Din 9 ianuarie, vlădeştenii care au achitat integral taxa de salubrizare pe 2017 primesc pubele
Poate, cele mai insistente apeluri adresate locuitorilor de a păstra nealterat aspectul localităţii, care nu se întreţine cu costuri şi eforturi de neglijat, aparţine conducerii Primăriei Vlădeşti, al cărei avizier virtual abundă în îndemnuri în acest sens. Primarul Cristian Hristu Dică a dat dispoziţie celui care întreţine comunicarea on-line cu cetăţenii să prezinte şi partea negativă a lucrurilor, adică uşurinţa cu care se strică ce s-a muncit: hârtii, pungi, ambalaje, cutii, peturi aruncate pe domeniul public, în urma trecerii echipelor de ADP-işti de ocazie din rândul beneficiarilor venitului minim garantat. La fel ca la Câmpulung, echipele de asistaţi social sunt coordonate de viceprimarul Leonard Iustinian Şerban, coleg de partid cu primarul, la PSD. În ciuda tinereţii acestuia şi a faptului că se află la prima experienţă în conducerea administraţiei publice locale, secundul lui Cristian Hristu Dică nu i-a slăbit un moment pe încasatorii de ajutoare sociale, pe care i-a „alergat” pe teren până a scos untul din ei. La defrişat de uscături de pe marginea drumurilor, la decolmatat de şanţuri, la construit de şanţuri în zonele lipsite de scurgeri ale apelor ploilor, la curăţenia în comună, abonaţii Legii 416, cu viceprimarul în frunte, au transpirat pentru banii plătiţi de stat acestei categorii aşa-zis defavorizate.
Însuşi viceprimarul Leonard Şerban a pus mâna în campania de igienizare a comunei şi de menţinere a curăţeniei, lipind afişe în zonele frecventate de locuitori, cum sunt staţiile de autobuz şi chiar ghenele din incinta platformelor betonate, împrejmuite cu gard. Educaţia făcută consătenilor de edili merge într-acolo încât îi învaţă să-şi pună resturile în saci menajeri înainte de a se debarasa de ele la gunoi. Asta pentru că sătenii obişnuiesc să răstoarne găleţile sau cărucioarele direct pe betonul platformei transformate în tomberon dintr-o latură în cealaltă. Aşa că vicele a umblat, toată vara, cu afişele după el, pentru a le posta la loc vizibil. Apelul de păstrare a curăţeniei este însoţit şi de imagini, pentru a le inocula cetăţenilor obiceiul de a arunca gunoiul doar în pubelă ori în coşul stradal.
Aşadar, pe parcursul anului trecut, autorităţile locale i-au bătut la cap, verbal şi scris, pe contribuabili să nu mai murdărească străzile, marginile drumurilor, spaţiul verde, ca volumul de muncă să fie mai mic. „Este necesar să păstrăm curăţenia pentru a ne respecta pe noi înşine, insistă şeful Executivului. În ideea de a păstra comuna curată, Primăria a instituit şi câteva centre de colectare a gunoiului. Este nevoie şi de contribuţia dumneavoastră pentru ca acest proces de igienizare şi păstrare a curăţeniei să se desfăşoare în parametri normali şi anume să nu aruncaţi pe lângă spaţiile special amenajate şi, foarte important, să aduceţi gunoiul în sac!”
La jumătatea lunii decembrie a anului trecut, la Vlădeşti au sosit recipientele livrate de la Consiliul Judeţean, containere şi pubele, pentru domeniul public, instituţii şi cetăţeni, căci, vorba primarului Cristian Hristu Dică, „ne mişcăm cu paşi repezi spre ecologizarea comunei”. Începând cu data de 9 ianuarie, a început acţiunea de distribuire a pubelelor de gunoi tuturor locuitorilor comunei care au achitat integral taxa de salubrizare pe anul 2017.
Primarul de la Bughea de Jos le face cetăţenilor instructajul de folosire a containerelor stradale
Gunoiul şi regulile care guvernează în această materie l-au determinat pe primarul de la Bughea de Jos să facă o comunicare în regim de urgenţă către locuitorii comunei. Mesajul lui Dorel Tănăsescu a fost prezentat în spaţiul public, săptămâna trecută, şi priveşte obligaţia administraţiei publice locale de a achita din bugetul local o taxă imputată pe tonă de gunoi nereciclat.
„Pentru a reduce cât mai mult noua taxă introdusă de la 1 ianuarie 2017, în valoare de 80 lei pentru fiecare tonă de deşeu inert şi nepericulos colectat din comuna noastră, am formulat o adresă care să ajungă la dumneavoastră cât mai urgent, pentru a acţiona la reciclarea gunoiului menajer rezultat în gospodăria proprie. Taxa de 80 lei pentru fiecare tonă de deşeu inert şi nepericulos colectat din comuna noastră va fi achitată la sfârşitul fiecărei luni din impozitele şi taxele achitate de dumneavoastră. Trebuie să înţelegem că este o datorie cetăţenească, o obligaţie a fiecărui locuitor din comună şi a celor care vin în comună de a proteja mediul, de igienizare a comunei, de a acţiona pentru folosirea banului public eficient.”, precizează primarul Tănăsescu, după care le prezintă contribuabililor ce conţine adresa expediată fiecărui deţinător de gospodărie. Mai precis, obligaţiile pe care trebuie să le respecte orice cetăţean din Bughea de Jos.
„1.În containerul stradal se poate depozita numai gunoi menajer, fiind interzisă depozitarea de:
-Resturi vegetale (frunze, vrejuri de legume, flori, coji de fructe, legume, etc.);
-Moloz şi resturi de materiale rezultate din demolări şi construcţii, etc.;
-Cenuşă rezultată din arderea combustibilului solid, etc.;
2.În sacii de plastic primiţi sau în alţi saci din gospodăria dumneavoastră se vor depozita numai hârtie, carton, plastic şi fier (cutii de băuturi răcoritoare şi alcoolice, conserve, etc.), ce vor fi ridicate în a treia zi de miercuri din fiecare lună. Vă rugăm, respectaţi data depozitând sacii în dreptul proprietăţii).
Este interzisă depozitarea resturilor de la punctul 1, inclusiv textile, obiecte de îmbrăcăminte, încălţăminte, etc.
3.Ţarcul de lemn primit va fi amplasat într-un loc stabilit de dumneavoastră în gospodărie, în care se vor depozita numai resturi vegetale (frunze, vrejuri de legume, flori, coji de fructe, legume, etc.), care, după putrefacţie, vor fi folosite în gospodărie ca îngrăşământ natural.
Nerespectarea acestor recomandări va atrage creşterea tarifului de gunoi pe fiecare membru de familie şi, totodată, pe comună, din fondurile bugetare.”
Primarul Dorel Tănăsescu i-a mai informat pe plătitorii de taxe şi impozite că, până la data de 18 ianuarie 2017, s-au colectat aproximativ 21 de tone de deşeu inert şi nepericulos şi 2,2 tone de gunoi reciclat din sacii de plastic.
La Godeni, cenuşă în tomberoane şi tomberoane la mare distanţă de casele oamenilor
La Godeni, gunoiul rămâne, după starea drumurilor, un inconvenient reclamat până la nivel de Legislativ de colegii consilieri ai primarului Ion Pădureanu. „Cea mai gravă problemă este cea a curăţeniei, problema gunoiului menajer şi a tomberoanelor şi se pare că tocmai unii dintre noi, care ar trebui să fim primii care respectăm ceea ce discutăm aici, tocmai aceia încalcă regulile.”, îl „mustra” consilierul Bogdan Pătru pe unul dintre colegii de la masa Legislativului comunei Godeni, continuând cu nominalizarea acestuia: „Domnule Olteanu, nu este normal ce a făcut socrul dumneavoastră cu gunoaiele pe care le-a dus la malul râului.” „Nu am fost implicat eu. Este doar pământ, dacă este altceva, se va lua de acolo.”, a replicat cel apostrofat, consilierul Florin Olteanu. Acest schimb de replici a avut loc în cadrul şedinţei ordinare ţinute cu o jumătate de an în urmă, în vara lui 2016, la scurt timp după constituirea noului Consiliu Local.
De atunci, propunerile, sesizările şi recomandările aleşilor către conducerea comunei Godeni n-au contenit, nefiind întrunire în care să nu se discute despre neplăcerile cauzate de gunoi. Bunăoară, la acea întâlnire într-un cadru oficial a consilierilor locali, din 25 iulie 2016, a cărei secţiune „diverse” a debutat cu dojana adresată colegului Olteanu, Bogdan Pătru a sugerat conducerii Primăriei amenajarea unei platforme pentru moloz, în caz contrar, „fiecare să se descurce şi să suporte”. Altă doleanţă a acestuia, vizându-l strict pe viceprimarul Dorel Rumînescu: „Pe strada Ţuţuleşti erau şase tomberoane, dar acum mai sunt trei.” Şi tot la recomandarea lui Pătru, lumea să fie anunţată să-şi taie vegetaţia din dreptul proprietăţii. „Pe drumul Olteanu nu mai pot oamenii să treacă cu căruţele cu fân, a completat Gheorghe Savu. Să se taie vegetaţia, nu se mai poate trece!” Iar, la pod, la Valea Muestrii, s-a colmatat valea, se va bloca podul!” „Canalul de la Tomeşti s-a colmatat şi apa a luat-o pe drum.”, a adăugat Bogdan George Sandu, completând cu alt exemplu: „Alt canal este cel de pe Valea Pătrăşcanilor, pe care vin toate gunoaiele de pe Branişte”. Viceprimarul Dorel Rumînescu, în a cărui sarcină intră curăţenia în comună, şi-a luat, la acel moment, angajamentul că va rezolva chestiunile ridicate în plen în cel mai scurt timp. Că unele au rămas „restanţe” o demonstrează reluarea subiectelor la următoarele şedinţe. Cazul Văii Muestrii.
Şi n-au fost singurele deficienţe aduse în Consiliul Local. „În Lazi, oamenii nu pot duce gunoiul, tomberoanele fiind la o distanţă de 500 de metri. Oamenii plătesc gunoiul, dar nu pot beneficia de acest serviciu. Şanţul de la drumul agricol „Sub Râpă” s-a colmatat şi trebuie curăţit.”, a intervenit în discuţii Ion Aldea. Plus că, în unele situaţii în care cetăţenii şi-au făcut şanţurile, au pus pământul pe marginea drumului, susţinând că este treaba Primăriei să-l ridice. În replică la cele semnalate, viceprimarul Dorel Rumînescu s-a apărat invocând faptul că: „Toate canalele sunt colmatate. Sunt foarte multe şanţuri de făcut şi oameni puţini. Am pus afişe ca fiecare cetăţean să-şi cureţe şanţul din dreptul proprietăţii. Unii spun să facem noi şanţurile. Facem şi noi la instituţii şi ajutăm oamenii în vârstă şi fără posibilităţi. Pe drumul Popeşti am fost cu drumul Pătru şi am făcut şanţul, dar trebuie ca toţi proprietarii să îşi facă în dreptul lor.”
La şedinţa ordinară din luna septembrie, acelaşi George Bogdan Sandu le întreba pe autorităţile executive ce măsuri s-au luat cu cei care nu şi-au rezolvat şanţurile. Şi să se ia măsuri, dacă nu s-au dispus până atunci. „La Coteşti şi la Capu Piscului s-au mai făcut, dar la Godeni şi Malu, nu.”, a precizat acesta. Din nou, viceprimarul Dorel Rumînescu a primit ca temă de lucru de la colegul consilier Gheorghe Savu să se ocupe de curăţenia pe Valea Muestrii, unde s-a acumulat gunoi, existând riscul de a se aduna sub pod.
„Se pune cenuşa în tomberoane! Este sub orice critică!”, i-a sesizat şefului Executivului consilierul George Bogdan Sandu, la finele lunii noiembrie a anului trecut. „Iar, pe Popeşti, unde se termină drumul, este o adevărată hazna. Să spunem afişe şi să îi avertizăm!”, a solicitat, cu o lună înainte, Bogdan Nicolae Pătru. În comuna Godeni au fost distribuite, în baza unui program judeţean, nişte cutii, puse la dispoziţia cetăţenilor cu titlu gratuit, pentru ca aceştia să depoziteze în ele resturile vegetale şi, astfel, să nu le mai ducă la tomberoanele de gunoi menajer. “E.M.”