27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Hoţi de lemne, prinşi de poliţişti

Săptămâna trecută, poliţiştii musceleni au acţionat pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice pe raza de competenţă, ocazie cu care au prins mai mulţi bărbaţi care cărau cu căruţa sau cu maşina material lemnos pentru care n-au putut prezenta documente de provenienţă şi de însoţire.
Oamenii legii de la Valea Mare Pravăţ şi Rucăr au identificat şase bărbaţi, cu vârste între 24 şi 41 de ani, cu lemne furate. Trei dintre ei cărau cu căruţa aproximativ 2 metri cubi de material lemnos. Doi, de 30 şi 33 de ani, sunt din Bughea de Sus, iar al treilea, de 41 de ani, din Valea Mare Pravăţ. Alţi doi bugheni, de 33 şi 35 de ani, aveau în atelaje câte 0,3 metri cubi lemne de fag, fără documente legale.
A mai fost depistat şi un tânăr de 24 de ani, din Mihăeşti, care transporta cu o autoutilitară, pe raza localităţii de domiciliu, material lemnos, fără documente legale de provenienţă sau însoţire a transportului.
Celor şase le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, câte 1.000 de lei pentru fiecare, iar materialul lemnos le-a fost confiscat şi predat reprezentanţilor ocoalelor silvice competente.
Oamenii legii au anunţat că activităţile de control al tăierii, transportului şi deţinerii de material lemnos sunt desfăşurate, în mod curent, şi vor continua în perioada următoare.
Amintim că sancţiunile prevăzute de legislaţia din domeniul silvic sunt cuprinse între 1.000 şi 8.000 de lei pentru persoanele fizice care taie sau sustrag arbori, indiferent de forma pe proprietate a terenului de unde provin, iar deţinerea ori transportul de material lemnos fără forme legale de sancţionează cu amendă între 1.000 şi 15.000 de lei.
Totodată, pentru agenţii economici care deţin sau efectuează activităţi de expediere, transport, primire pentru depozitare, prelucrare ori de exploatare de material lemnos, amenzile sunt cuprinse între 1.000 şi 15.000 de lei, cu măsuri complementare ce pot ajunge la suspendarea activităţii, iar pentru tăierea şi sustragerea de arbori în cadrul exploatărilor forestiere de către operatori economici atestaţi, amenzile pot fi de la 8.000 până la 12.000 de lei, precum şi retragerea atestatului care permite desfăşurarea unor astfel de activităţi.
Tot din categoria măsurilor complementare, materialul lemnos tăiat, deţinut sau transportat ilegal se reţine în vederea stabilirii provenienţei şi/sau confiscă. În funcţie de împrejurările depistării, poate fi confiscat şi mijlocul de transport şi uneltele folosite la tăierea materialului lemnos. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!