27.1 C
Campulung Muscel
24/07/2024

Aleşii trebuie să revizuiască amenzile Poliţiei Locale! Nu se sperie nimeni de sancţiuni de 200 de lei

Suntem cu toţii de acord că este o mizerie groaznică în oraş, situaţie pentru care de condamnat sunt cetăţenii, căci nu plouă cu gunoi din cer. Îngălarea în care se cufundă Câmpulungul denotă lipsa unor gospodari la conducere, care să aloce atenţia cuvenită muncii de teren, pentru a contempla ei înşişi gropile, tufişurile care au înghiţit marginea străzilor, trotuarele nenorocite, inclusiv peste drum de Primărie. Şi, deasupra tuturor, o infecţie de proporţii, pentru extinderea căreia responsabilitatea o poartă câmpulungenii, oricât le-aţi blama pe autorităţi, culpabile, fireşte, de comoditate. Primăria Câmpulung are nevoie de un om care să zbârnâie pe teren, fiind limpede că nu este eficientă administrarea municipiului din birou.
Nu este cazul să readucem în discuţie scenariul desfiinţării Poliţiei Locale, care nu va fi posibil. Am citit nişte texte proaspete postate de cititori, în contextul unei relatări despre haosul permanentizat în circulaţia pe anemicele paralele ale unui centru care îşi va menţine aspectul mult şi bine, că autorităţile ar face bine să ia în calcul debarasarea de acest serviciu. N-a fost posibilă nici reorganizarea ei, procesul de rărire a agenţilor de pază fiind blocat în instanţă, prin urmare, nu văd cum va fi posibilă, legal vorbind, eliminarea Poliţiei Locale din grila de personal. Vă amintesc că grupul de consilieri PSD a împiedicat, la Tribunalul Argeş, intenţiile de restructurare a serviciului şi, în acest punct, s-a oprit disputa. Pasul următor este recursul Primăriei la Curtea de Apel, recurs care n-a fost declanşat, autorităţile neintrând în posesia documentelor pe care trebuie să le transmită Tribunalul. Lucru curios că, din aprilie, de când a fost dată hotărârea judecătorească, şi până în luna decembrie, perdanta s-a aflat în imposibilitatea de a se apăra la instanţa superioară.
Şi aşa hârjoana în instanţă pare, mai degrabă, o ambiţie politică a PSD şi a primăriţei USR, că tot mă văitam în ediţia trecută că n-am avut acţiuni politice în 2021. Şi chiar n-am avut unele memorabile, doar stupide. Miza procesului este, clar, funcţia lui Dragoş Nicolae, căci, dacă va câştiga primăriţa, omul se mută la Circulaţie, plus cinci posturi de paznici care n-au trecut concursul menit să-i cearnă pe cei 18. Au fost 13 agenţi disponibilizaţi, dar cei care au ales să nu se judece cu Primăria pentru redobândirea locurilor de muncă s-au pensionat ori şi-au găsit altceva.
Înainte de a se umbla la numărul de personal, cred că trebuiau revizuite amenzile, care sunt absurde. Nu poţi să disciplinezi acea parte îndobitocită a populaţiei, care n-are cum să fie intimidată cu sancţiuni pe care majoritatea nici măcar nu se deranjează să le conteste în instanţă. Cum să bagi spaima în cetăţean cu amenzi cuprinse între 200 şi 500 de lei? Sau între 500 şi 1.000 de lei pentru firme? Căci aşa sunt taxate cele mai multe dintre contravenţii, al căror maxim, între 500 şi 1.000 de lei, pentru persoane fizice, şi între 1000 şi 2.000 lei, pentru persoane juridice, n-a afectat portofelul delincvenţilor. Pentru că s-a mers pe minim.
Aceste valori s-au stabilit la începutul anului 2018, când Liviu Ţâroiu a actualizat, la 16 ani distanţă de momentul adoptării, în timpul primarului George Bălan, nişte norme de „gospodărire comunală”. În esenţă, acestea însemnau reguli de bună convieţuire a câmpulungenilor, referitoare la curăţenie, linişte, trafic, estetică a imobilelor de orice natură ş.a.m.d. O decizie bună în aparenţă, în privinţa căreia am avut din start îndoieli că va fi aplicată cu simţ de răspundere, pentru disciplinarea unei populaţii lăsate să facă ce vrea, fără să ştie de teama vreunei autorităţi, Poliţie sau Primărie. Ansamblul de cerinţe locale, denumite „Norme de îmbunătăţire a activităţilor edilitar-gospodăreşti, păstrarea liniştii, comerţ, transport şi protecţia mediului, precum şi constatarea faptelor ce constituie contravenţii”, este cadrul care le permite poliţiştilor locali să împartă amenzi. Teoretic, după legea locală care reglementează „mărunţişurile” pe care legea naţională le lasă în seama autorităţilor din teritoriu, ar trebui să sclipească de curăţenie trotuarele şi spaţiile din dreptul caselor, blocurilor şi magazinelor, care, în prezent, în funcţie de anotimp şi manifestări ale nesimţirii câmpulungeanului, sunt pline de resturi, frunze ori zăpadă. De asemenea, sunt sancţionate bairamurile stradale şi din apartamente şi orice zgomot care tulbură odihna cetăţenilor de la zece seara la opt dimineaţa, fără derogare pentru vreun eveniment fericit doar pentru unii: nuntă, botez şi alte aniversări derulate în aglomeraţia de blocuri din cartiere.
Normele Câmpulungului constituie un copy-paste al unui regulament găsit pe internet, căci creierele înţepenite ale conţopiştilor noştri n-au fost capabile să gândească unul. Deşi aveau ca model ceea ce au reuşit să lucreze angajaţii Primăriei pe când primar era George Bălan, semn că, în timpul altora şi pe bani puţini, puteau să creeze cu capul lor. În mandatul trecut, angajaţii Primăriei au ţinut-o într-un furt intelectual, pe motiv că „nu suntem noi mai deştepţi decât alţii”, ca să-l cităm pe fostul secretar. Dacă regulamentul de taxare a parcărilor a fost munca salariaţilor Primăriei Oradea, însuşită fără jenă de ai noştri, căci pe Liviu Ţâroiu nu-l deranja că plătea cu salarii dublate lenea şi hoţia, normele de convieţuire civică reprezintă un plagiat ordinar al efortului angajaţilor Primăriei Ploieşti. I-a dat de gol pe subordonaţii unui primar excesiv de tolerant, că au asudat copiind şi la acest punct, faptul că au lăsat în text titulatura instituţiei care le aplica.
Normele conţin o bogăţie de contravenţii, petrecute la orice oră din zi şi din noapte, din categoria faptelor mărunte, dar cu efect mare, în cazul în care ar înceta să se mai întâmple.

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!