul Piteşti – Câmpulung, unde intervenţiile n-au fost finalizate nici după trei ani (!) de la debut, cât şi pe tronsonul Câmpulung – Braşov, pe care lentoarea desfăşurării reparaţiilor, ce au impus restricţii de circulaţie, afectează şi va afecta sever turismul din zona Rucăr-Dâmbovicioara, dorim să vă transmitem următoarea nemulţumire a locuitorilor Câmpulungului şi Muscelului. Deşi Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a solicitat, în 2016, municipalităţii câmpulungene predarea tronsonului de 12 kilometri din DN 73, care străbate municipiul, pentru a fi reabilitat în cadrul investiţiei aflate în desfăşurare, aflăm cu dezamăgire că, în lipsa fondurilor, lucrarea nu va fi executată în viitorul apropiat. Din acest motiv, rugăm la reconsiderarea poziţiei Ministerului Transporturilor faţă de necesitatea întreprinderii în condiţii urgente a investiţiei de care municipiul Câmpulung are atâta nevoie, în demersurile sale de dezvoltare economică şi turistică, după închiderea unităţilor de producţie industrială de care a depins traiul muscelenilor.

Al doilea subiect punctual pe marginea căruia A.S.C.M. solicită implicarea Ministerului Transporturilor este condiţia deplorabilă a Drumului Naţional 73C Câmpulung – Curtea de Argeş. Artera, amenajată în 1985-1986, cu covor asfaltic şi parţial betonată pe fostul sector de exploatare minieră, între localităţile Slănic-Aninoasa şi Schitu Goleşti, a ajuns, în lipsa unei reabilitări totale, într-o stare imposibil de străbătut în condiţii de siguranţă pentru şoferi şi autoturismele lor. Degradarea cauzată de vechimea drumului, peste trei decenii în care nu s-a întreprins nicio reparaţie de substanţă, a fost amplificată de alunecarea solului, fenomen care continuă şi în prezent. Riscul ruperii complete a şoselei naţionale, serios afectate pe porţiuni însemnate, este iminent şi orice an scurs fără intervenţii de remediere a condiţiei celor 25 de kilometri, între Câmpulung şi Domneşti, plini de gropi, unele lângă altele, imposibil de ocolit, nu face altceva decât să amplifice costurile unei viitoare investiţii. Sunt porţiuni peste care nu se poate trece decât prin ocolirea craterelor uriaşe, fără a se mai respecta regulile de circulaţie. Halul inimaginabil în care se găseşte un drum de importanţă naţională conduce la dereglări ale activităţii societăţilor comerciale, prin întârzierea transporturilor şi prin nerespectarea programului de lucru de către navetişti, împiedicaţi să ajungă la timp la serviciu, din cauza blocajelor formate de autobuze şi vehiculele de mare tonaj. 

Contribuie la persistenţa stării de izolare în care se găseşte municipiul Câmpulung, văduvit de investiţii de natură industrială, dar şi de un turism pe măsura frumuseţii zonei, din cauza drumurilor groaznice, şi Drumul Naţional 72 A, Câmpulung – Târgovişte (degradat substanţial, dar numai până la ieşirea din judeţul Argeş şi intrarea în judeţul Dâmboviţa); de asemenea, Drumul Naţional 73D, Câmpulung – Mioveni (pe ruta Boteni – Hârtieşti – Vultureşti – Davideşti), un real pericol, pe anumite porţiuni, pentru viaţa celor care îl tranzitează.

În speranţa că vom găsi înţelegere pentru rezolvarea într-un timp cât mai scurt a unor situaţii deosebit de grave, reale şi urgente, Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” solicită un răspuns scris la chestiunile prezentate şi, totodată, alocarea grabnică a fondurilor pentru corectarea unei nedreptăţi făcute Câmpulungului şi Muscelului decenii la rând. Intenţia membrilor A.S.C.M., în care şi-au reunit forţele angajatorii a peste 2.000 de musceleni, este de a-şi arăta nemulţumirea opiniei publice din România, printr-o acţiune de protest, organizată cu respectarea legii, pe fiecare dintre drumurile naţionale descrise, începând cu DN 73 C Câmpulung – Curtea de Argeş. Însă, înainte de a iniţia o mişcare stradală de anvergură, apelăm la autoritatea funcţiei pe care o reprezentaţi pentru a ne înţelege demersul: drumuri bune asigură unei zone prăbuşite total, îmbătrânite, pe fondul exodului tinerilor şi oamenilor în putere în străinătate, şansa de a-şi dezvolta economia şi turismul, oferind muscelenilor de muncă la ei acasă.

Aşteptăm răspunsul dumneavoastră în termenul maxim de 30 de zile, răspuns care, sperăm, va fi favorabil solicitărilor noastre, în caz contrar, începând cu luna septembrie a acestui an, vor fi întreprinse mişcări de protest, în condiţii legale, cu participarea a mii de persoane.

Asociaţia „Salvaţi Câmpulungul şi Muscelul” este constituită în scopul promovării unui mediu curat, sănătos în zona Muscelului şi al dezvoltării unui turism durabil în zonă. 

În speranţa unui răspuns grabnic,

Vă mulţumim şi vă urăm succes în îndeplinirea misiunii propuse! Cu stimă, preşedinte Ioan Neacşu

 

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!