23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

În comuna cu cei mai mulţi păgubiţi de urs, un politician din Consiliul Local propune să se stingă becurile publice, câteva ore, noaptea

Total neaşteptată solicitarea unuia dintre liberalii de la Rucăr, adresată Executivului, căruia i-a recomandat să oprească iluminatul public câteva ore pe timpul nopţii, din raţiuni de economie la bugetul local. Cel mai probabil, intervenţia în Consiliul Local a lui Gabriel Sebastian Cosma n-a avut la bază plângerile din teritoriu, căci celor mai păgubiţi de urşi dintre musceleni bănuim că nu le convine să rămână pe întuneric taman atunci când se produc atacurile sălbăticiunilor. Norocul rucărenilor este că primarul gândeşte diferit, fiind conştient că-şi pune mai tare în cap lumea, şi aşa tensionată din cauza pagubelor însemnate înregistrate în 2021. Becuri stinse noaptea mai lipseau, ca să fie tămbălăul complet între autorităţi şi cetăţenii pe suferinţa cărora se propune o diminuare a consumului de curent electric, cu consecinţa unor facturi mai mici!

Primarul Dulamă: „Pe lângă consumul generat de staţiile de pompare şi staţia de epurare, iluminat public nu înseamnă foarte mult”

Înainte de a lansa propunerea deranjantă pentru comunitatea rucăreană care, în mod cert, nu vrea să audă de stingerea luminii în toiul nopţii, consilierul Gabriel Sebastian Cosma a cerut Executivului ca, în luna ianuarie, să i se prezinte un raport despre costurile înregistrate la iluminatul public. „Se măresc foarte mult şi, poate, găsim o soluţie, de comun acord, să-l oprim o oră, două, trei, noaptea, căci ne costă foarte mult iluminatul. În ianuarie, o să vedem, în funcţie de cât a costat până acum, cât o să coste de acum încolo, căci s-a scumpit foarte mult energia electrică.”, astfel a sunat intervenţia alesului PNL, căruia i-a dat replica primarul Ionel Dulamă.
„Cred că zece ani din mandatele mele am stat cu lumina stinsă noaptea. Au fost foarte multe spargeri. Au fost foarte multe solicitări, foarte multe reproşuri legate de faptul că stingem lumina atunci când este întunericul mai mare. Nu sunt adeptul măsurii să stingem luminile noaptea.”, a precizat edilul de la Rucăr, care şi-a asumat responsabilitatea unor costuri consistente în momentul în care a realizat investiţia în reţea de canalizare. „Sunt cheltuieli foarte mari care au venit odată cu staţiile de pompare şi staţia de epurare şi, faţă de acestea, iluminatul public nu înseamnă foarte mult. O să discutăm problema aceasta. N-aş vrea nici să băgăm în faliment societatea de apă-canal, pentru că, în situaţia în care vor suporta toate aceste cheltuieli, inclusiv curentul electric, cred că nu vor putea să facă faţă cu ceea ce am stabilit noi ca taxă de încasat de la populaţie. Şi asta înseamnă falimentul. Trebuie să ne gândim ca noi să suportăm o parte din aceste costuri.”, a adăugat şeful administraţiei publice rucărene.

Vicele Pârnuţă: „Nu scrie în fişa postului meu să accesez fonduri”

Iniţiatorul propunerii de oprire a iluminatului public în timpul nopţii a făcut trimitere la vremurile când nu era această utilitate în comună. Adică s-a putut trăi şi fără becuri aprinse pe stradă. În opinia lui, merită ca lumea să rabde câte ore de beznă pentru o economie de 20.000-30.000 de lei, cât se înregistrează dacă iluminatul public nu funcţionează o oră, după calculele lui Sebastian Cosma.
Aşa cum primarul nu i-a susţinut propunerea, tot aşa nici consilierii n-au fost entuziasmaţi de măsura profund nepopulară, care vine pe un fond de revoltă generală din cauza atacurilor jivinelor. Independentul Bogdan Mihai Avram a anticipat reacţia oamenilor şi a descurajat şi el ideea de a lăsa lumea pe întuneric. „Ştim foarte bine că animalele sălbatice vin în timpul nopţii. Nu putem să stăm fără iluminat pe timpul nopţii. Şi ne trezim cu atacuri ale animalelor, ca să avem victime. Mai bine facem economie în altă parte, dar nu de la iluminat. Multe persoane au spus că n-au becuri în zonă şi că trebuie puse. Nu poţi să opreşti noaptea lumina!”, a precizat acesta. Moment în care Cosma a sugerat să fie înlocuite becurile actuale cu unele economice, de vreme ce toţi membrii Consiliului s-au pus de acord că soluţia nu poate fi oprirea curentului.
La auzul cerinţei de investiţie în modernizarea sistemului – pe care mulţi primari musceleni au o în derulare, profitând de oportunitatea unor finanţări nerambursabile -, viceprimarul Ion Pârnuţă le-a recomandat colegilor să le urmeze exemplul. „Să facem un proiect, pentru că se dau fonduri pentru iluminat. Câţiva consilieri luaţi această temă, depunem proiect, accesăm fonduri şi schimbăm tot iluminatul. Acum un an, a fost pe Fondul de Mediu, unde s-au depus proiecte pentru schimbarea totală a sistemului de iluminat. Şi au fost numai discuţii şi certuri, în loc să ne ocupăm de ce trebuie. Sunt 21 de programe de accesare de fonduri şi este şi iluminatul.”, i-a îndemnat vicele pe consilieri să iniţieze ei proiectul.
„Dumneavoastră aveţi un salariu lunar. Noi suntem consilieri. Noi nu facem proiecte.”, au ripostat unii dintre aceştia. „Un salariu motivant!”, a completat consiliera Gabriela Gheorghe. „Nu scrie în fişa postului meu să accesez fonduri!”, a scăpat de răspundere Pârnuţă. „Atunci găsiţi o persoană din aparatul dumneavoastră.”, n-au cedat la propunere aleşii care la acest capitol au rămas în urmă, în comparaţie cu localităţi rurale muscelene, care n-o aduc atât de bine precum Rucărul şi, cu toate acestea, au în implementare proiecte pentru iluminatul public.
„Ca să găsim o persoană, ne trebuie bani. Totul se rezumă la bani. Ne trebuie studiu de fezabilitate, proiect tehnic.”, s-a plâns primarul Ionel Dulamă, „mustrat” de independentul Avram, că li se servesc numai refrene legate de lipsa banilor. La care şeful Executivului a schimbat placa, dând vina pe priorităţile stabilite de aleşi. „Avem bani, dar trebuie să ştim exact pe ce îi cheltuim, pe ce aţi stabilit dumneavoastră prin hotărâre de Consiliu, căci bugetul este aprobat de Consiliul Local. Eu sunt obligat să-l aplic pe acesta, alt buget nu am.”, le-a închis gura Dulamă, făcându-i oarecum răspunzători că n-au iniţiat o investiţie de montare de lămpi LED în comună.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!