În primăvara anului trecut, patronul firmei cu otrăvuri de la ARO a fost scăpat de Curtea de Apel Piteşti de închisoare, pedeapsă aplicată de prima instanţă care i-a judecat pe Vasile Tofan şi firma sa pentru maniera iresponsabilă în care au gestionat afacerea de la Câmpulung. Judecătoria Curtea de Argeş n-a fost atât de înţelegătoare precum magistraţii de la Piteşti şi, pe 27 octombrie 2020, a dispus trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectarea măsurilor obligatorii în desfăşurarea activităţilor de colectare, tratare, transport, valorificare şi eliminare a deşeurilor periculoase, în formă continuă.
Pentru aceeaşi faptă penală, firmei Global Eco Center SRL, din Iaşi, i s-a aplicat pedeapsa amenzii penale de 600.000 lei. Judecătorul de la Curtea de Argeş a mai hotărât, în urmă cu un an şi jumătate, că se impune menţinerea sechestrului asigurător dispus, în vederea reparării pagubei produse Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, printr-o ordonanţă din primăvara anului 2017 a Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş, asupra unui teren de 1.067 mp şi a unui imobil de 1.800 mp, ambele la Iaşi.
Altă dispoziţie importantă pentru Câmpulung, impusă de magistratul de la Curtea de Argeş, consta în restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunii, în sensul de a fi înlăturate din punctul de lucru din Câmpulung al companiei Landmark Management deşeurile periculoase depozitate. Apelurile formulate de perdanţi au condus la îmblânzirea pedepsei pentru patronul care ne-a lăsat pe cap 1.575 de tone de reziduuri, conform hârtiilor, în recipiente corodate.
Punctul de plecare: o dispoziţie a Gărzii de Mediu, potrivit căreia stocarea deşeurilor nu va fi mai mare de un an
Infracţiunea pentru care au fost judecaţi Tofan şi SRL-ul său decurge din încălcarea unei măsuri a autorităţilor de mediu, impusă cu o jumătate de an înainte de incendiul din 2 octombrie 2013. În primăvara acelui an, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Argeş îi impusese lui Tofan, printr-un raport de inspecţie din 18 aprilie 2013, că „stocarea deşeurilor, înainte de valorificare, nu va fi mai mare de un an”, măsură încălcată repetat de afaceristul din Iaşi, care a ieşit din scenă într-o manieră explozivă la propriu. Pe parcursul urmăririi penale, s-a constatat că întreaga cantitate de deşeuri periculoase, de aproximativ 2.000 de tone, depozitată în „Câmpulung Industrial Park”, nu a fost tratată, valorificată şi eliminată. Potrivit antecalculaţiei întocmite de firmă, privind cheltuielile necesare pentru eliminarea deşeurilor, suma necesară era de 2.217.100 lei. Valoare care, cu siguranţă, s-a modificat între timp. Evacuarea deşeurilor periculoase trebuia să se facă cel târziu până la 31 decembrie 2015. Inculpaţii, susţinând că sunt în imposibilitate financiară să realizeze măsurile impuse, în toamna lui 2014, au solicitat Administraţiei Fondului de Mediu să-i aprobe o finanţare de 2.217.100 lei.
Magistraţii de la Curtea de Apel au considerat că pedeapsa era suficientă şi fără executare
Curtea de Apel, unde a ajuns riposta celor doi condamnaţi de Judecătoria Curtea de Argeş, a considerat că apelurile inculpaţilor sunt nefondate, întrucât au fost administrate „suficiente probe, directe şi indirecte, care au dovedit tipicitatea obiectivă şi subiectivă a infracţiunii pentru care au fost trimişi în judecată”. Instanţa de apel a fost de acord şi cu maniera de individualizare a pedepsei date de Judecătoria Curtea de Argeş, considerând că pedepsele principale aplicate inculpaţilor sunt corect dimensionate. La fel, cele complementare.
Curtea a făcut trimitere la comiterea unei infracţiuni similare, pentru care inculpaţii au mai fost supuşi unei proceduri judiciare penale, finalizată definitiv la 27 februarie 2019 (cu soluţii de condamnare în primă instanţă, fiind adoptate în final soluţii de încetare a procesului penal, urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale). În acest caz, acuzaţia se referea la neluarea măsurii de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, faptă epuizată pe 15 decembrie 2010 şi care „demonstrează modalitatea neconformă cu prevederile legale, în care au fost desfăşurate activităţile aferente obiectului unităţii”.
„În plus, cu referire la incendiul produs la data de 2 octombrie 2013, instanţa de apel face precizarea că SC Global Eco Center SRL nu a solicitat şi obţinut aviz de securitate la incendiu, nu a dotat imobilul cu mijloace şi instalaţii speciale de securitate la incendiu, nu a transmis permanent la ISU Argeş lista cu substanţele periculoase, nu a întocmit planurile de intervenţie, motiv pentru care ISU nu a avut datele preliminare necesare intervenţiei, fapte pentru care a fost sancţionată contravenţional. Aşa încât susţinerea privind starea de vulnerabilitate economică, la care a contribuit prin propria culpă, nu este în măsură a conduce la exonerarea sa de răspundere penală (ori a administratorului său, care este inculpatul) în prezenta cauză.”, consemnează decizia Curţii de Apel Piteşti din 28 aprilie 2021, publicată pe rolii.ro.
Mai mult, firmele generatoare de deşeuri au achitat firmei din Iaşi inclusiv costurile pentru eliminarea deşeurilor, prin urmare era nefondată susţinerea privitoare la imposibilitatea realizării activităţilor impuse de organele de control. „Apărarea inculpaţilor este nefondată şi în privinţa susţinerii că desfăşurarea activităţii ar fi fost interzisă pe perioada suspendării autorizaţiei de mediu”, întrucât, conform unei dispoziţii din 18 octombrie 2013, a Agenţiei de Mediu Argeş, „suspendarea se menţine până la eliminarea cauzelor, dar nu mai mult de şase luni, ceea ce presupune desfăşurarea unor operaţiuni care au legătură cu activitatea societăţii, inerente scopului eliminării neregulilor constatate.”
Cu toate acestea, Curtea de Apel a „îndulcit” pedeapsă aplicată de judecătorul de la Curtea de Argeş lui Vasile Tofan. „Pedeapsa aplicată inculpatului este închisoarea mai mică de 3 ani, acesta nu are antecedente penale, şi-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii. În raport de persoana şi de eforturile depuse pentru diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, deduse din lipsa antecedentelor penale, vârsta înaintată a acestuia (70 ani – n.r. la data condamnării, în prezent având 72 ani), starea precară de sănătate, evidenţiată de actele medicale depuse la dosar, apreciază că aplicarea pedepsei era suficientă şi chiar fără executarea ei. Nu va mai comite alte infracţiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioadă determinată. Aşa încât se impune admiterea apelului numai sub aspectul operaţiunii judiciare de individualizare a executării pedepsei.”, a fost schimbarea esenţială produsă prin decizia Curţii de Apel.
Vasile Tofan se va afla timp de trei ani în perioada de supraveghere. Celelalte obligaţii stabilite de prima instanţă se menţin, inclusiv aceea de a curăţa hala de reziduurile preponderent periculoase.
Interesul lui Tofan, mai presus de interesul societăţii de a se bucura de un mediu sănătos
Judecătorul de la Curtea de Argeş apreciase că se impunea condamnarea lui Tofan la pedeapsa închisorii de trei ani (minimul special), cu executarea ei în regim de detenţie. „Inculpatul a pus în prim plan interesul personal asociat locului de muncă faţă de interesul general al societăţii de a se bucura de un mediu sănătos, mai ales în contextul în care activităţile cu efect de poluare sunt tot mai frecvente. Totodată, inculpatul a avut o atitudine vădit nesinceră pe parcursul procesului penal, neasumându-şi în niciun fel responsabilitatea pentru cele întâmplate şi neconştientizând gravitatea faptei sale. Acesta a invocat că nu poate evacua deşeurile de pe amplasament, pentru că societatea a intrat în insolvenţă, iar în momentul în care va fi aprobat planul de reorganizare, va îndeplini întocmai obligaţia de a evacua deşeurile. Inculpatul nu a fost interesat în niciun fel de faptul că deşeurile periculoase (în număr de 1.932,76 tone) au rămas abandonate pe amplasamentul din Câmpulung.”, au reprezentat o parte dintre motivele instanţei de la Curtea de Argeş, care a considerat că lui Tofan nu-i strică o perioadă de reflecţie în spatele gratiilor.
Magda BĂNCESCU