18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

Fără permis, s-a oprit cu maşina în gardul parcului de lângă Primărie

În vârstă de 27 de ani, un tânăr din Vlădeşti este un cunoscut al oamenilor legii, având numeroase dosare penale pentru diferite infracţiuni. Acum câţiva ani, se afla pe terasa unui local din Hârtieşti, împreună cu câţiva amici, manifestându-se gălăgios. Pentru că a fost apostrofat de un alt client, i-a aplicat acestuia o „corecţie” în zona feţei, acesta din urmă având nevoie de circa 60 de zile de îngrijiri medicale. Dar cel mai des s-a urcat la volan fără permis, ultima dată oprindu-se cu maşina în gardul parcului de lângă Primăria Vlădeşti.
A plecat la plimbare cu maşina mamei
Cel în cauză este Gelu Ciprian Dilirici, iar ultima condamnare a primit-o tot după ce s-a urcat la volanul unei maşini şi nu deţinea permis, acum mai bine de trei ani. Deşi nu avea permis, pe 16 septembrie 2018, în jurul orei 16.00, Gelu Ciprian Dilirici a condus un autoturism Dacia Solenza, proprietatea mamei sale, pe drumul judeţean DJ 732, în comuna Vlădeşti, în direcţia spre Aninoasa. La puţin timp, poliţiştii au fost sesizaţi prin 112 că s-a produs un eveniment rutier, soldat cu pagube materiale în centrul comunei Vlădeşti, zona parcului de agrement, în care a fost implicată Dacia Solenza. Ajunşi la faţa locului, oamenii legii au găsit autoturismul, avariat în proporţie de 90%, care ar fi fost condus de Gelu Ciprian Dilirici, care a pierdut controlul maşinii şi a ieşit în afara părţii carosabile, a lovit un gard metalic, după care s-a răsturnat.
Pe bărbat l-a văzut un consătean coborând de la volanul maşinii avariate imediat după incident, care a văzut accidentul şi s-a dus să salveze eventualele victime, menţionând că în vechiul nu se mai aflau şi alţi ocupanţi. Dar identitatea lui a fost stabilită şi după vizionarea imaginilor surprinse de camerele de supraveghere din zonă. Dilirici le-a spus poliţiştilor de la Secţia Rurală Stâlpeni că a condus maşina mamei sale, însă a încercat să evite un alt autoturism, care circula în aceeaşi direcţie de mers, moment în care a pierdut controlul volanului şi a ieşit în afara părţii carosabile.
Pe numele lui a fost deschis dosar penal. Tânărul are atestat de tractorist şi stivuitorist, iar în timpul urmăririi penale a recunoscut că a condus autoturismul, deşi nu poseda permis. În cauză s-a constatat că individul mai are o condamnare de 6 luni, pentru loviri sau alte violenţe, precum şi punerea în mişcare a acţiunii penale în alte trei dosare ale Parchetelor de pe lângă Judecătoria Câmpulung, Piteşti şi Curtea de Argeş.
Pentru cauza descrisă mai sus, începerea judecăţii a debutat pe 15 februarie 2021, după ce instanţia a constatat legalitatea administrării probelor în faza de urmărire penală. Pe durata procesului, tânărul a fost în închisoare, între 11 martie şi 13 noiembrie 2021. Mandatul de executare al pedepsei a fost pus în aplicare de poliţiştii Secţiei Rurale Stâlpeni, Gelu Ciprian Dilirici având de executat o condamnare de un an şi patru luni de închisoare, tot pentru conducere fără drept, emisă de Judecătoria Curtea de Argeş.
Fiind recidivist, condamnarea a fost cu executare
Ţinând seama de împrejurările concrete în care s-a comis infracţiunea, instanţa s-a oprit asupra exercitării pedepsei pe care a stabilit-o, de 10 luni, în regim de detenţie şi în raport de situaţia din cazier a lui Gelu Ciprian Dilirici. Adică tânărul are o sentinţă definitivă, din toamna lui 2019, de 6 luni de închisoare cu executare în condiţii privative de libertate, pentru lovire, interzise drepturile de a fi ales şi de a ocupa o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, de a comunica şi de a se apropia de locuinţa celui pe care l-a bătut, pe o perioadă de trei ani de la executarea pedepsei. În vara lui 2020, Judecătoria Piteşti a stabilit pentru tânăr pedeapsa închisorii de un an şi opt luni, pentru conducere fără permis şi părăsirea locului accidentului, pentru care s-a dispus amânarea aplicării pedepsei pe o perioadă de doi ani. Altă condamnare penală a venit la finele lui 2020, când Judecătoria Curtea de Argeş l-a condamnat pe Dilirici la un an şi patru luni în regim privativ de libertate, tot pentru şofat fără permis, fiind dedusă perioada de 6 luni, pe care o executase deja, de la condamnarea pentru lovire, care a fost contopită cu cea pentru care a fost judecat în oraşul Basarabilor. Toate condamnările enumerate în precedent vizează infracţiuni aflate în concurs real şi, într-o astfel de situaţie, în care inculpatul este condamnat definitiv şi, totodată, judecat ulterior pentru o infracţiune concurentă, urmează ca la stabilirea pedepsei să se aplice reguli de la concursul de infracţiuni, pedeapsa rezultată urmând să conţină şi un spor.
Pedeapsa cea mai grea la care Gelu Ciprian Dilirici a fost condamnat a fost de un an şi patru luni închisoare la care se adaugă o treime din cumulul celorlalte (un an şi două luni), tânărul având, aşadar, de executat doi ani şi şase luni închisoare, pentru care nu se poate stabili decât modalitatea privării de libertate. Asta în contextul că una dintre pedepsele care compun concursul de infracţiuni este una privativă de libertate, astfel impunându-se şi aplicarea sancţiunilor complementare, adică interzicerea drepturilor elective şi de a comunica cu victima, Alexandru Andrei Pană, sau cu membrii familiei acestuia, cu persoanele cu care a comis infracţiunea sau cu alte persoane, stabilite de instanţă, ori de a se apropia de acestea şi dreptul de a se apropia de locuinţa, locul de muncă, şcoala sau alte locuri unde victima îşi desfăşoară activităţi sociale, pe durata a trei ani.
Din pedeapsa principală rezultată, magistratul de caz a dispus deducerea celei executate, de la 11 martie 2021, la 13 noiembrie 2021, când a fost liberat condiţionat din Penitenciarul Găeşti.
A două zi după pronunţare, hotărârea Judecătoriei Câmpulung a fost atacată de Dilirici, apelul urmând să fie judecat de instanţa superioară. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!