18.1 C
Campulung Muscel
22/07/2024

S-a încheiat ancheta în cazul femeii decapitate de motocultor, la Boteni

Anchetatorii au definitivat dosarul, iar magistraţii s-a pronunţat în cauza în care un bărbat din Muscel a fost judecat după ce utilajul agricol pe care-l conducea s-a răsturnat, iar soţia sa a fost strivită de vehicul, decedând pe loc. Soţii intenţionau să ajungă la o grădină situată într-o zonă mai greu accesibilă, iar într-o pantă cu denivelări şi dâmburi, motocultorul în cabina căruia erau a sărit din viteză, a luat-o la vale cu spatele, până s-a răsturnat, iar capul femeii a fost prins între oblonul remorcii şi pământ, fără nicio şansă de supravieţuire. La locul incidentului au ajuns mai multe forţe de prim ajutor, chemate de persoanele care locuiesc în apropierea locului unde s-a produs accidentul, întrucât conducătorul atelajului se afla în stare de şoc.

Femeia, strivită de remorca utilajului, n-a avut nicio şansă să supravieţuiască

În zi de sărbătoare, pe 14 septembrie 2019, Ion şi Elena Ciuşu, amândoi în vârstă de 49 de ani, au plecat cu un motocultivator condus de bărbat către o grădină pe care o deţineau în punctul Valea Bârzului, în afara localităţii Boteni. Ca să ajungă acolo, aveau de parcurs un sector de drum neamenajat circulaţiei vehiculelor, cu denivelări, cu o pronunţată înclinaţie. Când mai erau circa 15 metri până în vârful pantei, în mod accidental, cutia de viteze a utilajului s-a decuplat din viteza în care se afla şi, din cauza înclinaţiei mari a drumului, maşina a luat-o necontrolat înapoi, şoferul nemaiavând timp şi spaţiu să facă vreo manevră. În aceste condiţii, roţile din stânga ale maşinăriei au trecut peste o denivelare, determinând răsturnarea spre dreapta, rămânând cu roţile în sus.

Femeia, pasageră în cabina neamenajată a utilajului, fără posibilităţi de protecţie, s-a dezechilibrat în momentul răsturnării, capul fiindu-i prins între rama oblonului remorcii şi suprafaţa dură a pământului, practic, fiindu-i secţionat. Din cauza leziunilor grave, Elena Ciuşu a decedat pe loc. Bărbatul a fost aruncat din atelaj înainte ca acesta să se răstoarne, iar după ce s-a ridicat şi a văzut că soţia sa avea capul zdrobit, a început să strige după ajutor. La faţa locului au ajuns mai multe persoane, care locuiesc într-o casă din apropiere, care au sunat la 112, pentru a anunţa evenimentul, întrucât bărbatul se afla în stare de şoc.

Un expert a demonstrat că incidentul putea fi evitat

Pentru stabilirea tuturor cauzelor care au determinat nefericitul accident, a fost dispusă o expertiză tehnică auto, întocmită la nivelul Biroului Local pentru Expertize Tehnice de pe lângă Tribunalul Argeş. Rezultatul expertizei a fost ataşat de procurorul de caz la actul de sesizare a instanţei, prin care Ion Ciuşu a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă. Astfel, expertul a apreciat că existau posibilităţi tehnice de a preveni producerea accidentului. Unul era neacceptarea ca pasager a soţiei în caroseria neamenajată în acest scop a remorcii, cu atât mai mult cu cât se ştia că vor merge pe un drum agricol neamenajat, cu denivelări şi o pantă pronunţată.

De asemenea, conducătorul auto putea să evite producerea accidentului dacă modalitatea de abordare a sectorului de drum nu ar fi avut erori tehnice, cu consecinţe nefavorabile în conducere, prin alegerea treptei cutiei de viteze şi a modului de selectare a treptei reductorului, motive din care, în momentul în care a ajuns în imediata apropiere a vârfului rampei, unde rezistenţa la înaintare este cea mai mare, grupul motopropulsor nu a mai dispus de momentul necesar învingerii acestei rezistenţe, conducând la rămânerea pe liber a transmisiei motocultivatorului şi plecarea imediată a acestuia înapoi, finalizând cu pătrunderea roţilor din stânga pe o denivelare ridicată a marginii drumului, care a condus la răsturnarea acestuia, inclusiv a caroseriei remorcii unde se afla femeia în calitate de pasager.

Când i s-a adus la cunoştinţă că va fi judecat pentru ucidere din culpă, Ion Ciuşu a solicitat folosirea procedurii simplificate, după ce şi-a recunoscut vina. Din aceste motive, limitele pedepsei i-au fost reduse cu o treime. Pe 24 noiembrie 2021, Ion Ciuşu a primit o condamnare de un an şi şase luni, cu suspendarea sub supraveghere pe o perioadă de doi ani, timp în care trebuie să respecte mai multe măsuri care i s-au impus, inclusiv să nu părăsească teritoriul României fără încuviinţarea instanţei de judecată. Dar a fost obligat să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, având de ales între Primăria Vultureşti şi cea de la Boteni. Bărbatul trebuie să suporte şi contravaloarea cheltuielilor judiciare avansate de stat, de 1.000 de lei.

Hotărârea Judecătoriei Câmpulung nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în 10 zile de la comunicarea minutei. Adrian TĂNASE

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!