29.1 C
Campulung Muscel
16/07/2024

Câmpulungenii vor plăti, de la anul, taxe şi impozite mai mari

Pe motiv că nu vine sfârşitul lumii dacă cresc taxele şi impozitele la Câmpulung, Executivul a rămas de neclintit în hotărârea de a pune ceva în plus la obligaţiile faţă de bugetul local în 2022. Nivelurile majorate, care au picat la votul din 28 octombrie, au revenit la şedinţa din 25 noiembrie, conducerea Primăriei reuşind, de această dată, să le impună câmpulungenilor dări mărite. „S-au mărit doar un pic.”, este motivaţia autorităţilor, care au considerat că cetăţeanul nu moare dacă plăteşte un impozit pentru apartament crescut cu 17,64%. Ca sumă adăugată nivelului de anul trecut, surplusul nu este exorbitant. Dar era de dorit din partea unei administraţii atente cu oamenii, în contextul atâtor măriri halucinante de preţuri la utilităţi, alimente, combustibili, etc., să nu pună încă o povară asupra unei părţi însemnate a comunităţii, nevoite să trăiască limitându-şi cheltuielile. Era suficient adaosul constând în indicele de inflaţie, obligatoriu prin lege, fără niciun “supliment” din partea Primăriei.

11 lei – creşterea la o garsonieră, 25 lei – la un apartament cu 2 camere, 40 lei – la un apartament cu 3 camere
Mărirea pe care o vom simţi la anul a fost explicată astfel de directorul economic Violeta Iarca. „Există o majorare, în sensul că a trebuit să aplicăm indicele de inflaţie de 2,6%, care trebuie luat în calcul la stabilirea impozitelor în anul 2022. Totodată, la persoanele fizice, am venit cu o majorare de procent aplicat asupra valorii impozabile a clădirilor, de la 0,085% până la 0,1%. Legea permite ca această valoare să se încadreze între 0,08% şi 0,2%. Propunerea noastră este să fie la jumătate.”, a precizat şefa Economicului.

Ce înseamnă în bani procentele enunţate de aceasta, aplicate valorilor impozabile ale imobilelor? La o garsonieră, creşterea este de 11 lei, la un apartament cu două camere, de 25 de lei, iar la un apartament cu trei camere, scumpirea se apropie de 40 de lei. Altfel spus, proprietarul unei garsoniere va plăti, de la 1 ianuarie, în loc de 54 de lei, 65 de lei. Câmpulungenii care locuiesc într-un apartament cu două camere datorează un impozit de 146 lei, în loc de 121 lei. Iar concetăţenii care deţin apartamente cu trei camere vor achita Primăriei, de la 162 lei, peste 200 lei. Calculele sunt făcute pentru blocurile situate în zona A.

În general, impozitul pentru apartamente creşte cu 17,64%

Per ansamblu, creşterea pentru clădirile rezidenţiale deţinute de persoane fizice este de 17,64%, la un salt al cotei asupra valorii impozabile de la 0,085% la 0,1%. PSD a recomandat un 0,9%, însă propunerea a picat la vot. Pentru clădiri nerezidenţiale, persoanele fizice vor achita un impozit majorat cu 60%, prin creşterea cotei aplicate valorii impozabile de la 0,25% la 0,4%. Social-democraţii, prin Constantin Ivan, au cerut 0,3%, degeaba, însă.

În cazul persoanelor juridice, acestea vor plăti cu 18% mai mult pentru clădirile rezidenţiale, prin creşterea cotei aplicate asupra valorii impozabile a clădirii de la 0,11% la 0,15% (0,12%, propunerea PSD, a picat la vot). Nu va fi nicio creştere în cazul impozitului datorat de persoanele juridice pentru clădirile nerezidenţiale, unde cota aplicată valorii impozabile se menţine la 1%.

Elena Lasconi: „Eu cred că este o panică falsă. Este un nivel mai mult decât civilizat”

Primăriţa Elena Lasconi a explicat, pe rând, majorările propuse de Executiv. În cazul impozitelor plătite de câmpulungenii persoane fizice, care vor scoate din buzunar, pentru locuinţe, cu 17,64% mai mult faţă de 2021, justificarea şefei Executivului a sunat astfel: „Dacă în aproape toate municipiile din ţara asta este permis 0,2% (n.r. cota aplicată valorii impozabile a clădirii), noi îl punem la jumătate. Eu cred că este o panică falsă şi, dacă stăm să ne gândim, este o creştere de 1-3 lei pe lună. Faptul că am ajuns de la 0,085% la 0,1%, mie mi se pare extrem de puţin. (…) Pentru o garsonieră, rata inflaţiei, plus această mărire, care ne va da peste cap îngrozitor, între ghilimele, înseamnă, în zona A, cea mai şmecheră zonă din Câmpulung, 0,92 lei pe lună. Pentru un apartament cu două camere, această uriaşă, extraordinară mărire, ar însemna 2,09 lei, în zona A. La un apartament cu trei camere înseamnă 2,84 lei. Cineva care are o vilă o să fie dat total peste cap cu 3,5 lei pe lună, impozit.”

Cetăţenilor persoane fizice, care au în proprietate clădiri nerezidenţiale, primăriţa le transmite că s-au speriat degeaba de cei 60%. „În lege spune între 0,2 şi 1,3% (n.r. cota aplicată valorii impozabile a clădirii). Câmpulung a avut 0,25%, ceva extrem de puţin, la limita inferioară. Acum este 0,4% şi noi putem să mergem cu 1,3%. În mod normal, ar fi trebuit să ne ducem la 200%, cel puţin, la modul foarte serios. Este un nivel mai mult decât civilizat. Şi nivelul acesta este acceptabil la categoria Câmpulungului.”, a precizat şefa Executivului.

„Aceste creşteri sunt nesemnificative”, a concluzionat bugetarul Iulian Zanvetor, unul dintre aleşii aflaţi la primul şi, cel mai probabil, la ultimul mandat, judecând după tifla obraznică dată pensionarilor obligaţi să se descurce cu mai puţin de o mie de lei pe lună, dar şi angajaţilor din privat, cu salariul nici pe jumătate faţă de cel al consilierului USR.
Magda BĂNCESCU

Postări asemănătoare

Acest site utilizeaza cookie-uri. Prin continuarea navigarii sunteti de acord cu utilizarea cookie. Pentru mai multe informatii puteti consulta Politica de confidentialitate a datelor personale. Accept Mai mult

error: Content is protected !!