27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Ministerul Transporturilor a propus la finanţare cu fonduri UE varianta Câmpulungului, al cărei cost a fost estimat la 18,8 milioane de euro

Unul dintre punctele de interes pentru câmpulungeni, propuse pentru ultima şedinţă din 2021 a Consiliului Local Câmpulung, este „Varianta de ocolire a Câmpulungului – lungime estimată 7,8 km, cost estimat 18,8 milioane euro”. Aleşilor municipali li se cere să acorde un aviz de principiu pentru includerea acestui obiectiv în cadrul Master Planului General de Transport al României, respectiv în cadrul Planului Investiţional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2020-2030.

Viitoarea centură a Câmpulungului, propusă să fie inclusă la finanţare

Proiectul de hotărâre inclus pe ordinea de zi a dezbaterii ordinare de astăzi are la bază o adresă din 9 decembrie 2021, transmisă de către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, prin care municipalităţii i s-a adus la cunoştinţă propunerea de includere la finanţare a variantei ocolitoare a Câmpulungului. Ca urmare a documentului de la centru, Executivul a înaintat Consiliului Local proiectul de hotărâre rezumat în deschiderea articolului. Şi anume un aviz de principiu pentru introducerea „centurii” viitoare într-un proiect propus a fi finanţat prin Programul Operaţional Transport POT 2021-2027, pe lângă proiectele majore de infrastructură, în Axa 2 – „Îmbunătăţirea conectivităţii prin dezvoltarea infrastructurii rutiere pentru accesibilitate teritorială”.
„Operaţiunile prevăzute în cadrul acestei priorităţi vor viza construcţia variantelor de ocolire şi realizarea accesului municipiilor la sectoarele reţelei rutiere primare (la nivel de drum naţional situat pe reţeaua secundară), precum şi construcţia altor sectoare de drum naţional situate pe reţeaua secundară, ţinând cont de impactul asupra habitatelor naturale şi conectivităţii ecologice. Investiţiile vor fi acompaniate de măsuri de protecţia naturii şi a biodiversităţii (infrastructură verde), în legătură directă cu infrastructura de transport rutieră.
Master Planul de Transport analizează obiectivele majore ale sistemului naţional de transport. Prin urmare, acesta constituie un instrument strategic de planificare a intervenţiilor majore (proiecte şi alte acţiuni), care sunt semnificative pentru obiectivele de transport la scară naţională.”, astfel justifică raportul de specialitate şi referatul primarului necesitatea votului solicitat Consiliului Local la întrunirea de astăzi.

Ministerul cere autorităţilor locale „expresiile de interes în vederea implementării proiectelor”

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Mînzînă, şi primarii de la Câmpulung şi Curtea de Argeş, Elena Lasconi şi Constantin Panţurescu, au primit de la Cabinetul Ministrului un document, prin care destinatarii sunt informaţi că din judeţul Argeş sunt propuse la finanţare:
=Varianta de ocolire Câmpulung – lungime estimată 7,8 km, cost estimat 18,8 milioane euro;
=Varianta de ocolire Curtea de Argeş – lungime estimată 7,8 km, cost estimat 25,7 milioane euro;
=Modernizare, extindere parţială şi creşterea siguranţei – Râmnicu Vâlcea – Tigveni – A1 – lungime estimată 20,4 km, cost estimat 30,6 milioane euro, în colaborare cu CJ Vâlcea;
=Drumul expres A1 – Piteşti – Mioveni – lungime estimată 9,2 km, cost estimat 50 milioane euro.
„Având în vedere necesitatea şi utilitatea implicării instituţiilor şi autorităţilor locale în implementarea proiectelor de infrastructură de transport, precum şi faptul că, în prezent, se lucrează la nivelul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii la cadrul instituţional şi financiar pentru perioada 2021-2027, vă rugăm să ne transmiteţi expresiile de interes ale dumneavoastră, în vederea implementării la nivel local a acestor proiecte.”, scrie viceprim-ministrul Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii.
Sursa de finanţare este reprezentată de fondurile externe nerambursabile. „În vederea implementării de către instituţia dumneavoastră la nivel local va fi nevoie de o serie de măsuri de capacitate administrativă (echipă de proiect, înfiinţare de Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară – ADI, acolo unde va fi cazul, ş.a.), măsuri pentru care vă vom acorda tot sprijinul.”, se mai precizează în adresa ministrului. M.B.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!