23.5 C
Campulung Muscel
09/08/2022

Tatăl lui Alin Niţescu, obligat de instanţă să-i plătească Ramonei Herişanu 20.000 de lei, ca reparaţie pentru prejudiciul moral cauzat doctoriţei

Tribunalul Argeş s-a pronunţat pe 29 decembrie 2021 într-o acţiune de angajare a răspunderii civile delictuale, prin care medicul solicita despăgubiri morale de 50.000 de euro

Anul trecut, în preajma celor două mari sărbători, Paştele şi Crăciunul, medicul Ramona Herişanu a beneficiat de hotărâri judecătoreşti favorabile. Ambele pronunţate în ziua de 29. Pe 29 aprilie 2021, în Joia Mare, doctoriţa a scăpat de condamnarea pentru moartea pacientului său, Alin Niţescu, în vara anului 2013. Opt luni mai târziu, pe 29 decembrie 2021, în săptămâna dintre Crăciun şi Anul Nou, dr.Herişanu a avut din nou câştig de cauză, de data aceasta, într-o acţiune în răspundere delictuală deschisă tatălui lui Alin. La sfârşitul anului trecut, Tribunalul Argeş l-a obligat pe Viorel Liviu Niţescu să-i plătească reclamantei suma de 20.000 de lei cu titlu de reparaţie a prejudiciului moral suferit de doctoriţă. În plus, părintele tânărului decedat trebuie să-i achite celei care a deschis procesul şi cheltuieli de judecată de 3.100 de lei. Hotărârea nu este definitivă, fiind supusă apelului.

Toate verdictele favorabile doctoriţei Herişanu au apărut în preajma celor mai mari sărbători religioase

Pe 29 aprilie 2021, Curtea de Apel Piteşti a admis apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti şi medicul Ramona Ionela Herişanu împotriva celor stabilite de Judecătoria Piteşti. Pe 11 septembrie 2020, Judecătoria Piteşti a condamnat-o pe doctoriţă la doi ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă, cu suspendarea, sub măsura supravegherii, a executării pedepsei principale. Şapte luni mai târziu, Curtea de Apel a înlăturat condamnarea medicului pentru comiterea infracţiunii precizate, cu toate consecinţele care decurgeau din aceasta.
Judecătorii instanţei superioare au considerat că se impune achitarea acesteia, întrucât nu erau întrunite elementele infracţiunii de ucidere din culpă, împrejurările în care a survenit decesul lui Alin Niţescu neconstituind o faptă care să fie prevăzută de legea penală. Curtea a constatat că nu s-a putut stabili o legătură de cauzalitate între acţiunile doctoriţei Herişanu în exerciţiul profesiei sale din data de 1 august 2013 – administrarea tratamentului injectabil cu Zypadhera – şi decesul lui Alin George Niţescu din data de 2 august 2013.
În aceste condiţii s-a produs achitarea Ramonei Herişanu. Curtea de Apel a respins apelul lui Viorel Niţescu, a cărui solicitare era ca medicul să execute pedeapsa în condiţii de penitenciar. De asemenea, a fost respins ca nefondat şi apelul declarat de părintele lui Alin, în calitate de parte civilă, împotriva sentinţei Judecătoriei Piteşti, care îi dădea dreptul la daune de 100.000 de lei.
Viorel Niţescu a mers mai departe, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, unde spera să desfiinţeze cele stabilite de Curtea de Apel. Pe 8 septembrie 2021, tot într-o zi de sărbătoare, de Sfânta Maria Mică, a câştigat din nou doctoriţa Herişanu. Înalta Curte a respins, ca inadmisibilă, cererea de recurs în casaţie formulată de Viorel Niţescu împotriva deciziei penale nr.364/A din 29 aprilie 2021, pronunţată de Curtea de Apel Piteşti.

Doctoriţa Herişanu pretindea de la tatăl lui Alin despăgubiri morale în valoare de 50.000 de euro

Cel mai proaspăt verdict favorabil obţinut de Ramona Herişanu, al treilea din anul 2021, este cel din 29 decembrie 2021, la Tribunalul Argeş, la capătul unei acţiuni deschise în toamna anului 2017. Procesul a fost suspendat o perioadă de timp, cauză din care verdictul s-a produs abia la sfârşitul anului trecut, după ce Ramona Herişanu a scăpat de toate acuzaţiile.
Prin această acţiune, medicul a solicitat să se dispună angajarea răspunderii civile delictuale a lui Viorel Niţescu, după punerea acesteia sub acuzare în dosarul penal nr.6150/P/2013 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Piteşti. Litigiul a avut ca obiect cererea doctoriţei Ramona Herişanu de obligare a lui Viorel Niţescu la plata sumei de 50.000 de euro, cu titlu de despăgubiri morale, temeiul juridic fiind răspunderea civilă delictuală. „În virtutea principiului constituţional al prezumţiei de nevinovăţie, pârâtul nu avea niciun drept material să procedeze în modul descris în cuprinsul cererii de chemare în judecată, acesta având obligaţia de a-i respecta dreptul la integritate socială, la onoare şi reputaţie profesională.”, redăm un fragment din actul instanţei.
De partea cealaltă, pârâtul, Viorel Niţescu, a solicitat respingerea cererii doctoriţei Herişanu, „arătând, în esenţă, că reclamanta se face vinovată de moartea fiului său, astfel cum rezultă din raportul de nouă expertiză medico-legală. În recurs se insinuează că, dacă decesul fiului intimatului s-a produs la secţia A.T.I. a Spitalului Judeţean de Urgenţă Argeş, a doua zi după ce i-a provocat coma de gradul III, medicii de acolo ar fi vinovaţi. Reclamanta a făcut uz de prezumţia de nevinovăţie până la soluţionarea definitivă a cazului. Dar prezumţia de nevinovăţie nu mai există, de vreme ce instanţele au stabilit, fără echivoc, faptul că a comis o ucidere din culpă. Cât priveşte acuzele de răspândire în spaţiul public a mai multor materiale cu caracter defăimător, precizează că cele depuse de reclamantă la dosar se pare că sunt la aproape doi ani de la decesul fiului său.”, sunt o parte a argumentelor tatălui lui Alin, invocate înainte de achitarea doctoriţei Herişanu. (sursa citatelor: rolii.ro)
Pe 29 decembrie 2021, Tribunalul Argeş a admis în parte cererea medicului Ramona Herişanu şi l-a obligat pe Viorel Niţescu să-i achite acesteia 20.000 de lei, reparaţia pentru prejudiciul moral, plus 3.100 de lei, cheltuieli de judecată. Mai mult, perdantul este obligat să publice hotărârea Tribunalului, pe cheltuiala sa, într-un ziar de circulaţie locală. Viorel Niţescu are dreptul la apel.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!