21.3 C
Campulung Muscel
02/07/2022

Anul s-a încheiat cu scandal între politicienii de la Stoeneşti. Probabil, tot aşa va continua

Anul s-a încheiat cu tensiune între primarul Paul Marin, de la Stoeneşti, şi consilierul local USR Florin Oancea, aşa cum, de altfel, s-a manifestat relaţia politică a acestora de la începutul mandatului. Cel mai proaspăt conflict a avut la bază suplimentarea unor sume cerute de primar pentru nişte asfaltări, pe care Oancea a refuzat să le voteze. Scandalul a început la şedinţa comisiei de Buget-Finanţe şi a continuat la şedinţa de Consiliu.

Colega de partid a primarului recunoaşte că a fost scandal la şedinţa de comisie

Disputa dintre cei doi politicieni de la PSD şi USR a depăşit sfera Facebook-ului, fiind consemnată inclusiv în procesul verbal al şedinţei Consiliului Local din 15 decembrie 2021, când cei doi au avut un schimb de replici cu scântei. Marin şi Oancea nu sunt la prima experienţă, dimpotrivă. Sunt excepţii dezbaterile la care cei doi nu se contrează pe subiecte de administraţie, primarul nesuportând să fie luat la rost de un „debutant”. La întrunirea de la jumătatea lunii decembrie, şeful Executivului a provocat dialogul nepotrivit pentru sfârşitul anului, când membrii administraţiei ar fi putut să facă un efort prin care să mimeze înţelegerea.
Paul Marin – vă redăm cu maximă acurateţe ce scrie în documentul de şedinţă, ca să nu ne mai acuze că-i ţinem partea celuilalt – l-a întrebat aşa pe USR-ist: „De ce domnul consilier Oancea, care nu este purtătorul de cuvânt al Consiliului Local, vorbeşte în numele Consiliului Local şi susţine în mediile de socializare că a realizat lucrările de investiţii în comună? În realitate, Consiliul Local hotărăşte asupra lucrărilor de investiţii, cu votul tuturor consilierilor, iar primarul pune în practică ce a hotărât Consiliul.” Textul, repetăm, este preluat din documentul care sintetizează discuţiile în plen, document care nu se postează pe portalul Primăriei fără acordul şi lectura prealabilă a primarului Marin.
Până să răspundă destinatarul nedumeririlor lui Paul Marin, a intervenit colega de partid a edilului, Păuniţa Mîzgaciu, care i-a informat pe aleşi că: „Domnul consilier Florin Oancea s-a prezentat la şedinţa comisiei de specialitate, care a avut loc sâmbătă, 11 decembrie 2021, cu o întârziere de o jumătate de oră, după care a început scandalul, iar domnul primar a intrat în şedinţă pentru a aplana conflictul. Nu este adevărat că domnul consilier Florin Oancea a fost ameninţat sau jignit în vreun fel, cum susţine dânsul în mediile de socializare. Când zici că „noi am făcut, noi am realizat, la cine te referi, de fapt?” este întrebarea care îl viza pe alesul USR. Alocuţiunea Păuniţei Mîzgaciu s-a încheiat cu mulţumiri adresate camaradului de partid pentru investiţiile realizate în comună, „din iniţiativa şi cu eforturile domnului primar”.
Cel pus la zid în timpul şedinţei n-a făcut multe comentarii, ci s-a limitat la a răspunde că „oamenii înţeleg ceea ce vor. Nu v-am calomniat, nu am minţit, dar suplimentarea valorii obiectivelor de investiţii nu corespunde realităţii.” „Domnule consilier Oancea, eşti om serios?”, a replicat primarul, care s-a apărat prin faptul că i-a pus la dispoziţie toate documentele în timpul şedinţei.
Valorile pe care le contesta alesul de la USR figurau în dreptul a două lucrări de asfaltare. Mai precis, utilizarea din excedentul bugetului local a sumei de 93.000 de lei, care completa finanţările a două investiţii: 38.000 de lei pentru îmbrăcăminte bituminoasă uşoară pe drumul local Coteneşti şi ramificaţie în satul Coteneşti; 55.000 lei pentru asigurarea scurgerii apelor pluviale, podeţe şi asfaltare pe drumuri locale în satele Bădeni şi Coteneşti.

Florin Oancea: „Nu înţeleg deloc comportamentul domnului primar, care a intrat ţipând la mine, cu ameninţări că mă dă în judecată dacă mai scriu”

Cu câteva zile înainte de şedinţa de Consiliu, Florin Oancea povestise pe Facebook ce i s-a întâmplat la discuţiile purtate în cadrul Comisiei de Buget-Finanţe al cărei membru este. „Cu toate că venisem liniştit, am avut din nou parte de o şedinţă tensionată!”, le-a mărturisit cititorilor săi consilierul USR, care n-a vrut să voteze suplimentarea sumelor la cele două asfaltări. Motivul: „Am votat în septembrie sumele pe care le stabilisem iniţial. Pentru asta am avut un vot negativ! Pentru votul acesta negativ a început show-ul.” „Nu înţeleg absolut deloc comportamentul domnului primar, care a intrat ţipând la mine, cu ameninţări că mă dă în judecată dacă mai scriu. Chiar nu-l înţeleg. Oricum, îi trecea această suplimentare de sume, deoarece era foarte greu să voteze cineva altfel, după ce dânsul a început să ridice tonul! Dimpotrivă, a avut şi susţinere în acest demers în persoana domnului Luca şi doamnei Mîzgaciu! Mi se părea normal să fie libertate de opinie, să am şi eu dreptul la un vot pe această suplimentare de sume, indiferent dacă este pozitiv sau negativ, e opţiunea mea! Eu am un respect faţă de domnul Luca şi doamna Mîzgaciu, dar nu mi se pare normal ca, la ieşire pe hol, doamna Mîzgaciu să zică „demisia, demisia”!
O să analizez, pentru următoarele alegeri, dacă voi mai candida, dar îmi e clar că voi mai candida doar dacă şi oamenii vor dori asta. Dacă simt că nu mai vor, nu voi mai candida. Dar, până atunci, fac tot posibilul să reprezint problemele oamenilor! După această situaţie, am luat iniţiativa de a merge toţi cei cinci consilieri (n.r. de la Buget-Finanţe) şi domnul primar pentru a vedea şi discuta pe teren anumite aspecte ale acestor asfaltări!”, este punctul de vedere al consilierului Florin Oancea, exprimat public.

Dacă Primăria nu asigură transmisiunea live, o poate face orice consilier, cu telefonul lui. Ca la Rucăr, unde primarul a angajat, totuşi, un cameraman

La fel ca la comisie, la şedinţa de Consiliu, Oancea a dat un vot negativ suplimentării banilor la asfaltările deja realizate. „Nu se doreşte prezentarea multor informaţii care se discută în Consiliu. Vă spun, mai mult de jumătate din această şedinţă au fost acuze care mi se aduc de către o parte dintre consilierii PSD şi de către domnul primar legate exact de transparenţă. Astfel că am propus din nou ca şedinţele să fie redate live, dar există o opoziţie extrem de serioasă şi nu numai din partea PSD, a domnului primar, chiar şi a altor consilieri! E logic că dânşii vor ca oamenii să audă doar părerea lor, de asta şi fac mereu presiuni la adresa mea, să nu mai prezint nimic! Nu vă întrebaţi deloc de ce nu vor să fie şedinţele live?”, este frământarea alesului, pe care i-a transmis-o la şedinţă şi primarului.
Ce a răspuns primarul? „Procesul verbal al şedinţei de Consiliu Local, în care se consemnează toate discuţiile, al cărui conţinut este discutat cu toţi consilierii prezenţi la şedinţă, care apoi este aprobat de către Consiliul Local, se publică pe pagina oficială de internet a Primăriei. Nu are nimeni nimic împotrivă să se filmeze şi să se publice şedinţele integral, dar aceasta înseamnă costuri ridicate pentru asigurarea suportului tehnic pentru astfel de transmisiuni direct în online. Trebuie angajată o televiziune acreditată pentru aşa ceva.”, susţine Paul Marin.
Nu este adevărat! La Rucăr, de exemplu, transmisiunea live este asigurată, în afara cameramanului Primăriei, de către consilierul local Gabriela Gheorghe, de la Pro România, care filmează cu telefonul mobil şi are o audienţă pe pagina proprie de Facebook de câteva ori mai mare decât cea a Consiliului Local. Dacă Primăria Stoeneşti nu doreşte, transmisiunea live o poate face chiar consilierul Oancea, cu telefonul lui, căci nu e mare brânză! Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!