0.7 C
Campulung Muscel
03/12/2022

Rucărenii plătesc pentru apă şi canalizare la jumătate din tarifele practicate de alte comune din Muscel

Până la 15 iunie 2022, rucărenii pe ale căror străzi a fost introdusă reţea de canalizare au obligaţia de a se racorda la sistem. Astfel prevede o hotărâre proaspăt aprobată, pe 2 decembrie 2021, pentru discutarea căreia aleşii au fost chemaţi la muncă imediat cum s-a încheiat vacanţa acordată de Ziua Naţională. Odată cu instituirea obligativităţii de branşare a cetăţenilor din Rucăr, au fost impuse tarife noi la apă şi canalizare, valabile de la anul, care, deşi constau într-o creştere, se menţin sub cele practicate în alte localităţi muscelene. Judecând prin comparaţie cu muscelenii din vecinătatea Câmpulungului, care plătesc facturi identice sau apropiate de cele ale municipiului, la Rucăr, preţurile achitate de rucăreni se menţin în limite rezonabile. Dar, ca orice creştere, deranjează beneficiarii serviciilor de utilităţi cărora nu le rămâne decât să se supună.

Preţuri rezonabile prin comparaţie cu cât plătesc alţi musceleni

La şedinţa extraordinară a Consiliului Local Rucăr din 2 decembrie 2021, s-au aprobat următoarele preţuri practicate pentru utilizatorii persoane fizice şi juridice, care beneficiază de acces la sistemul public de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare: 1,57 lei/mc, plus TVA (1,74 lei/mc), pentru apă potabilă şi 2,17 lei/mc, plus TVA (2,4 lei/mc), pentru canalizare. Tot 1,74 lei pe metrul cub vor plăti pentru apa potabilă transportată şi distribuită în comuna Rucăr persoanele fizice şi juridice care nu beneficiază de acces la sistemul public de canalizare.

Mai tare decât valorile crescute va supăra obligativitatea racordării la canalizare impusă locuitorilor de pe străzile pe care s-a realizat investiţia. Până pe 15 iunie 2022, aceştia trebuie să se conformeze regulii abia votate. Branşarea va băga la cheltuieli o treime dintre cetăţeni, nevoiţi să investească în pompe pentru împingerea apelor uzate în reţea şi apoi, lună de lună, în curent electric.

Cât priveşte majorarea preţului apei şi al canalizării, aceasta nu atinge cote împovărătoare, dacă analizăm prin comparaţie cu tarifele practicate în alte localităţi ale Muscelului. Radu Olteanu, directorul societăţii de utilităţi a Rucărului, prezent la şedinţa de Consiliu, a precizat că sub 3 lei nu prea mai există preţ pe metrul cub, şi la apă, şi la canalizare. El le-a prezentat aleşilor câteva exemple culese din zonă: =Câmpulung: 3,60 lei/mc – apă, 3,16 lei/mc – canalizare; =Lereşti: 3,67 lei/mc – apă, 2,84 lei/mc – canalizare; =Valea Mare Pravăţ: 4,05 lei/mc – apă, 2,98 lei/mc – canalizare; =Bughea de Sus: 3,60 lei/mc – apă, nu există reţea de canalizare; =Bughea de Jos: 3,66 lei/mc – apă, nu există canalizare; =Schitu Goleşti: 3,60 lei/mc – apă, nu s-a finalizat investiţia în canalizare, dar este posibil să se aplice tot tariful Câmpulungului, 3,16 lei/mc.

Tarifele se aplică începând cu 1 ianuarie 2022

La acest punct au existat şi alte curiozităţi fără legătură cu preţurile, dar legate de reţelele de utilităţi. Consiliera de la Pro România, Gabriela Gheorghe, a vrut să ştie dacă „la captarea de apă tot firma familiei domnului vice, Unic Rucăr, furnizează energie electrică.” Răspunsul oferit de directorul Radu Olteanu a fost unul afirmativ, pe motiv că nu există altă sursă de electricitate. A doua nedumerire a consilierei din opoziţie a privit deţinerea autorizaţiei de mediu pentru canalizare, în condiţiile în care au fost racordate, totuşi, câteva sute de persoane. „Este în lucru, a precizat administratorul reţelelor. Când se face autorizarea, trebuie să intri în nişte parametri. În acei parametri nu poţi intra decât dacă oamenii se racordează şi începi să faci tratamentele biochimice.”

Hotărârea prevede că intrarea în vigoare a tarifelor prezentate se produce la data obţinerii avizului Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunitare pentru Utilităţi Publice privind modificarea preţului la apa potabilă transportată şi distribuită la Rucăr. Inserarea acestei prevederi nu le împiedică pe autorităţi, după cum s-a discutat la şedinţa de Consiliu, să aplice noile preţuri începând cu 1 ianuarie 2022. Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!