23.1 C
Campulung Muscel
21/07/2024

„Distracţie” pe fonduri europene. Aleşii, puşi să recepţioneze terenul de sport cu potenţial de patinoar

Rucărenii se amuză pe seama terenului de sport amenajat în curtea Şcolii Gimnaziale „Nae A.Ghica”, care, în timpul iernii, are potenţial de patinoar. Aşadar, a meritat investiţia de aproape 500.000 de lei, din care aproape 300.000 de lei sunt fonduri europene, alocate prin AFIR, investiţie executată de o firmă din Piteşti, de ale cărei prestaţii primarul Ionel Dulamă sa declarat dezamăgit. După prima ploaie zdravănă, beneficiarii au rămas fără cuvinte la vederea unei băltoace impresionante, sub care a dispărut gazonul. Piscină, vara, patinoar, iarna, sunt alternative servite ironic de rucăreni, care se îngrijesc de unici cu terenul care are inclusă „răcirea pentru jucători”.
Poate pentru polo să fie bun, despre mucaliții de la margine de Muscel, care invită lumea la inaugurarea bazinului olimpic din comună. Și la fel se pare că se prezintă terenul sintetic al Liceului „Victor Slăvescu” din localitate, din cauza altui constructor care are baltă inclusă în lucrare. Problema de execuție este dublată de o legată de bani, deoarece executantul trebuie să fie plătit în plus, pe fondul creșterii prețului la manoperă.

AFIR suporta 298.464 de lei dintr-un proiect de peste 480.000 de lei
La sedință din 7 decembrie 2021, Bugetul Rucărului ONU trebuit rectificat cu 50.000 de lei, alocați prin Hotărâre de Guvern, pentru Finantarea uneia Dintre proiectele susținute DIN FONDURI EUROPENE: terenul de sport de la Şcoala „Nae A.Ghica”. Ionel Dulamă le-a explicat consilierilor, dintre care unii au lăsat impresia că nu înțeleg cum funcționează mecanismul de finanțare a proiectelor europene, care sunt obligații Primăriei în parteneriatul cu AFIR. Autoritățile locale suportate din bugetul local întreaga sumă eligibilă, urmând ca, pe parcurs ce fac solicitările de plată, să li se restituie banii de la AFIR Târgoviște. „Noi avem pe eligibil, în contractul cu AFIR, 298.464 lei. Aceasta este suma pe care o vor da cei de la AFIR. Până la această dată, cred că ne-au dat înapoi 123.000 lei.”, a explicat șeful Executivului.
Constructorului trebuie să i se achite în plus aproape 27.000 lei
Cursul colaborării a fost afectat de apariția Ordonanței 15/2021 privind ajustarea prețurilor contractelor de acțiune publică. Ajustarea se raportează la suma de 117.616 lei și sa ajuns, conform solicitării constructorului, la 26.977 lei. Primarul ia lămurit pe consilieri că aceste suplimentare nu va fi suportată din cei 50.000 de lei primiți de la bugetul central și că nu va fi plătită până când nu încheie verificările consultanților și AFIR. „După ce vor da „verde” cei de la AFIR, atunci va putea să emită constructorul facturi și noi putem să facem plata.”, a mai spus Dulamă.
În schimb, cei 50.000 de lei vor fi plătiți în contul AFIR, care îi va rambursa autorităților rucărene, pentru a se acoperi suma până la incidenta contractului inițial, fără ajustare. Cu ajustare, contractul „saltă” la 480.146,56 lei. „Asta este totală la care se va ajunge, din care 298.464 lei este valoarea eligibilă.”, a repetat cifrele Ionel Dulamă, ca să fie înțeles corect de consilierii care ar trebui să facă munca de documentare și în particular.
Terenul e frumos, e nou, dar nu e practicabil
Subiectul bănilor în plus solicitați de constructor a fost urmat de cel al stării terenului. La deschis colegul de partid al lui Ionel Dulamă, PSD-istul Viorel Ţîru. „Suprafața de joc nu îndeplinește nicio condiție. Ar trebui să nu le dăm banii până nu remediază tot. Terenul este plin de apă, chiar dacă se scurge, nefiind un teren care să aibă de suprafață de a fi, ca să țină apa. Am făcut terenul de la şcoală (nr de la liceu), unde am avut greşeli. N-am învăţat din greşeli? Ar trebui să desfacă toată suprafața și să facă cum trebuie. Să nu dai o scurgere cât de mică unui teren! Râde toată lumea de noi. Să mergem la Valea Mare, la Mioveni, oriunde, s-au făcut terenuri care sunt „țiplă”. Un teren nou, pe care dăm atâția bani, le-am tolerat tot! Nu ar trebui să le dăm banii. E frumos, e nou, dar nu e practicabil.”,
Defectul îl recunoaște și primarul presat de lege să accepte și să plătească ajustarea prețului manoperei. Care, după cum arată stadiul final al lucrărilor, na fost impecabilă. „Eu cred că este mai gravă problema gazonului decât problema scurgerii, pentru că, după o ploaie ca asta, era normal să se aducă apă și să sperăm să se scurgă într-un timp cât mai scurt. Drenurile pe care le-au făcut sunt filmate. Problema care se pune este cu plata, pentru ca nu putem sa oprim plata. Se pierd și banii. Ori intrăm într-un proces cu ei, ori plătim.”, a precizat Ionel Dulamă, care mizează că garanția reținută va fi un impuls suficient de puternic pentru firmă ca să remedieze stricăciunile.
Comisia de recepție îi dă constructorului un termen de remediere a momentului în care se face recepția. “Comisia nu semnează recepția la terminarea lucrărilor decât după ce fac aceste reparații. Ajustarea de 26.977 lei nu se da. Plus garanția pe care nu avem o poliție de asigurare, că această lucrare va trebui să facă și să refăcută în condițiile în care se specifică către comisia de recepție.”, a mai spus Dulamă. Garanția este 10% din valoarea contractului inițial, în jur de 40.000 de lei.
Dulamă: „S-a lucrat greu și sunt foarte dezamăgit de această firmă”
În componența comisiei de recepție intra doi reprezentați ai beneficiarului, fiind fonduri europene este obligatorie prezența reprezentantului Inspectoratului de Stat în Construcții, plus cei de la AFIR și un specialist numit tot de Primăria Rucăr. „Nu am nimic împotrivă ca această comisie să fie completată cu reprezentanții ai Consiliului Local, care să spună „mai ai de făcut următoarele: nu se scurge apa, nu este gazonul bun, înlocuiești gazonul, că altfel nu-ți dăm garanția, altfel nu”. ”. -ți plătim această ajustare.” Este o sumă suficient de mare, pe care putem să reținem în condițiile în care sunt obligați să facă lucrarea așa cum trebuie. Sa lucrat greu cu această firmă și sunt foarte dezamăgit de această firmă.”, a afirmat primarul.
Înainte de a fi desemnați consilierii în comisia de recepție, Ionel Dulamă a recapitulat: 480.146,56 lei, valoarea totală a proiectului, 298.464 lei, banii pe care îi va plăti AFIR, diferența reprezentând partea neeligibilă, suportată de Primărie. Suplimentul de 26.977 lei nu va fi plătit de AFIR, dar nici de Primărie, responsabilitatea achitării lui revenind bugetului de stat.
În momentul nominalizării consilierilor interesați să asiste la recepție, normal era ca acela care a avut ideea să se ofere primul. Na făcut-o, dar i-a făcut un bine independent Bogdan Mihai Avram, care a propus pe Viorel Țîru. Avram îl va ajuta și el să analizeze cum a prestat executantul, împreună cu Gabriela Gheorghe, de la Pro România, și Vasile Popa Nica, de la PNL.
Munca aleșilor în comisia de recepție la începutul cu o întrebare din partea consilierei care sa autopropus, dorind să ia la bani mărunți execuția constructorului: „Noi mergem să facem recepția la o baltă?”
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!