La aproape un an distanţă de momentul în care Tribunalul Argeş a dispus Instituţiei Prefectului să iniţieze demersul pentru clarificarea limitelor între Cetăţeni şi Stoeneşti, Radu Perianu s-a conformat obligaţiei. Pe 4 ianuarie 2022, a fost înregistrată acţiunea în care Prefectul Judeţului Argeş a chemat în judecată Unităţile Administrativ-Teritoriale Cetăţeni şi Stoeneşti. Pârât în acest proces, pe lângă cele două comune, este Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş. Anul trecut, pe 19 martie, când Prefectura era condusă de Emilia Mateescu, tribunalul a hotărât: prefectul este obligat să sesizeze instanţa de contencios administrativ cu privire la stabilirea hotarelor dintre Cetăţeni şi Stoeneşti. Este vorba despre clarificarea unei încurcături datând din 1968, când a fost reconfigurat teritoriul României. Atunci, satul Valea Cetăţuii, desprins din fosta comună Bădeni, a devenit, în teorie, teritoriu al comunei Cetăţeni, fără ca modificarea să fie operată la O.C.P.I. Prin urmare, sătenii de la Valea Cetăţuii au rămas cu locuinţele pe terenul intabulat la Stoeneşti, dar, potrivit actelor de identitate, sunt locuitori ai Cetăţeniului. Inclusiv Mănăstirea Cetăţuia „Negru Vodă” are proprietatea înregistrată la Primăria Stoeneşti. Etnicii de la Cetăţeni, aşezaţi pe malul stâng al Râului Dâmboviţa, în jur de 1.200 de persoane, reprezintă 36% din populaţia localităţii.
În 2021, Tribunalul a obligat Prefectura să iniţieze demersul în instanţă pentru stabilirea limitelor între Cetăţeni şi Stoeneşti
Hotărârea care a generat noul litigiu în instanţă a fost urmare a unei acţiuni iniţiate de reprezentantul comunităţii etnice de la Cetăţeni, Viorel Bombonel Tinca. În vara lui 2020, acesta s-a adresat Tribunalului Argeş, chemând în judecată Instituţia Prefectului, comunele Cetăţeni şi Stoeneşti şi O.C.P.I. Argeş. Scopul acţiunii deschise pe 5 iunie 2020 a constat în obţinerea unei hotărâri judecătoreşti pentru realizarea delimitării, conform Legilor 2/1968, 7/1996 şi Ordinului nr.534/2001 privind aprobarea Normelor tehnice pentru introducerea cadastrului general. Pe 19 martie 2021, Tribunalul Argeş a dispus obligarea prefectului să iniţieze demersul pentru clarificarea limitelor între localităţile de la margine de Muscel.
Prefectul Emilia Mateescu a căutat să rezolve diferendul deplasându-se în teritoriu
La sfârşitul verii trecute, prefectul Emilia Mateescu a căutat să împace părţile, mergând în teren, împreună cu primarii Mugurel Minciună şi Ion Marin. A insistat foarte mult pentru acest demers edilul de la Cetăţeni, interesat să fie confirmată oficial împărţirea teritorială din 1968. Adică localitatea să ia comunitatea de romi amplasată între Vadul Lin şi Valea Chiliei, unde s-a ridicat sub munte o bisericuţă.
Ca urmare a deplasării în zonă a prefectului Emilia Mateescu, pe 24 august 2021, ziua în care au fost convocaţi membrii Comisiei de delimitare şi marcare a hotarelor administrative între Cetăţeni şi Stoeneşti, părea că s-a făcut un pas important. Concluzia zilei: comisia a stabilit limita între comune.
Discuţiile i-au implicat pe Ion Marin, primarul de la Stoeneşti, Mugurel Minciună, primarul de la Cetăţeni, Silvia Mercan, agent agricol în cadrul Primăriei Cetăţeni, Marius Călin Malancu, reprezentant OCPI Argeş, Bombonel Viorel Tinca, reprezentant al comunităţii de romi din Cetăţeni, Marian Neagoe, preşedintele romilor din Argeş, şi Florin Tinca, mediator şcolar la Cetăţeni.
Cei doi primari au fost de acord ca O.C.P.I. să traseze limita de proprietate conform hărţii din 1968
Componenţii comisiei, împreună cu prefectul, au mers la primăriile celor două comune şi în teren, în punctul Valea lui Coman şi, mai sus, pe limita unităţilor administrativ-teritoriale reprezentată grafic printr-o schiţă din anul 1968.
„Menţionez că limitele teritoriale dintre cele două comune au fost stabilite prin Legea nr.2/1968, din 16 februarie 1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului Republicii Socialiste România, însă, timp de 53 de ani, delimitarea în fapt şi înscrierea în evidenţele Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş nu s-au realizat, deşi au existat, de-a lungul timpului, mai multe încercări în acest scop. În urma discuţiilor, primarii comunelor Cetăţeni şi Stoeneşti au convenit ca Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Argeş să traseze limita dintre cele două unităţi administrativ-teritoriale, conform hărţii reprezentate de înscrisul „Schiţa hotarelor dintre teritoriile administrative ale comunelor Stoeneşti şi Cetăţeni”, din anul 1968.”, a transmis, la acel moment, prefectul Emilia Mateescu.
În procesul verbal încheiat la sfârşitul întâlnirii s-a consemnat că, la faţa locului, primarul Ion Marin a fost de acord ca limita teritorială să fie cea reprezentată grafic de „Schiţa hotarelor” din 1968, care a fost arătată comisiei şi de către omologul de la Cetăţeni, Mugurel Minciună. Înscrisul prezentat de acesta era la o scară mai mare şi se vedea graniţa dintre cele două comune.
În concluzie, cei doi edili au fost de acord ca O.C.P.I. să traseze limita de proprietate dintre cele două localităţi, conform hărţii din 1968. Reprezentantul instituţiei, Marius Călin Malancu, a asigurat de susţinerea cu logistica operaţiunilor, prin prezentarea planurilor aflate în baza de date a Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Limita de proprietate între trei punte de pe hartă (12-11-10), Valea lui Coman, rămăsese să fie limita teritorială recunoscută şi necontestată de către cele două comune.
Pentru alte puncte (10-9-8-7-6-5-4) din schiţa din 1968, din nou, cele două administraţii au fost de acord să fie conform desenului. Cu toate acestea, primarul Ion Marin a menţionat că, pentru aceste puncte din „Schiţa hotarelor” din 1968, va introduce pe ordinea de zi a Consiliului Local o propunere pentru a lua act de transpunerea în teren a schiţei.
Cei prezenţi au mai convenit să se procedeze la măsurători în teren, prin specialişti în cadastru. Pentru urgentarea operaţiunilor necesare conform legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare, edilul de la Stoeneşti s-a oferit să pună la dispoziţia Primăriei Cetăţeni documentele întocmite în 1968, pe care instituţia le deţine în original. La sfârşitul verii trecute, părţile s-au mai obligat să contracteze, în termen de 30 de zile, persoana autorizată în măsurători cadastrale, în vederea actualizării şi rectificării limitelor stabilite în procesul verbal de delimitare.
Prefectul Radu Perianu a ales calea instanţei pentru lămurirea neînţelegerilor dintre primari
Două săptămâni mai târziu, pe 9 septembrie mai precis, Emilia Mateescu era demisă din funcţie, iar iniţiativa sa a rămas în stadiul de intenţie. Primarul Mugurel Minciună a continuat drumurile la Prefectură şi după instalarea lui Radu Perianu, căruia i-a înaintat o adresă prin care îi cerea să i se comunice dacă limita stabilită prin procesul verbal din 24 august 2021, cu valoare de act oficial, o poate folosi ca fiind cea oficială.
Câteva luni mai târziu, actuala conducere a Prefecturii s-a conformat obligaţiei impuse primăvara trecută de Tribunalul Argeş şi a iniţiat în instanţă procedura de delimitare între cele două localităţi din Muscel. M.B.