37.4 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Reprezentantul celei mai mari companii de iluminat din România i-a învăţat pe rucăreni cum pot lua bani pentru iluminat şi staţii de încărcare a maşinilor electrice

După solicitarea neaşteptată a unui ales local, de oprire a iluminatului public, câteva ore pe noapte, pentru a face economie la bugetul local, câţiva colegi din Legislativul de la Rucăr au venit în faţa consilierilor locali cu un braşovean, care reprezintă cea mai mare companie de iluminat din România şi care oferă consultanţă în implementarea proiectelor cu fonduri nerambursabile pentru iluminat economic, panouri solare sau staţii de încărcare maşini electrice.
La întrunirea aleşilor locali de la Rucăr, din 11 ianuarie 2022, a fost prezent, la invitaţia administraţiei locale George Zaharia, reprezentantul firmei Flash Lighting Services, lider de piaţă în proiectarea, construirea şi gestionarea sistemelor inteligente de iluminat, operator de servicii de iluminat pentru localităţi cu peste 300.000 de locuitori. Prestează astfel de servicii în 14 oraşe din România (Alba Iulia, Braşov, Botoşani, Călăraşi, Craiova, Făgăraş, Galaţi, Iaşi, Orăştie, Săcele, Sfântul Gheorghe, Sibiu, Târnănevi, Tulcea) şi pune la dispoziţia cetăţenilor un dispecerat 24/7 pentru sesizarea disfuncţionalităţilor la sistemul de iluminat public.
George Zaharia a ajuns la Rucăr şi pentru că lucrează pe mai multe domenii, pe de o parte, sprijină consultanţii care fac proiecte, pe de altă parte, implementează proiecte, în sensul că lucrează, pune stâlpi pe stradă. Din punctul lui de vedere, iluminatul, alături de asfalt, este elementul cel mai vizibile pentru oameni, plus că există nişte legi, care obligă administraţiile locale să asigure cetăţenilor siguranţă şi confort.

De la vară, AFM dă bani pentru schimbarea corpurilor tradiţionale de iluminat cu LED

Musafirul le-a prezentat gazdelor câteva oportunităţi de proiecte, mai cu seamă că acestea se găseau în etapa premergătoare conceperii proiectului de buget pe 2022. O parte dintre propuneri le-a discutat cu consilierii care l-au invitat la şedinţă, propuneri despre care el crede că s-ar potrivi şi s-ar implementa uşor cu finanţare nerambursabilă.
Iluminatul public, primul subiect abordat, a beneficiat, de-a lungul anilor, de mai multe surse de finanţare, „de data aceasta, definite de Guvernul României, prin Ministerul Mediului. Agenţia Fondului de Mediu a finanţat, în ultimii trei ani – acum este al treilea an de finanţare -, proiecte de modernizare a iluminatului public, prin schimbarea corpurilor de iluminat existente cu corpuri de iluminat cu LED. Discuţiile pe care le avem la toate primăriile duc către zona de consum foarte mare de curent pe care iluminatul public îl constituie pentru localitatea respectivă. În privinţa preţurilor la energie, cred că aveţi deja subiectul cu furnizorii tradiţionali care, de la lună la lună, măresc preţul pentru energie electrică. AFM dă bani 100% nerambursabili, toate proiectele sunt finanţate de Guvern, fără nicio contribuţie din partea dumneavoastră, pentru schimbarea corpurilor tradiţionale cu corpuri cu LED. Pe de o parte, se realizează această economie de energie electrică, pe de altă parte, modernizaţi iluminatul şi-l aduceţi în standardele precizate în legile aferente, Legea iluminatului public, Legea concesiunilor, ş.a.m.d.”, a fost o primă prezentare a braşoveanului vizavi de oportunităţile oferite de Agenţia Fondului de Mediu.
Începând cu anul 2020, când a fost primul exerciţiu financiar pe care AFM l-a finanţat, localităţile, cum este şi Rucărul, cu peste 5.000 de locuitori, primesc 2 milioane de lei nerambursabili pentru investiţia de modernizare a iluminatului. Conform recensământului din 2011, care este de referinţă, Rucărul are 5.700 de locuitori. „Este un moment oportun la început de an să vă gândiţi la posibilitatea introducerii acestui tip de investiţie în cadrul lucrărilor pe care le veţi face în următorul an. 2021 a fost următorul an în care s-au finanţat. Ultimele cifre, până s-au terminat banii, arată că 500 de localităţi au primit fonduri în 2021. Următorul exerciţiu financiar pe care l-a anunţat AFM, prin ministrul de resort, este în vara anului 2022, ceea ce înseamnă că dumneavoastră trebuie să fiţi pregătiţi cu documentele care atestă faptul că veţi schimba corpurile în surse noi.”, a venit cu alte argumente consultantul George Zaharia.
Braşoveanul le-a mai comunicat aleşilor de la Rucăr că, pe lângă LED-uri, se montează şi sisteme de telegestiune din cele care permit controlul şi gestiunea de la distanţă de la un calculator a fiecărui punct luminos. Aceste sisteme de telegestiune sau sisteme de iluminat inteligent, cum se mai numesc, permit reducerea consumului de energie. “Dacă la începutul nopţii, la ora 10.00, becurile luminează 100%, pe măsură ce se limitează traficul auto şi pietonal, consumul se duce spre 60-70%, realizând o economie de energie electrică suplimentară faţă de schimbul din surse luminoase mari, în acest moment, în surse cu LED. Ultimul exerciţiu închis acum câteva zile s-a încheiat la numărul 565, comune, sate, oraşe, municipii reşedinţă de judeţ, care au depus proiecte pentru a accesa banii respectivi. Sunt proiecte finanţate de Guvernul României, nu din fonduri europene, în care vă trebuie consultanţi, în care trebuie să faceţi cerere de rambursare, în care aşteptaţi până se aprobă prin toate ministerele, ci sunt fonduri destinate localităţilor, prin Ministerul Mediului.”, şi-a continuat braşoveanul pledoaria.

Staţiile de reîncărcare a maşinilor electrice ar putea creşte turismul în zonă

Consultantul le-a mai prezentat rucărenilor posibilitatea accesării, tot prin Ministerul Mediului, de finanţare pentru încărcătoare de maşini electrice sau staţii de reîncărcare a maşinilor electrice. Existenţa unor astfel de staţii pe raza Rucărului ar putea stimula şi mai mult turismul în zonă, dar ar putea determina localnicii şi firmele să achiziţioneze autoturisme electrice sau hibrid.
„Suma iarăşi este de ordinul milioanelor, valoarea cheltuielilor eligibile este de 190.000 de lei per staţie. Acele staţii mari de încărcare care permit încărcarea unei maşini între 30 de minute şi 2 ore, există disponibilitatea de a deconta 190.000 de lei cu TVA pentru fiecare staţie în sine. De data aceasta, lucrările sunt mai simple, adică nu este o lucrare de mare amploare, care să cuprindă toată localitatea, ci lucrări punctuale. Studiile de fezabilitate la care am participat şi informaţiile tehnice pe care le-am dat arată că foarte multe localităţi mici care nu au maşini electrice înregistrate la Direcţia Fiscală a localităţii respective accesează acest program mai degrabă din stimularea turismului, din stimularea acestui gen de tranzit care se realizează prin localităţi. Pe măsură ce există staţii din acestea de încărcare, cresc societăţile comerciale care folosesc astfel de maşini. Nu este un lucru care se face pentru acei cinci proprietari de maşini electrice sau maşini hibrid, ci mai degrabă pentru a pune pe harta disponibilităţii de încărcare electrică localitatea respectivă. Acesta este un fond care este activ în acest moment. Ultima săptămână în care am verificat la una dintre primării mai erau disponibile 750 de milioane de lei din buget. De data asta, majoritatea proiectelor sunt depuse de comune. Aceasta şi pentru că municipiile reşedinţă de judeţ sau oraşele mari au avut un exerciţiu financiar separat în anii trecuţi, în care şi-au luat câte 15-20 de staţii. La nivel de comună, proiectele în care au fost implicate se limitează la 2-3 astfel de staţii, în aşa fel încât să existe rezervă de putere, disponibilitate la Electrica sau ce furnizor sau distribuitor de energie electrică este în zonă.”, a fost prezentarea posibilităţii accesării fondurilor prin AFM pentru staţiile de reîncărcare a maşinilor electrice, pentru care au optat până acum mai multe localităţi din Muscel.
Reprezentantul firmei de servicii de iluminat din Braşov le-a comunicat rucărenilor că aceste două proiecte pe care le-a detaliat sunt de notorietate şi rentabile şi pentru care încă se mai pot depune proiecte la Ministerul Mediului, sugerând administraţiei să se hotărască. Isabela FILIP

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!