23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

Toate traseele montane din Argeş, închise. Riscul de avalanşă este de grad 4 din 5

În ultimele zile au fost ninsori moderate în zona montană a judeţului Argeş, ninsori care au determinat creşterea stratului de zăpadă cu aproximativ 50 de centimetri. Grosimea stratului de zăpadă de la Baza Salvamont Argeş de la Cota 2000, de pe Transfăgărăşan, măsoară 150 de centimetri. Vântul puternic din zona de creastă a dus la formarea de plăci de vânt, iar în zonele adăpostite şi pe văi se găsesc depozite însemnate de zăpadă.

Straturile de zăpadă nu au coeziune şi, în aceste condiţii, la supraîncărcări uşoare se pot declanşa avalanşe. În masivul Făgăraş, riscul de producere a avalanşelor este de grad 4 din 5. Toate traseele montane din munţii Făgăraş – Iezer, Păpuşa şi Piatra Craiului sunt închise.

Prin urmare, Salvamont Argeş recomandă turiştilor să nu meargă singuri în drumeţie, să evite practicarea sporturilor de iarnă în afara zonelor amenajate, să se echipeze cu îmbrăcăminte adecvată sezonului rece, să aibă echipament propriu pentru salvarea din avalanşă, sondă, dispozitiv de verificat în avalanşă şi lopată de zăpadă.

„Este foarte important să obţină toate informaţiile necesare despre starea traseelor, a zăpezii şi despre evoluţia vremii de la echipele Salvamont, apelând Dispeceratul Naţional Salvamont la numărul de telefon corespunzător sintagmei 0SALVAMONT. Apelaţi cu încredere prietenii dumneavoastră de pe cărările munţilor! Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni la soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale.”, a explicat Cristian Toma, şef Serviciu Administrativ – Financiar Contabil – Resurse Umane Salvamont Argeş.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!