După aproape şapte ani de procese, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat sentinţa în dosarul „Consultanţa” pentru 17 februarie. În faimosul dosar sunt 43 de inculpaţi din Argeş, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, un fost deputat, primari şi viceprimari la data săvârşirii faptelor şi funcţionari publici.
În prima fază, pe 27 iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie achita 42 din cei 43 de inculpaţi. Printre achitaţi s-au numărat şi Constantin Nicolescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Argeş, fostul deputat Mircea Gheorghe Drăghici, dar şi doi primari în funcţie şi nouă foşti primari şi viceprimari ai comunelor din Muscel. La această dată, instanţa a găsit vinovat, pentru abuz în serviciu, doar un funcţionar public, care a primit doi ani cu suspendare.
Cum sentinţa n-a fost definitivă, a fost atacată de DNA, cu apel, tot la Curtea Supremă, iar rejudecarea a debutat la începutul lui 2020. Chiar la termenul din 7 mai 2021, completul de judecată a ridicat măsurile asiguratorii dispuse pe 26 iunie 2015 asupra bunurilor mobile sau imobile aparţinând majorităţii inculpaţilor, care au avut sechestru pe sume de la 18.000 lei la peste 44.000 lei.
Printre aceştia au fost şi zece musceleni, doi edili în funcţie şi opt foşti aleşi locali. Este vorba despre Ion Marin, primarul comunei Stoeneşti (20.706,39 lei); Dumitru Secăreanu, primarul comunei Dâmbovicioara (32.317,46 lei); Sever Tarbă, fost viceprimar al comunei Dragoslavele (22.641,57 lei); Mihai Gheorghe Tarbă, fost primar al comunei Dragoslavele (22.641,57 lei); Ion Popa, fostul primar al comunei Stâlpeni (20.706,39 lei); Gheorghe Matei, fostul primar al comunei Mihăeşti (20.857,36 lei); Florian Rizea, fostul primar al comunei Ţiţeşti (34.252,65 lei); Nicolae Cornel Pepenel, fostul primar al comunei Bughea de Sus (42.209,74 lei); Damian Ion Poştoacă, fostul primar al comunei Mioarele (43.493,80 lei); Elisaveta Tudose, fostul primar al comunei Coşeşti (20.707 lei).
Procesul reluat în 2020 trebuia să se termine pe 20 ianuarie, anul acesta, dar pronunţarea a fost amânată de Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru 17 februarie 2022.
Edilii şi foştii edili musceleni au ajuns inculpaţi în acest dosar, de abuz în serviciu, după atribuirea unor contracte firmei controlate de Mircea Drăghici, parlamentar acum şapte ani. Primarii, în marea majoritate din PSD, erau sunaţi de Constantin Nicolescu şi li se sugera să încheie contracte de consultanţă cu European Project Consulting, pentru elaborare de strategie locală şi de cereri de finanţare sau implementare de proiecte europene. Infracţiunile săvârşite de inculpaţi au determinat producerea unui prejudiciu de aproape un milion de lei, reprezentând paguba adusă celor 35 de primării de comune, Consiliului Judeţean Argeş şi Agenţiei de Implementare a Proiectelor de Dezvoltare a Judeţului Argeş (care a fost în subordonarea CJ Argeş), sumă ce reprezintă un folos material obţinut în mod necuvenit de European Project Consulting SRL Bucureşti. Isabela FILIP
Articolul precedent
Articolul următor