18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Aleşii închină astăzi în cinstea viziunii primăriţei pentru mandatul următor

Ultima întâlnire într-un cadru oficial a aleşilor câmpulungeni se produce astăzi, invitaţia fiind pentru o şedinţă cu participare fizică, în sala de festivităţi a Primăriei. Primăriţa i-a anunţat pe consilieri, încă de luna trecută, că ordinara lunii decembrie va fi stropită cu şampanie. Predecesorii săi plusau cu un cor de colindători din rândul seminariştilor, fiind creată, la final de an, în Consiliul Local o atmosferă de nota zece. Căci nimic nu egalează maiestuozitatea corurilor preoţeşti interpretând colinde, de care nu te mai saturi ascultându-le.
Nu cred că va fi o dezbatere lungă, furtunoasă nici atât, majoritatea temelor fiind din categoria formalităţilor care trebuie aprobate la fiecare sfârşit de an: prelungiri de contracte pentru diverse categorii de chiriaşi ai Primăriei, din nou, garajele, căci venea rândul celui de-al treilea lot de demolări, taxele practicate de Pieţe, organigrama, statul de funcţii şi ROF-ul Muzeului, un punct similar legat de TBC ş.a.m.d.
La o jumătate de an distanţă de autoexcluderea lui Liviu Ţâroiu din Consiliul Local, care n-a mai participat la şedinţe din vară, de când s-a pronunţat Curtea de Apel, Executivul s-a trezit să-i completeze locul în două Consilii de Administraţie. La patru luni de când omul şi-a dat demisia, ca să nu ţină încurcate nici Primăria, nici Consiliul Local şi, mai ales, grupul de aleşi PSD, rămas în patru reprezentanţi! Oamenii aceştia de la Primărie ori dorm pe ei, ori Consiliile de Administraţie nu se ţin, dar asta contează mai puţin. Obligaţia era de a alege înlocuitori imediat cum Liviu Ţâroiu a părăsit oficial forul legislativ, mai cu seamă că era o bagatelă o hotărâre de acest fel. Este adevărat că, la TBC, Ţâroiu era doar supleant şi nu era nevoie de prezenţa lui decât în situaţia în care titularul Iulian Zanvetor nu putea participa la şedinţe. Sper că nu greşesc când afirm că Ţâroiu era supleantul USR-istului, căci celălalt titular, Adrian Vlădău, îl are supleant pe colegul de partid Constantin Ţurţulea. Şi dacă mă înşel, confuzia este scuzabilă, căci mai multă foială ca în C.A. la TBC n-a existat, retrăgându-se pe rând, într-un an, Ionel State, Ioana Marcu, Cristi Creţu şi Liviu Ţâroiu.
Celălalt Consiliu de Administraţie completat cu aceeaşi întârziere este cel al Muzeului Municipal, care, pesemne, n-a avut nevoie de al treilea reprezentant al Consiliului Local decât acum, la sfârşit de an, când se bifează formalitatea întrunirii C.A.
Tot astăzi se aprobă taxa de gunoi mărită de la 9,50 lei la 11 lei de persoană, pe lună. Bănuiesc că nu vă surprinde creşterea, care era de aşteptat să se întâmple, după majorarea taxelor şi impozitelor şi după un an în care această obligaţie a stagnat din punct de vedere al cuantumului. Vă amintesc că, anul trecut, în decembrie, pe ordinea de zi a ultimei şedinţe fusese inclus un proiect de hotărâre, prin care era propusă o creştere sensibilă a taxei de salubritate de la 9,50 lei la 10 lei. Atunci, primăriţa s-a grăbit să retragă proiectul din dezbaterea Consiliului ca să nu supere cetăţenii. După un an, nu văd rostul acelei măsuri prin care se dorea să nu fie afectat buzunarul contribuabilului care produsese o schimbare la conducerea Câmpulungului. Adică populaţia a fost protejată de plata a 50 de bani în plus pe parcursul anului 2021, ca să crească cu 1,50 lei dintr-odată.
O altă „creştere nesemnificativă”, ca să apelez la înţelepciunea USR-istă, ai cărei adepţi – unii dintre ei, nu toţi – confirmă adevărul vorbei din bătrâni „s-a suit scroafa-n copac”. Mi se părea o măsură mai inspirată să creşti cu puţin în fiecare an, decât un an de pauză, urmat de unul cu o creştere care să acopere şi perioada în care taxa a stat pe loc.
Proiectele care m-au făcut să zăbovesc asupra lor sunt cele legate de comisia de negociere şi preţul cumpărării părţii private a Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”, documentaţia de mobilitate urbană şi intenţia de reabilitare a Stadionului Municipal. Cele trei propuneri creează impresia că administraţia îşi construieşte o strategie de accesare de fonduri nerambursabile, căci niciuna n-are cum să fie realizată cu bani locali. La Casa de Cultură trebuia luat taurul de coarne, căci, dacă nu se întregeşte proprietatea municipalităţii, clădirea rămâne aşa cum o vedeţi. Va fi mai rău de atât. Dacă nu se cumpără cei aproape 460 de metri pătraţi, cât măsoară proprietatea particulară de la parterul Palatului Culturii, nici măcar nu te poţi gândi să ceri fonduri UE.
Stadionul Municipal s-a aflat, la fel ca tranzacţia de la Casa de Cultură, pe agenda fostului primar Ţâroiu, care nu le-a dat impulsul meritat. Trebuie făcut un proiect pentru Stadion care este o ruşine, nemaipunând la socoteală faptul că s-ar putea să nu mai fie nici sigur.
Faţă de planurile iniţiale de mobilitate urbană, documentaţia ajunsă în Consiliul Local a suferit nişte modificări. Vor fi două parcări subterane. Prima, în spatele Casei de Cultură, care se întinde până sub terenul de sport al Şcolii „Oprea Iorgulescu”. A doua, sub Piaţa Jurământului. „Pică” propunerea de parcare sub terenul de sport al Colegiului „Dinicu Golescu”. „Pică” şi Grădina Publică şi Parcul „Kretzulescu”, unde lucrările oprite oficial în aprilie 2015 trebuie să continue. Elena Lasconi se gândise să le includă în acest proiect de mobilitate urbană, care, însă, a suferit schimbări faţă de gândirea de început. Acelaşi proiect trata şi o reabilitare stradală, fiind la nivel de propunere I.L. Caragiale şi Constantin Brâncoveanu. Lucrarea nu ţintea doar turnare de covor asfaltic, ci tot ceea ce înseamnă amenajarea domeniului public: reparaţia trotuarelor, îngroparea cablurilor, înlocuirea stâlpilor de iluminat.
S-a renunţat şi la această idee în favoarea unei piste de biciclete şi a unor trasee pentru pietoni, completate cu reconstruirea Teatrului de Vară deasupra parcării subterane din spatele Casei de Cultură „Tudor Muşatescu”. Sunt intenţii a căror realizare, în cazul fericit al admiterii la finanţare, depăşeşte durata acestui mandat, dar pregătirea lor parcă începe să arate a viziune. Bună sau rea, timpul o va arăta.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!