Doi musceleni, un căruţaş şi un conducător auto, au fost găsiţi vinovaţi de producerea unui incident rutier acum aproape patru ani. Căruţaşul mâna atelajul, în care mai erau şase persoane pe DN 73, fără nicio lumină de semnalizare faţă de ceilalţi participanţi la trafic. În dreptul Şcolii din Schitu Goleşti, în atelaj a intrat un autoturism care venea cu viteză pe acelaşi sens de mers, spre Câmpulung. Căruţa s-a dezmembrat, ocupanţii au fost aruncaţi în toate direcţiile, o tânără de 26 de ani şi-a pierdut viaţa pe loc, iar ceilalţi au fost răniţi. Şi cei doi cai, care erau înhămaţi la căruţă au murit, iar autoturismul s-a oprit într-un cap de pod. Investigatorii au stabilit că vinovaţi, în egală măsură, au fost cei doi bărbaţi, de la volanul maşinii şi conducătorul atelajului, care, ajunşi în faţa instanţei, au fost condamnaţi cu suspendare pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Pentru că maşina era înmatriculată în Bulgaria, Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România i-a despăgubit pe ocupanţii căruţei, care au fost răniţi. Dar şi căruţaşul, care era băut în momentul producerii accidentului, a fost obligat de instanţă să le plătească mamei şi fratelui tinerei moarte daune morale.
Căruţa era nesemnalizată, iar maşina circula cu viteză
În seara zilei de 12 februarie 2018, aproape de ora 22.30, căruţa condusă de Nicolae Grancea, de 34 de ani, din Valea Mare Pravăţ, circula pe DN 73, pe raza comunei Schitu Goleşti, cu direcţia de mers spre Câmpulung. În atelaj se mai aflau Roxana Florina Luca, Irina Luca, Constantin Luca, Costinel Cătălin Luca, Georgian Fernando Fieraru şi Dorin Emil Cornea, toţi din Gura Pravăţ.
Pe acelaşi sens, spre Câmpulung, din spate, se apropia un autoturism Opel Vectra, înmatriculat în Bulgaria, condus de Ştefan Cristian Mari, de 26 de ani, din Câmpulung, alături de care mai erau trei pasageri. În dreptul şcolii din comună, conducând neatent, cu viteză neadaptată câmpului vizual din faţă, în condiţiile unei vizibilităţi nocturne, conducătorul autoturismului nu a sesizat din timp prezenţa căruţei care circula în faţa sa şi, instantaneu, a avut loc un impact violent.
În urma impactului s-a produs dezmembrarea căruţei, dislocarea ansamblului roţii stânga faţă. Drugul din stânga al căruţei a trecut prin parbrizul maşinii, finalizându-se cu impactul zonei frontale dreapta cu cabalina de tracţiune din partea stângă. Autoturismul a intrat într-un derapaj necontrolat circa 36 de metri, ca urmare a vitezei cu mult peste cea admisă de lege şi a intrat într-un impact violent cu un capăt de podeţ peste pârâul Dragnea, unde s-a oprit.
Ca urmare a ciocnirii violente, căruţa s-a dezmembrat, cei doi cai au fost răniţi mortal, pasagerii din atelaj au fost aruncaţi pe carosabil, Roxana Florina Luca decedând pe loc, iar ceilalţi au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale.
Conform raportului medico-legal de necropsie, moartea Roxanei Florina Luca a fost violentă, fiind cauzată de şocul traumatic şi hemoragic, multiple fracturi la nivelul sistemului osos şi rupturi de organe interne. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi ocupanţi ai căruţei, aceştia au suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare de la 2-3 zile, până la 120 de zile de îngrijiri medicale. Inclusiv căruţaşul, Nicolae Grancea, a avut nevoie de circa 16 zile de atenţie medicală.
La momentul producerii accidentului, şoferul maşinii Opel a fost testat şi s-a dovedit că nu consumase băuturi alcoolice, în schimb, cel care mâna caii avea 1,60 grame la mie, cum s-a confirmat după ce au fost analizate probele biologice recoltate în noaptea accidentului.
Experţii au stabilit că şoferul şi căruţaşul sunt vinovaţi în aceeaşi măsură
Pentru lămurirea tuturor cauzelor ce au determinat accidentul, pe parcursul cercetărilor a fost dispusă o expertiză tehnică auto, întocmită la nivelul Biroului Local pentru Expertize Tehnice de pe lângă Tribunalul Argeş. Din aceasta a reieşit că o stare de pericol a fost generată de şoferul maşinii, Ştefan Cristian Marin, prin modul nepreventiv cum a circulat, fără a fi vigilent şi cu o viteză neadaptată câmpului vizual spre înainte (80 de kilometri la oră), în condiţii de vizibilitate nocturnă, asigurată doar de iluminarea farurilor, finalizând cu neobservarea la timp a căruţei, care circula în faţa sa, pe acelaşi sens de mers, intrând astfel într-un impact violent cu aceasta. Pe de altă parte, accidentul a fost creat şi de căruţaş, Nicolae Grancea, prin modul neautorizat în care a pus în circulaţie atelajul pe drumurile publice, fără a-l face vizibil celorlalţi participanţi la trafic. Căruţa nu avea nici măcar luminile şi elementele reflectorizant-fluorescente impuse de reglementările în materie de circulaţie rutieră, plus că cel care mâna caii era băut. Expertiza a evidenţiat că existau posibilităţi tehnice de a evita producerea accidentului, atât din partea conducătorului maşinii, cât şi a celui al atelajului.
Vinovaţii şi-au recunoscut şi regretat faptele
La finalul anchetei, Ştefan Cristian Marin, care a intrat cu maşina în căruţa nesemnalizată, accidentul având ca urmări decesul Roxanei Florina Luca şi rănirea gravă a lui Dorin Emil Cornea, a fost trimis în judecată pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Pentru aceleaşi fapte, săvârşite în concurs ideal a fost judecat şi căruţaşul, Nicolae Grancea. Amândoi inculpaţii au recunoscut şi regretat fapta comisă, şoferul maşinii fiind la prima infracţiune. Conducătorul atelajului nu avea cazierul tocmai curat, în 2010 având consemnată o pedeapsă de trei ani de închisoare cu executare, iar în 2019, alta de patru luni, tot cu executare, pentru infracţiuni silvice.
Rechizitoriul Parchetului a fost admis de Judecătoria Câmpulung pe 1 noiembrie 2021, când s-a dispus începerea judecăţii celor doi bărbaţi, care, la primul termen de judecată, au solicitat să se facă potrivit procedurii simplificate, pe baza recunoaşterii săvârşirii infracţiunilor.
Judecătoria Câmpulung s-a pronunţat în cauză pe 8 decembrie 2021. Căruţaşul a primit o pedeapsă de doi ani şi opt luni, rezultată din contopirea celei de doi ani şi două luni, pentru ucidere din culpă, cu cea de un an şi două luni, pentru vătămare corporală din culpă, şi cu cea veche, de patru luni, pentru infracţiuni silvice. Instanţa a dispus suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei, stabilind un termen de supraveghere de patru ani. În acest interval, bărbatul are de respectat mai multe măsuri, inclusiv să nu părăsească România fără încuviinţarea instanţei, dar şi să presteze 100 de zile, muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Valea Mare Pravăţ. Şoferul maşinii Opel, câmpulungeanul de 26 de ani, a fost pedepsit cu doi ani şi cinci luni, pentru cele două infracţiuni, ucidere din culpă (doi ani şi două luni) şi vătămare corporală din culpă (9 luni). Pentru el, magistratul a stabilit un termen de suspendare a executării pedepsei de trei ani, timp în care trebuie să se supună unor măsuri de supraveghere, inclusiv să nu părăsească ţara fără acordul instanţei şi să facă 100 de zile, muncă în folosul comunităţii la Primăria Câmpulung.
Amândurora, instanţa le-a atras atenţia că, dacă în intervalul de supraveghere a conduitei nu respectă măsurile impuse sau săvârşesc alte infracţiuni, li se revocă şi anulează suspendarea şi se dispune executarea pedepsei.
Pasagerii căruţei, despăgubiţi de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România
Pe latura civilă a dosarului, pe parcursul urmării penale, cele cinci persoane vătămate, Irina Luca, Constantin Luca, Costinel Cătălin Luca, Georgian Fernando Fieraru şi Dorin Emil Cornea, au declarat că au pretenţii materiale, fără a preciza sumele. În schimb, Spitalul Municipal Câmpulung s-a arătat interesat să recupereze cheltuielile de spitalizare a victimelor accidentului din 12 februarie 2018, care au însumat 9.897,04 lei.
Cum autovehiculul condus de Ştefan Cristian Marin era înmatriculat în Bulgaria, iar poliţia de asigurare era emisă de DallBoog Insurance Company, magistraţii au acceptat în cauză ca parte responsabilă civilmente Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Cum amândoi inculpaţii au avut acelaşi grad de vinovăţie, stabilit de expertiza tehnică efectuată în cauză, Nicolae Grancea şi Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România vor suporta împreună contravaloarea îngrijirii medicale a celor accidentaţi, fiecare câte 4.948,52 lei.
De asemenea, Georgian Fernando Feraru şi Dorin Emil Cornea au cerut ca Ştefan Cristian Marin să fie obligat să le plătească daune morale, primului, 30.000 de lei, iar celuilalt, 15.000 de lei. Irina şi Constantin Luca au declarat că se constituie parte civilă împotriva ambilor condamnaţi cu suma de 15.000 de lei.
Dar din actele depuse la dosar a reieşit că persoanele vătămate au fost despăgubite de BAAR, în final nemaiavând pretenţii faţă de persoana responsabilă civilmente, considerându-se integral despăgubite. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi, Irina şi Constantin Luca, mama şi fratele fetei moarte în accident, instanţa le-a acceptat solicitările şi l-a obligat pe Nicolae Grancea să plătească fiecăruia câte 8.000 de lei, daune morale.
În final, amândoi bărbaţii găsiţi vinovaţi au fost puşi să plătească cheltuielile judiciare avansate de stat, fiecare câte 1.500 de lei. Decizia Judecătoriei Câmpulung poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Adrian TĂNASE