23/04/2025

Prefectul liberal gafează din nou. Amenda de 5.000 de lei, pentru doctoriţele şi asistentele prinse fumând în timpul controlului ISU, n-a fost aplicată directoarei, ci Spitalului

Prefectul inventează deficienţe la Spitalul Municipal Câmpulung, care nu apar în cele două procese verbale ale Direcţiei de Sănătate Publică Argeş din 23 şi 24 august 2023. Cele mai multe constatări ale DSP, ai cărei reprezentanţi au fost parte a unui control amplu, dispus de prefectul Radu Perianu la spitalele din judeţ, au sunat astfel: „condiţiile de igienă sunt corespunzătoare” sau „nu au fost constatate neconformităţi în ceea ce priveşte starea de igienă”. Singurele „corecturi” impuse de delegatul DSP după verificarea din 23 august 2023 – pentru că la cea din 24 august n-a mai avut nimic de obiectat – au privit o igienizare în două spaţii de depozitare din blocul alimentar şi, tot aici, montarea de plase contra insectelor. Spaţiile respective nu sunt folosite pentru stocarea alimentelor, ci aici sunt ţinute ambalaje şi substanţe dezinfectante. Inspectorul sanitar a sesizat şi faptul că „uşile de acces – de la blocul alimentar -, în diferite spaţii, sunt din lemn, vechi, cu un grad ridicat de uzură.” Chiar dacă în procesul verbal se foloseşte pluralul „uşi”, Andrei Aron, consilierul primarului în domeniul sănătăţii, a precizat că este vorba despre o singură uşă, pentru înlocuirea căreia Spitalul Câmpulung a primit termen până la sfârşitul acestui an. Acestea sunt problemele pe partea de igienă găsite în spital, cărora, părându-i-se, probabil, prea puţine, prefectul le adaugă şi faptul că „nu există dotare minimă la grupurile sanitare”. Cele două documente ale DSP Argeş nu pomenesc despre aşa ceva, lucru care ne duce cu gândul la faptul ori că prefectul a încurcat rapoartele de control, ori că a pus disfuncţionalităţi de la el, neavând ce să raporteze jurnaliştilor.

  • Prefectul începe cu lucrul cel mai grav: doctoriţele şi asistentele prinse fumând în spital în timpul controlului ISU   

În prima zi a săptămânii, prefectul Radu Perianu, secretarul general al PNL Argeş şi mâna dreaptă a preşedintei Alina Gorghiu, posta pe grupul de presă al Prefecturii Argeş un rezumat al controalelor la Spitalul Câmpulung şi la Spitalul Orăşenesc „Regele Carol I” Costeşti, însoţit de menţiunea că la Spitalul de Urgenţă Piteşti verificarea era în derulare la acel moment.

Perianu îşi începe informarea cu lucrul cel mai grav, recunoscut de Spitalul Câmpulung, pe care ziarul nostru l-a prezentat încă de atunci: patru angajate, două doctoriţe şi două asistente, găsite fumând în spital, în timpul controlului ISU.

„La Câmpulung, când au ajuns membrii echipei de control, au găsit mai multe persoane, angajaţi ai unităţii spitaliceşti, fumând, la etajul 5, deasupra Secţiei Pediatrie, şi la etajul 4, pe terasă, la Secţia Neonatologie. A fost aplicată o amendă contravenţională în valoare de 5.000 de lei managerului interimar al Spitalului. Tot aici, în curtea spitalului mai exact, erau parcate maşini care, în caz de incendiu, ar fi făcut imposibil accesul maşinilor de intervenţie.

În timpul controlului, inspectorii ISU au cerut să fie mutate mese, cutii cu echipamente, diverse materiale care erau pe căile de acces şi ar fi îngreunat evacuarea în caz de urgenţă. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au concluzionat că nu există dotare minimă la grupurile sanitare, sonerii la pat şi că uşile blocului alimentar au un grad avansat de uzură.”, astfel se prezintă enumerarea trasă de păr a „neregulilor” unei unităţi medicale, despre care se poate spune că stă bine, dacă doar acestea sunt lipsurile sale.

  • Prefectul „vărzuieşte” din nou informaţii transmise presei  

Comunicarea prefectului care, pe alocuri, este „umflată” cu amănunte care nu se regăsesc în documentele de control, a declanşat riposta medicului Andrei Aron, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Câmpulung. Acesta confirmă şi explică lucrurile reale din anunţul transmis de prefect jurnaliştilor şi, totodată, le combate pe cele aflate pe lângă adevăr.

Incidentul cu fumatul, pentru care sunt responsabile cele patru angajate, doctoriţe şi asistente, găsite fumând în timp ce inspectorii ISU controlau Spitalul, a fost recunoscut de Spital, care a fost sancţionat cu amenda de 5.000 de lei. Spitalul, ca instituţie, nu managerul interimar.

Cum nu este prima dată când prefectul „vărzuieşte” informaţiile transmise presei, nu trebuie luat de bun tot ce comunică acesta. Vă amintim emisiunea la care prefectul PNL a repetat de trei ori că stimulentul pentru nou-născuţi propus de colegii săi de la Câmpulung este 1.400 de lei, în loc de 1.500 de lei. Asta deşi hotărârea respinsă a ajuns la el şi a confirmat aprobarea ei cu majoritatea simplă a voturilor consilierilor.

Aşadar, amenda pentru fumat n-a fost aplicată directoarei Petrina Florea, ci Spitalului, căruia nu-i rămâne decât să se îndrepte împotriva celor patru salariale, pentru recuperarea celor 5.000 de lei. Câte 1.250 de lei de „căciulă”!

  • Andrei Aron: „DSP-ul nu a sesizat în niciun proces verbal inexistenţa dotărilor minime la grupurile sanitare”

Despre celelalte aspecte punctate de prefect, Andrei Aron face următoarele precizări:

„În curtea spitalului erau maşini ale aparţinătorilor, iar această problemă a fost rezolvată pe loc, fiind chemată Poliţia Locală şi aplicate două amenzi celor care au parcat ilegal.

Cutiile cu echipamente, mese, diferite materiale care îngreunau accesul erau în zone cu activitate restrânsă, anunţată la toate instituţiile abilitate, din cauza lucrărilor desfăşurate la respectivele spaţii (holuri). În timpul controlului au fost eliberate toate holurile. Dar, repet, sunt zone cu activitate restrânsă. Situaţie rezolvată pe loc.

DSP-ul nu a sesizat în niciun proces verbal inexistenţa dotărilor minime la grupurile sanitare. Există autorizaţia sanitară de funcţionare, care este cu conformare şi are termen până la 31.12.2023 pentru remediere. În această conformare este specificată lipsa grupurilor sanitare, conform Ordinului MS Nr 914/2006, în care este necesară dotarea cu minim 1 grup sanitar la 2 saloane. Situaţie existentă în marea majoritate a spitalelor din România construite în perioada comunistă.

La blocul alimentar, la un depozit (nu în zone de lucru) a fost identificată o (una) uşă învechită, care are termen de înlocuire până la 31.12.2023.

Soneriile la pat sunt pe cale să fie montate, fiind în desfăşurare un proiect european de înlocuire a instalaţiei electrice, lucruri anunţate la toate instituţiile abilitate. Termenul de implementare a proiectului european este 31 decembrie 2023.”, menţionează dr.Andrei Aron, consilierul primarului în domeniul sănătăţii.

Controlul trimis de prefect la Spitalul Câmpulung a inclus reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Casei de Asigurări de Sănătate, Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Direcţiei Sanitar-Veterinare.

Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!