18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Oamenii din colonia lăsată fără curent îi cer primarului luminiţe de Crăciun, ca să nu-şi rupă gâtul când ies din case

Hal de adresare a unui viceprimar bărbat la adresa unui consilier femeie, în plenul unei şedinţe: „Nu vorbesc cu tine, mă!”

S-a lăsat cu replici tăioase la şedinţa de Consiliu Local între viceprimarul Rucărului şi consiliera de la Pro România, între care există o răfuială veche, legată de lăsarea fără curent electric a unei foste colonii muncitoreşti, lângă care aceasta are o cabană. Ca să ajungă la proprietatea ei, Gabriela Gheorghe trece prin cartierul mizer, ai cărui locuitori, de mai bine de trei luni, stau în beznă. La aproape fiecare dezbatere, consiliera nu ratează ocazia de a-l acuza pe Ion Pârnuţă că, încurajat de capetele întoarse în altă parte ale colegilor din administraţie, a ridicat transformatorul din comunitate. În 2018, Gabriela Gheorghe s-a adresat Parchetului, fără succes însă. A mers mai departe, la Judecătorie, unde a făcut o plângere împotriva soluţiei de neurmărire penală a lui Ion Pârnuţă, ca asociat al SC Unic Rucăr SRL – cel puţin, aşa figurează în dosarul tranşat de instanţă -, însă rezultatul a fost tot un eşec. În toamna anului trecut, Judecătoria a respins demersul rucărencei împotriva ordonanţei Parchetului din decembrie 2019, menţinută de prim-procuror într-un act similar în martie 2020. De când a intrat în Consiliul Local, politiciana nu conteneşte să-l confrunte pe Pârnuţă, pe subiectul transformatorului ajuns, zice ea, în curtea lui.

Cartier sinistru: n-au lumină în case, n-au lumină nici afară

Şedinţa şi apelul adresat autorităţilor de vecina locatarilor barăcii familiale care aparţine Primăriei de a-i branşa urgent pe năpăstuiţii din fostul orăşel muncitoresc, care a arătat decent în vremurile lui bune. Avea cantină, magazine, dispensar, cinema şi clădiri de locuit în condiţii. Zona a fost electrificată de către societatea de utilităţi, fiind datoria administraţiei, ca proprietară, să pună în practică investiţia de alimentare cu energie electrică, aprobată din 5 octombrie. Dar autorităţile susţin că bugetul nu-şi permite o cheltuială de peste 40.000 de lei la acest sfârşit de an.
„Să facem ceva cât mai repede pentru energia electrică!, este cel mai proaspăt apel al Gabrielei Gheorghe, reluat la şedinţa extraordinară din 13 decembrie 2021. Noi băgăm energia ca instituţie. De patru luni, oamenii aceştia stau ca nişte câini, fără lumină. N-au un bec nici măcar pe stradă. E o beznă totală, ţi-e frică să te duci seara, e sinistru acolo! Să facem cumva să urgentăm, căci se găsesc bani pentru deszăpeziri, cu toate că am zis că luăm sărăriţă. Sunt copii mici, sunt oameni bolnavi de cancer… clădirea este a noastră, a Primăriei. Cantina este tot a noastră, că vrem să mutăm pompierii acolo. Nu ştiu de ce stăm aşa de patru luni pentru 45.000 de lei.”

Consiliera aflată la primul mandat i-a acuzat pe colegii vechi că n-au fost interesaţi să păstreze bunurile Primăriei

Noua rundă tensionată între Găbiţa şi Pârnuţă a fost provocată de preşedintele de şedinţă, căruia i-a scăpat întrebarea declanşatoare a contrei peste masă. „De unde luau lumină aceste persoane înainte?”, a părut că este străin de situaţia chiriaşilor Genel Lupu. „De la domnul vice.”, a răspuns rapid consiliera. „De ce n-au mai luat de la domnul vice?”, a continuat dialogul liberalul, care făcea abstracţie de prezenţa domnului vice în dreapta sa. „Pentru că domnul vice n-a mai vrut, a luat transformatorul domnul vice!”, a venit replica Gabrielei Gheorghe, neimpresionată nici de căutătura, nici de tonul domnului vice.
„Nu vorbiţi la adresa mea, să vorbească fiecare la adresa lui! Unii sunt obsedaţi de numele meu.”, a bombănit viceprimarul, fără a întrerupe schimbul de replici între colegi. „În războiul dintre terţe persoane suferă nişte oameni care n-au nicio vină.”, a încercat să pună o concluzie moderatorul discuţiilor. Colega era deja pornită şi pe Pârnuţă, şi pe vechii aleşi, pe care îi consideră responsabili de suferinţa despre care vorbea Lupu. „Din cauza transformatorului pe care l-aţi înstrăinat în 2012, când eraţi consilieri! A fost în mandatul dumneavoastră. Nu v-a interesat să păstraţi patrimoniul şi bunurile Primăriei!”, i-a acuzat Gabriela Gheorghe pe colegi.

Dulamă îl roagă pe Nelu să le dea curent. Nelu arată către doamna care are şi ea curent

În ciuda zbaterilor proprietarei imobilului de la marginea coloniei din Valea lui Maldăr, primarul este convins că banii pentru branşarea locuinţei la reţea nu se vor găsi în cele două săptămâni rămase. Când, cel mai probabil, nu va mai avea nici cine să facă lucrarea în perioada sărbătorilor. „Dacă cineva face această lucrare şi să plătim în 2022… Să ne lase, prin contract, să plătim la anul. Asta ar fi prima variantă. Varianta a doua: în situaţia în care, până la sfârşitul anului, abia ne putem încropi nişte sume, ca să plătim curentul electric sau ce mai putem să plătim, ar fi să găsească Nelu o soluţie măcar până la 15 ianuarie.”, sunt variantele lui Ionel Dulamă.
„De ce n-o găseşte (n.r. soluţia) doamna, că are curent!”, a sărit iritat Pârnuţă. „Pentru că aţi luat transformatorul la dumneavoastră în curte. Ştiţi ce aţi făcut!”, a replicat rivala politică a PSD-istului. „Găseşte o soluţie, este rugămintea mea, în calitate de primar, la tine, ca…”, nu s-a înţeles dacă Dulamă îl ruga pe Pârnuţă ca pe un viceprimar sau ca pe un prieten şi coleg de partid, să-l ajute, dar să ajute şi puterea politică PSD-istă să iasă bine în ochii oamenilor.
Căci n-arată bine deloc pentru un primar şi consilierii lui, interesaţi să păstreze administrarea localităţii, faptul că lasă, de Crăciun, nişte amărâţi în beznă. „Dacă face scurt pe proprietate? Dacă ia foc?”, s-a îngrijorat viceprimarul, liniştit de primar cum că „avem electrician, avem cunoştinţe în domeniu”. „A fost bine când l-aţi luat, domnul Pârnuţă? Că eraţi toată Primăria, eraţi toată administraţia acolo!”, l-a agitat consiliera pe viceprimar.
„Nu vorbesc cu tine, mă!”, a mârâit Pârnuţă, care, pesemne, a trăit prea mult lângă pădure şi-i cad greu manierele. „Vorbiţi cu mine în calitate de consilier! Nu vorbiţi pe stradă, că pe stradă nu vă bag în seamă!”, nu s-a lăsat colega insultată. A căutat să-i despartă preşedintele de şedinţă, cu o replică în apărarea aleşilor: „Dacă există o ilegalitate în ceea ce priveşte acel generator, să se verifice dacă sunt persoane care au greşit. Eu ştiu că Consiliul Local n-a avut niciun fel de amestec în această problemă.”
Într-un final, Genel Lupu a înfuriat-o mai tare pe Gabriela Gheorghe cu acuzaţii de furt de curent, nu ştim dacă la adresa ei sau la adresa vecinilor din organizarea de şantier. Momentul culminant s-a produs când Gabriela Gheorghe a dat citire mesajului unei cetăţene, probabil, una dintre cei afectaţi, care le-a scris consilierilor să renunţe la luminiţele de Crăciun, care au costat 30.000 de lei, şi să le asigure lor branşarea. „Sau să le punem şi lor nişte instalaţii, ca să nu-şi rupă gâtul când ies din casă!”, a adăugat consiliera. „Cum putem da noi, Consiliul Local, curent?”, părea că-şi pierde răbdarea preşedintele de şedinţă, care a şuierat un „furaţi curent”, cu care a enervat-o la culme pe colega aflată cu telefonul în direcţia lui. „N-am furat eu curent, au furat alţii, cu dumneavoastră în frunte, când aţi mutat transformatorul în altă curte!”, a fost replica de final a Gabrielei Gheorghe, care nu s-a dus acasă cu veşti plăcute pentru vecini. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!